SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 14
14 gasten
0 leden:
Forum > Café > lassen
[1] 2 »
dj jens
Moderator
Berichten: 229
Gepost op donderdag 12 Maart 2009 15:41:10 QuoteWijzig

Even een nieuwe topic ervoor

reddevil wat is de beste methode om te lassen voor een beginner? ik krijg binnenkort cursus maar wil me er van te vooren ook in verdiepen. (moet nog een aparaat aanschaffen)

***********************************************************
Ik ben met elektrode begonnen. Als je dit goed kunt dan is halfautomaat simpel. Aanschaf van een elektrode laspost is heel goedkoop en geen onderhoud aan, je koopt elektrode en lassen maar. 2,5MM? is de beste maat om mee te leren. Een half automaat is duur in aanschaf, huur van gasfles en vulling is ook niet goedkoop. Aankoop van tig is heeeel duur.

***********************************************************

ik kreeg een tip van iemand om beter een MIG aparaat te nemen, omdat die dunner staal kan lassen. (ik wil 1mm/ 0/75mm plaatstaal kunnen lassen)


Maar ik vraag het wel als ik les krijg in lassen misschien die ie verschillende heeft staan dat ik verschillende dingen kan proberen...

***********************************************************

En om op jens zen vraag even te antwoorden: Elektrodes. Het is wat wennen aan het gelijkmatig zakken naarmate de elektrode wegbrand maar je kan het erg snel leren en zelfs goedkoop zelf maken ! (zoek maar eens op instructables.com)

***********************************************************

eve nog snel over die elektrodes: ik krijg morgen van een kennis een elektrisch las inverter in bruikleen omdat hij hem nooit gebruikt. als ik het prettig vind werken dan ga ik natuurlijk geen bakken met geld uitgeven aan MIG

***********************************************************

Ik zou met electroden beginnen ja. En dat kan met een goedkope lastrafo of met een inverter. Deze laatste zijn meestal wat duurder, maar lassen een stuk fijner. Hier zit een berg electronica in ipv een dikke grote transfo. Voordeel is dat je meestal wat extra opties hebt, hotstart bijvoorbeeld (effe wat meer power met starten van je vlamboog, daarna op je ingestelde waarde verder, voordeel ?s dat je electrode met starten niet zo snel vastplakt.)

Verder ligt het er ook maar net aan wat je wilt lassen. Als je dunne plaat wil lassen kan mig wat makkelijker zijn, en gaat vaak wat netter. Met electrode daarentegen is vaak weer sterker, mig is meer een soort van plakken... Ook is mig wel een stuk duurder.
Wat ook mooi lassen is is TIG, daar kun je hele mooie lasjes mee leggen, het spattert niet, en je hebt geen vieze slak die je van je las af moet bikken.
Ik heb mijn lasapparaat bij van der noort gekocht: http://www.noortproducts.nl kijk bij lasinverters TIG.
Ik heb zelf de gysmi 160a, deze staat er nu niet meer bij, maar het is een heel fijn apparaatje, je kan er ook electrisch mee lassen.

Gr sascha

***********************************************************

Als je eigenlijk van alles wilt lassen dun staal en dik staal nou dan zou ik toch voor mig gaan, met mig kun je alle kanten op.

wil je misschien echt hele dunnen dingen aan elkaar maken dan zou ik hardsolderen doen of autogeenlassen alleen moet je daar nog veel bij oefennen.

@ mods
Zou iemand deze reacties ff kunnen knippen en in een appart toppic kunnen zetten? dankje !

www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
reddevil
Lid
Berichten: 1271
Gepost op donderdag 12 Maart 2009 18:44:37 QuoteWijzig


Quote
dj jens schreef:
Even een nieuwe topic ervoor


Ik zou met electroden beginnen ja. En dat kan met een goedkope lastrafo of met een inverter. Deze laatste zijn meestal wat duurder, maar lassen een stuk fijner. Hier zit een berg electronica in ipv een dikke grote transfo. Voordeel is dat je meestal wat extra opties hebt, hotstart bijvoorbeeld (effe wat meer power met starten van je vlamboog, daarna op je ingestelde waarde verder, voordeel ?s dat je electrode met starten niet zo snel vastplakt.)




Ik heb al met alle twee gelast maar geef mij maar een hele oude met transfo. Die lassen veel beter dan een inverter. Geen prullen van die extra opties, die zijn er maar voor de mensen die niet kunnen lassen. Als je kan lassen plakt de elektrode nooit. Stroom instellen met 1 knop of pennen hersteken op een oude laspost en lassen maar. Nog een tip, sluit NOOIT een invertor aan op een stroomgroep waarvan de spanning niet stabiel is. Hij is dan direct goed voor de schroothoop.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
Pyro-Brad
Lid
Berichten: 251
Gepost op donderdag 12 Maart 2009 19:40:18 QuoteWijzig

maar het nadeel van elektrode is, je kunt er geen dun plaatmateriaal mee lassen. van 2mm ofzo gaat het pas. Dan heb je het toch al over vrij dik materiaal.
Het is eignlijk geschikt om zeg maar zware constructie mee te lassen.

maar met mig kun je wel dun plaatmateriaal lassen en is ook geschikt voor het zwaardere werk


nu nog het nubke van schematheek :p
reddevil
Lid
Berichten: 1271
Gepost op donderdag 12 Maart 2009 19:58:09 QuoteWijzig

Kan ook met elektrode. Je moet dan elektrodes nemen van een kleinere diameter en de stroom beperken. Heb zo al auto's bijgewerkt en op roestplaatsen is het echt niet dik. Iedereen leert lassen op nieuw materiaal (roestvrij en dik van stof) maar het beste leer je op oud ijzer, proper geslepen. Dan leer je de techniek. Is de las niet goed, slijp hem weg en begin opnieuw. Hier gaan wel een paar jaartjes en lasogen overheen.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
Pyro-Brad
Lid
Berichten: 251
Gepost op donderdag 12 Maart 2009 20:14:40 QuoteWijzig

ow nice wist ik niet
idd dat is veel oefenen

autogeenlassen is nog erger

Dan zou ik idd elektrode doen.

maar waarvoor is dat mig lassen dan ?
gewoon omdat het makkelijker is ?


nu nog het nubke van schematheek :p
reddevil
Lid
Berichten: 1271
Gepost op donderdag 12 Maart 2009 21:01:32 QuoteWijzig

Mig lassen is makkelijker en gaat veel sneller, je zit dan ook niet met die slak. Als je met een mig dunne plaat gaat lassen heb je ook een kleiner pistool nodig dan als je dikke plaat gaat lassen. Dus voor de hobby weer extra kosten. Als je veel gaat lassen, dus wekelijks is een mig aangeraden,maar voor af en toe ben je beter af met een gewone laspost.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
dj jens
Moderator
Berichten: 229
Gepost op donderdag 12 Maart 2009 22:27:19 QuoteWijzig

Oke, heb al wat staal uit de container hier kunnen trekken voor op te oefenen, en waarschijnlijk krijg ik tot de zomer een stage bij constructie bedrijf. maar ik ben wel iemand die het zichzelf wel kan leren

reddevil hoe kan ik bepalen welke groep stabiel is? een groep met niet al te veel zooi eraan? (bijvoorbeeld wasmachine enzv. ) ik heb nog wel een extra automaat liggen hier, misschien dat ik die er dan nog wel bij kan zetten als het zou moeten..

gr


www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
reddevil
Lid
Berichten: 1271
Gepost op donderdag 12 Maart 2009 23:22:06 QuoteWijzig

Je hebt zekering nodig van 20A, 16 A gaat ook nog als je lang aan een stukt door last.Verlengkabel min 2,5mm?.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
reddevil
Lid
Berichten: 1271
Gepost op vrijdag 13 Maart 2009 15:41:50 QuoteWijzig

E?n van mijn creaties.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
dj jens
Moderator
Berichten: 229
Gepost op vrijdag 13 Maart 2009 16:35:54 QuoteWijzig

ooit gaat mij dat ook lukken denk ik

las aparaat heb ik gekregen. het is een dikke las tranformator. 20kg schat ik. het gaan om de Ferm Concept 1500

over die automaten, ik heb 16 ampere automaten. als ik wil ''hechten'' (alleen ervoor zorgen dat het een beetje vast zit) heb ik dan ook 20a nodig?

gr
Jens


www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
reddevil
Lid
Berichten: 1271
Gepost op vrijdag 13 Maart 2009 17:13:43 QuoteWijzig

Kan het niet beloven dat hij niet afspringt. Je zult het moeten proberen.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
dj jens
Moderator
Berichten: 229
Gepost op vrijdag 13 Maart 2009 17:16:03 QuoteWijzig

Oke ik ga het straks even proberen als het nog licht is dan. anders morgen als ik terug ben van rosmalen


www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
dj jens
Moderator
Berichten: 229
Gepost op vrijdag 13 Maart 2009 20:05:39 QuoteWijzig

zo heb vanaf half 6 wezen bakken en sluit niet uit dat ik vanacht lasogen krijg ik heb nog geen helm die zelfdimment is dus ben ik telkens te laat als ik hem voor mijn ogen moet douwen

eerst bleef ik telkens hangen, daar heb ik nu geen last meer van, als ik eenmaal de lasboog heb kan ik ook goed zien wanneer ik dichter bij moet komen naar het stuk staal.

gr
Jens


www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
Pyro-Brad
Lid
Berichten: 251
Gepost op vrijdag 13 Maart 2009 20:53:12 QuoteWijzig

je vordert snel man je hebt mij nu ook een beetje gek gemaakt met dat lassen

volgende week donderdag maar eens langs bij mijn metaal leraar en nog vff vragen voor wat mooie tips en ook eens iets wat proberen.
ik heb het alles gedaan maar ik wil het nu wel eens fatsoenlijk kunnen met zowel dun als dik plaatmateriaal.


nu nog het nubke van schematheek :p
dj jens
Moderator
Berichten: 229
Gepost op vrijdag 13 Maart 2009 21:40:47 QuoteWijzig

na een klijne pauze nog even buiten staan bakken frame voor mijn robot is nu klaar morgen als ik terug ben van rosmalen de bovenkant erop lassen.

het frame is van 1.5mm dik staal. als ik dit las brand er een gat in maar als ik het een beetje russtig vul heb ik een mooie dikke basis aan het einde weet niet of het sterk is. daar komt ik morgen achter.

gr
Jens


www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
Pyro-Brad
Lid
Berichten: 251
Gepost op vrijdag 13 Maart 2009 21:51:06 QuoteWijzig

dat is idd ff het moeilijken:
je denkt dat je het goed kan maar je hebt het 'geplakt'
het moet echt in elkaar smelten.

Had ik een keer bij autogeenlassen de leraar pakte een boutje en tikte heel zachjes er op en het brak door midden (dan is het dus geplakt en niet inelkaar over gevloeit)


nu nog het nubke van schematheek :p
dj jens
Moderator
Berichten: 229
Gepost op zaterdag 14 Maart 2009 20:12:10 QuoteWijzig

het ziet er niet uit, ik weet ook niet of dit al helemaal goed is, maar ik ben op weg.

bij gebrek aan bikhamer zit de slak er nog op.





straks is kijken of het ook echt stevig is.


www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
dj jens
Moderator
Berichten: 229
Gepost op zaterdag 14 Maart 2009 20:52:45 QuoteWijzig

net nog wat staanders eraan gelast, en de alu plaat eraf gehaald, morgen die kant lassen en mooi slijpen.

wat is de slak trouwens hard om eraf te bikken


www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
reddevil
Lid
Berichten: 1271
Gepost op zaterdag 14 Maart 2009 22:00:19 QuoteWijzig


Quote
dj jens schreef:

wat is de slak trouwens hard om eraf te bikken



Dit komt omdat de las niet mooi gelukt is. Als hij goed is, krult de slak soms omhoog, maar dan moet hij heel perfect zijn.
Voor de rest ziet het voor een beginneling er al heel mooi uit. Denk alleen dat je stroom iets te hoog staat en je daarom nog gaten maakt. Als je ziet door je kap dat het hele gebied begint te gloeien als je last, kan je ook stoppen, krijg je geen gat. Dit moet je ondervinden met oefenen. Om een gat dicht te lassen, even lassen, stoppen tot de gloed weg is, slak wegkloppen, terug lassen, stoppen tot de gloed weg is, slak wegkloppen, enz. Een stalen borste is soms ook handig om het gebied van de las proper te maken.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
dj jens
Moderator
Berichten: 229
Gepost op zaterdag 14 Maart 2009 22:07:09 QuoteWijzig

Oke, ik ga morgen een paar dingen opnieuw lassen (even de buuren wakker slijpen dan (6)) verder is het gewoon veel oefenen denk ik.


www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
vdbeke
Lid
Berichten: 935
Gepost op zondag 15 Maart 2009 11:28:21 QuoteWijzig

Inderdaad ziet er goed uit voor je eerste keer, bij mij was het niet beter . Als je een slakkenhuis maakt moet je iets minder rap vooruit gaan met je elektrode, doordat het metaal zich nog niet goed met elkaar heeft kunnen hechten ontstaan er slakken.
Heel veel oefenen, lassen is echt oefening baart kunst!

[1] 2 »

Active Topics

» ? => Mini kerstlan...
» ATSAMD21J18A-AU backupen
» De gevolgen van een kl...
» De tuin.
» Afstandsbediening plaf...
» Virtual Chemist probleem
» Probleem met Toyota Av...
» Whirlpool kookplaat
» 24 volt motor vertrage...
» Show je mini projecten

» Meer actieve topics

Advertenties

PCBway

© 2004-2022 SchemaTheek
Laadtijd: 0.52819 sec.