SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Datasheets Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 5
5 gasten
0 leden:
Forum > Show Your Projects > 60V 25A/ 120V 12.5A voeding
vdbeke
Lid
Berichten: 824
Gepost op zondag 4 Augustus 2013 20:47:19 QuoteWijzig

Een voeding voor het wat zwaarder geschut. voor zware verbruikers, motoren, maar voornamelijk omwille van de symmetrische voeding. Al een paar keer gemerkt dat dit iets is wat ik mis. Als ik in de toekomst nog een variac op de kop kan tikken kan ik deze hiervoor plaatsen en heb ik een zware regelbare voeding met niet al teveel vermogenverlies.
De transfo die oorspronkelijk bedoeld was voor de PA-300 gebruik ik hier voor, ook de elco's.
Voor dit beestje in te schakelen ga ik een inschakelvertraging maken. Gezien de vorige geen groot succes was, ga ik de fouten van vorige keer wegwerken en nog het een en ander verbeteren.

Ruwweg komt het er op neer dat de transfo op de top van de sinus (dmv triac) wordt ingeschakeld voor een minimale inschakelstroom. En omdat er een hele batterij aan elco's achter de transfo hangt ga ik 4 x 10ohm/ 50W weerstanden in serie van de primaire hangen om de stroom tot maximaal 6A te begrenzen. Na enkele seconden wordt de triac en de 4 weerstand overbrugt door een relais.

Nuldoorgang wordt door ZCD circuit bekeken, er wordt wel slechts een doorgang gedetecteerd door de halve brug (gemaakt door diodes D1 en D2). Dit heb ik zo gedaan zodoende ik telkens op het positief maximum van de sinus kan inschakelen en niet dan op positief en daarna op negatief maximum, want dan schiet de inschakelstroom weer het maximum. Met Rb0 op stijgende flank wordt dan een interrupt gegenereerd die dan het een en ander in de ?C in werking stelt.

Hieronder het schema en de PCB.



Let op deze zijn nog niet volledig, drukknoppen en statusledjes moeten nog toegevoegd worden, alsook een voeding voor het geheel van juice te voorzien (ben er nog niet volledig aan uit wat ik hiervoor ga gebruiken).
Misschien dat er mensen gewild zijn om het schema een check te geven, om te controleren op fouten.
Alvast bedankt!

Code heb ik vorige week geklopt en lijkt te werken , deze volgt nog later. Morgen meer met foto's van de behuizing ed.

interessant leesvoer:
ZCD
inschakelmoment transfo
 
[Bericht gewijzigd door vdbeke op Donderdag 8 Augustus 2013 18:30:07]
reddevil
Lid
Berichten: 1144
Gepost op maandag 5 Augustus 2013 14:11:32 QuoteWijzig

Ik heb mijn twijfels over 6n138, denk dat je led een te grote inverse spanning gaat krijgen. Zou een diode parallel maar in sper op pin 2 en 3 zetten. (kan mis zijn)


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
vdbeke
Lid
Berichten: 824
Gepost op maandag 5 Augustus 2013 14:17:01 QuoteWijzig

Nog een reden van de diodes D1 en D2.

vdbeke
Lid
Berichten: 824
Gepost op maandag 5 Augustus 2013 19:51:26 QuoteWijzig

Foto's
originele behuizing:


heeft gediend als voeding voor telecomgerelateerd materie.

voor deze ringkern dient de inschakelvertraging:


de voorkant en een hoopje rijklemmen en de PE aansluiting gefixed:


een gat gemaakt in de voorkant voor de automaten ter beveiliging van de transfo en de afstandsbussen voor de automaten te monteren:


Koelblok met twee diodebruggen voor de twee secundaire wikkelingen:


vandaag de printen verder ontworpen en liggen momenteel in de etsbak.

Stynus
Admin
Berichten: 2681
Gepost op maandag 5 Augustus 2013 21:31:38 QuoteWijzig

Je kan misschien ook proberen die transfo te "dimmmen" om minder vermogen te moeten verstoken in de dc regeling. Dan heb je die variac ook niet nodig. Heb hier zo een voeding staan, komen wel rare geluiden uit de transfo dan .


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
vdbeke
Lid
Berichten: 824
Gepost op woensdag 7 Augustus 2013 08:03:25 QuoteWijzig

Ik heb geen DC-regeling, omwille van de grote verliezen. Als er ooit een variac voor komt heb ik een mooie krachtige regelbare voeding. Dit is een zeer simpele voeding: transfo, brugcel, elco. Het enige ingewikkelde hieraan is de inschakelvertraging, welke inmiddels half opgebouwd is (wacht nog op enkele onderdelen).

Stynus
Admin
Berichten: 2681
Gepost op woensdag 7 Augustus 2013 18:37:11 QuoteWijzig

Als je een pre regeling gebruikt heb je geen secundair vermogendeel meer nodig, misschien max 3-5V wegstoken. Maar het kan niet met elke transfo, maar misschien kan je wel eens experimenteren met die schakeling nu .


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
vdbeke
Lid
Berichten: 824
Gepost op woensdag 7 Augustus 2013 18:45:53 QuoteWijzig

Experimenteren zal er niet echt bijzitten, staat 40ohm voor de triac . Maar ik wil wel eens testen hoe warm die triac wordt bij het inschakelen, hierdoor krijg ik allessinds een beter idee van de vermogendissipatie en wat de mogelijkheden zijn om zo'n beest te dimmen.

vdbeke
Lid
Berichten: 824
Gepost op donderdag 15 Augustus 2013 18:47:22 QuoteWijzig

euhm waar zal ik beginnen. Wat gaatjes geboord (langleve de trappenboor) om de aansluitbussen, schakelaars en drukknoppen te monteren, daarna de voorkant opgeschuurd.

De zware tumbler (15A) is om de twee gescheiden wikkelingen parallel te zetten, zodoende ik een groot vermogen ter beschikking heb, 60V 25A. Op de linkse foto staat er iets tussen de twee middelste bussen, dit is "doorverbind stuk" zodoende ik de twee wikkelingen eenvoudig en op een deftige manier in serie kan plaatsen.
De vandalswitch is om het geheel in te schakelen, de rode drukknop dient om het uit te schakelen.



Omdat ik in de toekomst er mogelijk een variac ga voorzetten, moet ik een voeding hebben met een ruime ingangsspanning. Daarom heb ik zo'n 12V adapter van niels opengeprult (tussen bankschroef en eens op kloppen) en dan drie draadjes doorknippen. De voeding denk ik in een grote krimpkous te steken, want monteren is niet echt een optie.

vdbeke
Lid
Berichten: 824
Gepost op woensdag 21 Augustus 2013 16:43:58 QuoteWijzig

schema van de bedrading:


Overzichtje vanaf de bovenkant:


primaire zijde van de transfo:


secundaire zijde en gelijkrichting



de voorkant (moet nog gelabeld worden)


Zoals te zien zit de bekabeling er grotendeels in. De afvlakking moet nog gedaan worden, alleen ben ik er nog niet uit hoe ik de elco's ga monteren en hoeveel erin komen te zitten. Liefst vier stuks in totaal (dus 2 per winding), maar de montage zal beslissen hoeveel erin kunnen.

Elektronica stukje is nog niet getest, maar dat ga ik misschien in de loop van de week verder doen.

vdbeke
Lid
Berichten: 824
Gepost op donderdag 5 December 2013 19:29:42 QuoteWijzig

Het gedeelte achter de brugcel eventjes bekabeld. Ik kreeg 4 elco's kwijt, dus zijn het er twee per wikkeling geworden. Dan krijg ik 20.000?F voor 12,5A, moet goed komen.
De elco's heb ik bevestigd met colsonbandjes, ik weet niet in hoeverre deze opwarmen of de spanning van de colsonbandjes invloed heeft op de elco's:


De bekabeling naar de aansluitbussen aan de voorkant en naar de dubbelpolige schakelaar (om de twee secundaire helften parallel te zetten, zodoende een hogere uitgangsstroom te krijgen):


De gelabelde voorkant:


Voor de elektronica te voeden heb ik een adapter van Niels gesloopt. Deze ga ik in een grote krimpkous steken om zo "veilig" te monteren in de behuizing:


Ik heb voor schakelend model gekozen omdat deze een wijde ingangsspanning heeft, van 100-240V. Zodoende kan ik de voeding regelbaar maken dmv een variac ervoor te plaatsen.

Dit was het weer voor deze keer, op naar de volgende.

Henk (NL)
Lid
Berichten: 256
Gepost op donderdag 5 December 2013 23:35:56 QuoteWijzig

Mijn ervaring is dat weerstanden van ca. 100k en hoger op gegeven moment doorslaan op 220-230Volt, tenzij je de hoogspanningstypen gebruikt!

Mag ik je vragen waarom je geen simpele (Bel)transformater gebruikt voor de 6N138?
Eentje die bv. 6-9Volt wisselspanning afgeeft.

Andere punt is je detecteert de "nuldoorgang" maar je circuit geeft pas een puls af op de topspanning, en je wilt de inschakelstroom niet tot het maximum laten doorschieten.
Volgens mij doe je dit vanaf bv. 20Volt ipv. het maximium!
Kan zijn dat je het softwarematig oplost.

vdbeke
Lid
Berichten: 824
Gepost op vrijdag 6 December 2013 08:01:46 QuoteWijzig

Dat van die weerstanden zou kunnen kloppen, daar heb ik nog geen ervaring mee. Zal ik mee nemen in een redesign, ik was toch al van plan om de twee weerstanden te verdelen over vier stuks.

Ik heb mijn software getest met een kleine transfo, zodoende ik dit veilig kon testen op breadboard. Het nadeel van klein transfo's is dat deze een vrij grote faseverschuiving hebben. En dat is niet gewenst als je nauwkeurig wilt kunnen inschakelen.

Heb je de link bekeken die in de starterspost staat? Daarin staan enkele metingen waarin wordt aangetoond dat de je de kleinste inschakelpiek krijgt als je op de top van de netspanning inschakeld! Dit komt door de inductieve belasting die de transfo vormt.

Henk (NL)
Lid
Berichten: 256
Gepost op vrijdag 6 December 2013 11:27:14 QuoteWijzig

Ha, ik had LEICIE omgedraaid, 't is weer even geleden, oftewel spanning loopt voor op de stroom in een spoel!
Ook weer recht gezet.

De faseverschuiving in 'n kleine trafo komt met name ook door de verliesweerstand, kan me nog iets herinneren van 'n vector-diagram.

Dan is 'n (kleine) ringkerntrafo toch in het voordeel, tov van andere kleine trafo's.

De weerstanden (bv. ca.100k en hoger) kunnen niet tegen de 'spikes' van het lichtnet, denk maar aan de de koperbanen op een printplaat, deze staan verder van elkaar af, dan de dikte van opgedampte materiaal waarvan de weerstand is opgebouwd.
en 4 weerstanden is altijd beter dan 2!




Active Topics

» Subaru Outback 2016
» aansluiten ir reflecto...
» Stroomsensor
» Lengteaanslag verstekzaag
» lampjes in auto
» Netslaaf
» buggy "The end"
» Festool winkelhaak
» Mini domotica systeem
» RS232

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2017 SchemaTheek
Laadtijd: 0.06983 sec.