SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 11
11 gasten
0 leden:
Forum > Elektronica algemeen > Transformator
calichio
Lid
Berichten: 364
Gepost op vrijdag 17 November 2017 22:33:42 QuoteWijzig

Ik heb hier een transfo die ik zou willen gebruiken om enkele stappenmotors aan te sturen.






Omdat er standaard primair een zekering in zit van 2A neem ik aan dat hij een vermogen heeft van 460W, de 4 zekeringen secundair zijn ook standaard.

Die 460W is er ook aan de sec. kant, als ik nu de spanning van alle sec. spoelen optel kom ik aan 100V dus: 460W / 100V = 4.6Amp.

Ik zou alleen aftakken van punt 8 en 10.
Klopt mijn redenering als ik dan aan neem dat ik dan 43.2V heb die 4.6Amp kan leveren, dat zou genoeg zijn voor 3 motortjes aan te sturen.

Ja dus, ik ga ook een cnc frees proberen te maken, want de winter is nog lang.
Stynus
Admin
Berichten: 2719
Gepost op zaterdag 18 November 2017 00:38:17 QuoteWijzig

Ik denk dat je uit zo een "kleine" transformator geen 460VA kan halen. Die zekering is erop gekozen dat die met de inschakelstroom er niet uitgaat.

Aan de hand van de afmetingen schat ik een 50-60VA

Hoeveel weegt de transformator? Met gewicht vergelijken is meestal het vermogen beter te bepalen.
Een 500VA transformator weegt zo +-8Kg
 
[Bericht gewijzigd door Stynus op Zaterdag 18 November 2017 00:41:41]


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
calichio
Lid
Berichten: 364
Gepost op zaterdag 18 November 2017 10:35:27 QuoteWijzig

Hij weegt 2.3kg, dan zou hij ong. 140VA zijn en dat is te weinig....spijtig.
Toch bedankt!

calichio
Lid
Berichten: 364
Gepost op zaterdag 18 November 2017 19:24:52 QuoteWijzig

Ik heb nog een transfo gevonden die uit een oude eindstrap versterker komt.
Ik heb hem zo goed mogelijk uitgemeten en heb het volgende schema kunnen maken.
Van sp2 en sp3 is er telkens 1 gestreepte bij draad bij.





Mijn grootste schrik was te weten wat de primaire spoelen waren, daarom heb ik getest
met 13Vac. Ik herinner mij nog dat er met een schakelaar gekozen kon worden tussen
een 115V of 220V net-aansluiting.

Wat heb ik gedaan:

- Als ik 13v op a-b of a-c zet heb ik op sp1 en sp2 ong. 17V, dus meer dan de
voedings-spanning, dus dacht ik sp1 is secundair.
- Als ik op sp2 13V zet heb ik tussen a-b en b-c 5V, en tussen a-c 10V
- Bij sp3 net hetzelfde.
- Als ik e-f aan mekaar knoop en 13v zet op d-g meet ik tussen a-b en b-c 2.5V en tussen a-c 5V
- sp4 geeft resp. 1v of 0.5V.

Hopelijk heb je hier genoeg aan om de volgende vragen te beantwoorden:

- Kan ik er zeker van zijn dat sp2 en sp3 primaire spoelen zijn?
- Zo ja... moet ik om 230V aan te sluiten sp2 en sp3 in serie zetten (dacht van wel)?
- Als ze in serie moeten, moet dan de zwarte zonder streep aan de bruine met streep of andersom?

Ik ben hier een beetje voorzichtig mee want als ik 230v op de sec. zet dan ..............

Update:
Ik heb het toch geprobeerd met 230V nadat ik dit schema het gemaakt.
Hij wordt niet warm en bromt een klein beetje, dus het zal wel juist zijn.

Dit zijn de resultaten:


47V zou goed zijn voor 3 stappenmotors, hoeveel Amp hij levert weet ik niet maar dat zal wel voldoende zijn denk ik.
Ik ben er maar vanuit gegaan dat de gestreepte kabel de fase was, ik weet niet wat het geeft dat
ik D en G aan mekaar knoop en E-F als ingang gebruik?

Die 9V is ook wel interessant.
Een beetje tips voor veiligheid of verbetering kan ik nog wel gebruiken!


 
[Bericht gewijzigd door calichio op Zondag 19 November 2017 15:48:15]

Flupke
Lid
Berichten: 255
Gepost op donderdag 23 November 2017 15:27:33 QuoteWijzig

220V zijn 2 wikkelingen van 110v in serie

https://www.sonelec-musique.com/electronique_realisations_adaptation_110v_220v.html

beetje naar onder scrollen
 
[Bericht gewijzigd door Flupke op Donderdag 23 November 2017 15:28:42]

Stynus
Admin
Berichten: 2719
Gepost op donderdag 23 November 2017 19:59:26 QuoteWijzig


Quote
Ik ben er maar vanuit gegaan dat de gestreepte kabel de fase was, ik weet niet wat het geeft dat ik D en G aan mekaar knoop en E-F als ingang gebruik?
Een beetje tips voor veiligheid of verbetering kan ik nog wel gebruiken!


Zolang de wikkelingen in fase staan kan het. Als je ze in tegenfase zet gaat er veel stroom lopen.
Als ik zoiets moet testen dan zet ik altijd een 40-60W gloeilamp in serie. Als er dan iets mis gaat dan gaat de lamp aan en is er voor de rest geen / weinig schade aangezien de stroom door de lamp beperkt wordt.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be

Active Topics

» Lift
» Subaru Outback 2016
» machine start niet zo,...
» Stroom verdeelbox 230V...
» synchroniseren van gen...
» Transformator
» omvormer 12 v dc naar ...
» Velleman K8200 en mods
» upload archief
» Inrichting laadruimte ...

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2017 SchemaTheek
Laadtijd: 0.05449 sec.