SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 14
14 gasten
0 leden:
Forum > Elektronica algemeen > Voeding 24V 3A Stynus
calichio
Lid
Berichten: 387
Gepost op maandag 5 Maart 2018 21:11:57 QuoteWijzig

Ik ben van plan om die regelbare voeding 24V 3A van Stynus te maken, en door mijn beperkte kennis van zaken heb ik daar een vraagje over.

Over de instelbare stroombegrenzing:
Als er GEEN belasting aangesloten is, en je wil de stroomgrens instellen op bvb 1Amp, kan dat dan afgelezen worden op het display?
Of werkt het zo dat wanneer er een verbruiker aangesloten is die bvb 2Amp trekt, dat je dan de stroom kan terug schroeven tot bvb 1Amp?

m.a.w. Lees je de terugschroefbare verbruikerstroom af, of de instelde grensstroom.

Met mijn dummyload is het zo dat ik de spanning, de stroom, en stroomgrens kan aflezen.
De stroomgrens word gemeten op de +ingang van de opamp, dat is voor die dummy load goed genoeg maar niet voor een labvoeding denk ik.

Ja, voor dit project zal ik wel wat hulp nodig hebben, ik kan wel één of ander schema klakkeloos achterna maken maar ik wil ook nog wel een beetje bijleren.
 
[Bericht gewijzigd door calichio op Maandag 5 Maart 2018 21:13:14]
vdbeke
Lid
Berichten: 900
Gepost op donderdag 8 Maart 2018 16:59:53 QuoteWijzig

of de voeding kortsluiten en zo de stroom aflezen en regelen

calichio
Lid
Berichten: 387
Gepost op zaterdag 10 Maart 2018 09:22:54 QuoteWijzig

Ok, dat zal ik eens proberen.
Bedankt

Stynus
Admin
Berichten: 2751
Gepost op maandag 12 Maart 2018 20:33:28 QuoteWijzig

Voor de ingestelde waarde van de stroombegrenzing af te lezen kan je idd de uitgang kortsluiten. Wat je ook kan doen is een stereo potmeter gebruiken en hier een spanningsdeler mee maken en dan met een dubbel-polige schakelaar wisselen tussen stroom meting of de potmeter uitlezing.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
calichio
Lid
Berichten: 387
Gepost op zondag 6 Mei 2018 13:46:59 QuoteWijzig

Ik heb die voeding van elektuur'82 gemaakt en dat is goed gelukt (24V 3A).
Maar i.p.v. de analoge meters ik DPM's gebruikt, en ook dat ging zonder problemen.
Ik heb de maximum spanning ook kunnen begrenzen op 24V met die beruchte weerstand R4. Nu de werking van de stroombegrenzing dat begrijp ik niet zo goed. Als de stroombegrenzer in werking treed(ledje brand), is het dan normaal dat dan de spanning ineens inzakt tot 0V, moet het niet zo zijn dat je dan de spanning niet meer verder kan opschroeven?
Dan nog iets, om de max stroom in te stellen moet de voeding kortgesloten worden, moet dat gedaan worden met 0V of helemaal open, helemaal open(24V) lijkt me nogal link.
Ik heb dezelfde schema als vdBeke zijn Mini-labvoeding (wist ik pas achteraf), dus die zal er ook wel meer van weten.


Stynus
Admin
Berichten: 2751
Gepost op dinsdag 8 Mei 2018 22:22:26 QuoteWijzig

De spanning zakt inderdaad in als de stroombegrenzing inschakelt. Dit is de manier om de stroom lager te krijgen. I=U/R
Dat het helemaal naar 0 gaat hangt van je belasting af. Waar test je mee?


Quote
Dan nog iets, om de max stroom in te stellen moet de voeding kortgesloten worden, moet dat gedaan worden met 0V of helemaal open, helemaal open(24V) lijkt me nogal link.


Om de stroombegrenzing in te stellen hoeft er niks aangesloten te zijn, wil je echter de ingestelde stroomsterkte meten dan moet je de uitgang kortsluiten.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
calichio
Lid
Berichten: 387
Gepost op woensdag 9 Mei 2018 21:36:02 QuoteWijzig

Ik begrijp niets van die stroom begrenzing.
Ik doe gewoon wat er in de handleiding van deze voeding staat in de hoop dat ik de stroom ergens tussen 0 en 3Amp kan begrenzen. Weer zijn er een aantal power torren kapot. Ik stop ermee.

Stynus
Admin
Berichten: 2751
Gepost op woensdag 9 Mei 2018 23:37:25 QuoteWijzig

Als er power torren kapot gaan dan klopt er inderdaad iets niet. Kan je wat foto's posten van je opbouw? Misschien dat we zo iet fout kunnen zien.

Met wat voor belasting test je? Met een weerstand of direct met een kortsluiting?


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
vdbeke
Lid
Berichten: 900
Gepost op donderdag 10 Mei 2018 06:00:47 QuoteWijzig

ze zijn toch deftig gekoeld? worden ze warm?

calichio
Lid
Berichten: 387
Gepost op donderdag 10 Mei 2018 12:09:59 QuoteWijzig

Allez, terug met verse moed er tegen aan.
Alle 4 de power torren vervangen en alles werkt weer.



Dit schema heb ik gebruikt maar ik werk met DPM's, ik heb wel de onderdelen voor analoge metingen erin gesoldeerd
maar heb ze overbrugd zodat ik eigenlijk dit schema overhoud.



Met R4 heb ik de spanning kunnen begrenzen op 24V.
Toch denk ik dat er geen fouten in de schakeling zitten, ik had een lampje van 6V / 10W aangesloten met de spanning juist op 6V ingesteld
met de stroompotmeter helemaal links, er liep toen 1.3Amp, als ik dan de stroompot langzaam naar recht draai tot +/- halverwege dan brand
het lampje van de stroom begrenzing en valt de spanning naar 0V, dus dat werkt.

Een goed workflow-voorbeeld met belasting zou mij wel een eind verder helpen denk ik.
Is het normaal wanneer ik de schakeling niet belast, als ik dan de stroompot iets naar rechts draai dat dan de begrenzer al aan gaat?

Werkt deze voeding zoals die in dit filmpje?
https://www.youtube.com/watch?v=T8Z2EFrbtpU />
 
[Bericht gewijzigd door
calichio op Donderdag 10 Mei 2018 17:22:06]

calichio
Lid
Berichten: 387
Gepost op donderdag 10 Mei 2018 19:09:12 QuoteWijzig

Eindelijk heb ik de fout gevonden:

Dit is mijn schema:


Dit is het orriginele:


Het gaat over die rechtse opamp, zien jullie het ook?
dom dom dom......... maar..
Nu werk de begrenzing zoals het hoort!!!

reddevil
Lid
Berichten: 1210
Gepost op donderdag 10 Mei 2018 22:27:04 QuoteWijzig

Was effe kijken , ingangen verwisselt. Goed dat het nu werkt.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
Stynus
Admin
Berichten: 2751
Gepost op vrijdag 11 Mei 2018 12:03:23 QuoteWijzig

Goed dat het werkt Voor testen kan je beter een weerstand gebruiken dan een lamp. Bij een lamp is de weerstand temperatuur/stroom afhankelijk, dit geeft een vertekend beeld.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
calichio
Lid
Berichten: 387
Gepost op zondag 13 Mei 2018 18:46:41 QuoteWijzig

Niet dat ik het erg vind, maar de laagste spanning is 40mV, is dat bij jullie ook zo?

Stynus
Admin
Berichten: 2751
Gepost op zondag 13 Mei 2018 19:42:34 QuoteWijzig

Kan je die niet bijregelen met de 2e potmeter in serie met de spanningspot?

Is je negatieve spanning ook correct?


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
calichio
Lid
Berichten: 387
Gepost op zondag 13 Mei 2018 20:55:44 QuoteWijzig

Nee, ik krijg hem niet lager geregeld, wel 100mV hoger, mss laat de potmeter iets door, de negatieve spanning is ook ok. Voor R5 heb ik wel 22k moeten gebruiken, want anders was de max. spanning(20V) te hoog.

Stynus
Admin
Berichten: 2751
Gepost op woensdag 16 Mei 2018 18:34:02 QuoteWijzig

Hoeveel is de spanning op de uitgang van de opamp als je de min uitgangsspanning van de voeding hebt?


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
calichio
Lid
Berichten: 387
Gepost op woensdag 16 Mei 2018 19:20:16 QuoteWijzig

Dan is de spanning -0.135V, of voor de duidelijkheid "min 135mV".
Op de basis van de bd241 staat wel 0.556V, mss iets te veel
 
[Bericht gewijzigd door calichio op Woensdag 16 Mei 2018 20:46:39]

Stynus
Admin
Berichten: 2751
Gepost op zaterdag 19 Mei 2018 12:43:37 QuoteWijzig

Als je de uitgang belast gaat het dan ook niet lager?
De LM741 heeft aansluitingen voor een offset compenseer potmeter, misschien kan je proberen of je daarmee het wat lager krijgt.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be

Active Topics

» Houten inbouwdoos
» Led defect van kerst p...
» Subaru Outback 2016
» Audi
» ICSP Switch Box
» Voeding, kit van Aliex...
» Philips PE 4817
» Afvoer Pomp Sturing
» Ervaring gezocht met e...
» Show je mini projecten

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2018 SchemaTheek
Laadtijd: 0.09427 sec.