SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 10
10 gasten
0 leden:
Forum > Digitaal > kamer verbeteren
[1] 2 »
leip11
Lid
Berichten: 191
Gepost op maandag 29 Juni 2009 12:45:49 QuoteWijzig

mijn doel is om met een microchip en een lcd scherm dingen te kunnen schakelen in mijn kamer.

een aantal van die voorbeelden zijn:
Mijn pc
mijn 5.1 computer versterker.
lampen
230v schakelaar waar me spullen achter staan.

nu wil ik dat dit ook weergegeven wordt op een lcd scherm. nog effe de vraag of dit een grafische wordt of niet. het liefts met een touchscreen.

wat ik dan ook wil doen is een terugkoppeling vanuit de apparaten of ze aan staan je of nee. vanuit me pc kan ik dit al doen door een extra kabeltje van me frontpanel te halen waarmee me licht van de pc aangaat.

waar wil ik dit mee doen.

ik zat te denken aan een pic18f4550 vanwege de usb port. dit vanwege later makkelijk uitkunnen lezen of dergelijke. maar het liefst zou ik het via ethernet willen maar dat zit geloof ik niet op de 4550. (zou dit wel mogelijk zijn met deze chip of moet ik daar een andere voor nemen. zoja welke).

ik ben al een klein beetje begonnen. de ingangen vanuit de apparaten worden via een optocoupler naar de pic toe gestuurd. verder zat ik te denken om me pc met een triac te starten en me audio en hoofdschakelaar via een relais. als het makkelijker kan zou ik het ook graag willen weten.

idee?n zijn altijd welkom.

timo

edit:

nou wilde ik een lcd aansluiten maar ik kan niet goed zien wat de standaard aansluiting zijn op de 4550.

 
[Bericht gewijzigd door leip11 op Woensdag 18 November 2009 19:41:48]
Stynus
Admin
Berichten: 2854
Gepost op maandag 29 Juni 2009 14:59:13 QuoteWijzig

Je moet zorgen dat de datalijnen op volgorde op 1 uitgangsbyte zitten. Voor de rest maakt het niet zo heel veel uit.

En die terugkoppeling: Is het absoluut nodig om te weten of de apparaten effectief aanstaan? Anders kan je gewoon kijken of de uitgang van de pic om het desbetreffende apparaat aan te sturen hoog is.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
leip11
Lid
Berichten: 191
Gepost op maandag 29 Juni 2009 16:36:20 QuoteWijzig

als ik het goed het zou dat dus betekenen dat ze op 1 poort aangesloten moeten worden. en dan in de goede volgorde.
dus bijvoorbeeld

d4 ra4
d5 ra5
d6 ra6
d7 ra7
en ra2
rs ra3

die terugkoppeling zou ik wel graag willen. want nu is de uitgang wel hoog maar hoe weet je zeker dat hij aanstaat?

timo

Stynus
Admin
Berichten: 2854
Gepost op maandag 29 Juni 2009 16:46:47 QuoteWijzig


Quote
d4 ra4
d5 ra5
d6 ra6
d7 ra7
en ra2
rs ra3


Bij een karakter lcd klopt het.
Bij een grafische heb je meer pinnen nodig (en kan je niet 4bit werken)


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
leip11
Lid
Berichten: 191
Gepost op maandag 29 Juni 2009 16:50:09 QuoteWijzig

dan zal ik het dus 8 bits moeten dan maar dan zou ik 2 poorten moeten gebruiken of niet?

timo

Stynus
Admin
Berichten: 2854
Gepost op maandag 29 Juni 2009 17:23:00 QuoteWijzig

1 poort voor databits. Die andere lijnen maken niet uit waar ze op zitten.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
leip11
Lid
Berichten: 191
Gepost op maandag 29 Juni 2009 17:41:45 QuoteWijzig

dan doe ik dat. en dan in de software nog aangegeven waar alles zit. daar kom ik wel uit.

nou nog me volgende vraag. is het handig om hiervoor de 4550 te gebruiken of kan ik als ik over ethernet wil beter een andere gebruiken. ethernet heeft mijn voorkeur boven usb in verband latere doeleinden.

timo

Stynus
Admin
Berichten: 2854
Gepost op maandag 29 Juni 2009 22:50:28 QuoteWijzig

De 18F4550 is wel een goed idee omdat die veel code ruimte heeft. En dat is bij een grafisch scherm toch wel makkelijk als je een paar plaatjes erin wil zetten.

Ethernet rechtstreeks op een pic ga je denk ik niet vinden. Maar je kan is naar een xport kijken. Die handelt het complete netwerk gedeelte voor je af en stuur je aan via een seri?le interface.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
leip11
Lid
Berichten: 191
Gepost op maandag 29 Juni 2009 23:11:15 QuoteWijzig

daarom zat ik ook naar die 4550 te kijken. ook al omdat ik deze thuis heb liggen. dan zet ik er ook meteen usb op.

die xport ziet er wel netjes uit. ik zal daar binnenkort verder naar kijken.

bedankt

edit:
desnoods hang ik er voor extra plaatjes een prom of iets dergelijks aan om daar de afbeeldingen in te zetten.

leip11
Lid
Berichten: 191
Gepost op woensdag 9 September 2009 22:45:04 QuoteWijzig

nou zijn we weer wat verder. nog niet echt volledig opgeschoten. maar ik moet voor school een eindproject doen. laatste jaar. ik en een klasgenoot hebben gekozen voor een soort domotica. ook hebben we al wat idee?n op papier gezet. dit is in grote lijnen goedgekeurd ik zal dit van de week nog hier posten.

nou wilde ik eerst een pic gebruiken maar vanuit school moet het met een avr. de vraag is alleen welke en op wat voor manier. (avr heb ik nog nooit wat mee gedaan. dit gaat wel gebeuren op school en ook op de stage waar ik nu zit werken ze met alleen maar avr. dus dat is best positief).

we hebben hier in principe het hele jaar de tijd voor dus we kunnen flink wat uit zoeken en maken.

ik hou jullie up to date.
idee?n en tips zijn natuurlijk welkom.

leip11
Lid
Berichten: 191
Gepost op woensdag 18 November 2009 19:52:53 QuoteWijzig

hoi,

tijd niet aanwezig geweest ivm met andere dingen.
nou heb ik voor me kamer wat idee?n bedacht. ik heb het grafische laten vallen. ik wil dit veranderen naar een denk een 20*2lcd display. met daarbij een paar knoppen. dit wil ik dan op mijn bureau hebben. dit wordt de bedieningsmodule.

dan is de hoofmodule die komt achter mijn pc. hiermee wil ik de stroom/spanning meten wast me pc en randapparatuur gebruikt. zet ik me pc uit dat hij dan deze dingen compleet spanningsloos maakt. om energie te besparen. hier zou ik dus ook ethernet op willen om dit op afstand te kunnen uitlezen/ besturen. heb naar die xport zitten kijken maar voor een hobbyist is dit toch wel aan de prijzige kant. zijn er ook nog goedkopere varianten?

dit is de basis die ik wil doen. nou wil ik mijn lcd en knoppen en redelijk stuk verwijdert hebben van de hoofdmodule. hij zou dus de spanning vanaf de module krijgen en ook de data. maar hoe kan ik dit het best oplossen.
mijn plan was ook om het mogelijk te maken dit later uit te breiden naar meerdere module's. het liefst op de zelfde bus. misschien een soort idee als http://www.picbasic.nl/huis-automatisering.htm maar 2 draads lijkt me hier misschien ook goed. de bedoeling is wel dat ze allemaal met elkaar dan kunnen communiceren maar dat is voor latere zorg.

het gaat er op dit moment om dat ik de hardware voor de hoofmodule en de uitlezing voor elkaar krijg.

om de stroom te meten zat ik te denken aan een stroomtrafo. ik vond er bij conrad maar 1. is dit een goede manier om te meten of is er iets beters?

ik ga me lijstje verder afmaken en dat zal ik hier ook posten.

leip11
Lid
Berichten: 191
Gepost op woensdag 18 November 2009 21:10:48 QuoteWijzig

Hoofdmodule
? Voeding 12 of 24v
? Pic18f4550 of een avr?
? Ethernet
? Stroommeting pc
? Stroommeting randapparatuur
? Stroommeting totaal
? Spanningsmeting
? Frequentiemeting
? Relais voor computer
? Relais voor randapparatuur
? Controle leds
? Communicatie naar stuurmodule
Stuurmodule
? Avr?
? Display 20*4 of 40*2
? Backlight aan uit via uc
? Drukknoppen
? Up down
? Enter esc
? Links rechts
? Voeding vanaf hoofmodule
? Communicatie naar hoofdmodule
? Controle leds 5V/

dit heb ik op dit moment

misschien heeft iemand nog idee

Stynus
Admin
Berichten: 2854
Gepost op woensdag 18 November 2009 21:14:35 QuoteWijzig

Een stroomtransfo alleen is niet genoeg om stroom te meten he. Die maakt de stroom gewoon wat lager en gescheiden. Als er primair bv 10A loopt dan loopt er bij een 10/1 transfo 1A secundair. Dat blijft AC. Er bestaan ic's die gemaakt zijn voor wisselstroom meting. Die kan je daarbij gebruiken.

Let wel op dat je de secundaire van een stroomtransfo NOOIT openlaat. Die slaat dan gewoon door.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
leip11
Lid
Berichten: 191
Gepost op woensdag 18 November 2009 21:22:53 QuoteWijzig

hoi stynus,

dank je wel voor de tip.

weet je ook een type ic?

Stynus
Admin
Berichten: 2854
Gepost op woensdag 18 November 2009 21:24:50 QuoteWijzig

http://www.allegromicro.com/en/Products/Categories/Sensors/currentsensor.asp


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Pyro-Brad
Lid
Berichten: 251
Gepost op woensdag 18 November 2009 21:26:50 QuoteWijzig

Leip11 wat bedoel je hier mee
" nou wil ik mijn lcd en knoppen en redelijk stuk verwijdert hebben van de hoofdmodule. hij zou dus de spanning vanaf de module krijgen en ook de data. maar hoe kan ik dit het best oplossen. "

Bedoel je soms: de hoofdmodule(hoofdprint) ergens monteren en het LCD en de knoppen 5 meter verder maken ofzo ?

Ik zou het hier maar al eens bij laten want het is al een aardige lijst!
Het Ethernet zou ik persoonlijk eens weg laten, want in al die andere dingen gaat al tijd genoeg inzitten!
Wat wordt de communicatie eigenlijk tussen de modules? RS485 ofzo?
Dan zou ik daar het eerste mee starten!


nu nog het nubke van schematheek :p
leip11
Lid
Berichten: 191
Gepost op woensdag 18 November 2009 21:34:01 QuoteWijzig

hoi,

wat jij zegt klopt inderdaad.

en het is inderdaad al een heel pak. maar ik wil het dus nu zo doen dat ik de hardware maak. en dan in gedeeltes de software ga schrijven. en dan inderdaad eerst de communicatie tussen de modules. maar dan wil ik wel al het stuk hardware voor de ethernet klaar hebben. dan kan ik als het eerste werkt daarna
met het 2de beginne.

voor de communicatie zit ik ook net te bedenken wat ik wil gebruiken weet eigenlijk niet zo goed wat. zijn er tips?

@stynus,
dank ik ga daarnaar kijken.

Pyro-Brad
Lid
Berichten: 251
Gepost op woensdag 18 November 2009 21:40:31 QuoteWijzig

ik zou dat persoonlijk niet doen.
juist anders om, eerst software maken(hardware even inprikken op breadbordje) en zo dus de software goed maken. Het voordeel is dan, als je er achter komt dat je misschien iets hardware matig kan verbeteren (hoeft maar eens simpele weerstand te zijn) kun je dat ook nog makkelijk doen. Maar als jij een printplaat etc.. al ge?tst hebt gaat dat niet meer zo makkelijk.

hmmm... over dat protocol zou ik dan maar eens heel snel gaan nadenken! want dat is de basis van je schakeling en vind ik niet het gemakkelijkste gedeelte!


nu nog het nubke van schematheek :p
leip11
Lid
Berichten: 191
Gepost op woensdag 18 November 2009 22:13:36 QuoteWijzig

hm ok dat snap ik.

maar ik weet niet welk protocol ik zou willen gebruiken of wat hier handig voor is.

reddevil
Lid
Berichten: 1276
Gepost op woensdag 18 November 2009 22:21:18 QuoteWijzig

Waarom wil je de stroom meten van je toestellen? Als de relais aan staat, weet je toch dat dat toestel aanstaat.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
leip11
Lid
Berichten: 191
Gepost op woensdag 18 November 2009 22:32:50 QuoteWijzig

ja dat klopt. maar wat ik uiteindelijk wil doen. is de computer staat aan. en er wordt stroom verbruikt. nu gaat de computer uit en komt hij onder een bepaalde stroom waarde. dit wordt gemeten en de computer wordt volledig uit gezet en ook de randapparatuur. via de stuurmodule kan ik dan uitlezen dat er niks verbruikt wordt. wil ik de computer aanzetten doe ik dat via de stuurmodule. die eerst de spanning weer op de computer zet en daarna de computer aanzet.

de stroom wil ik ook meten om te kijken wat ik nou verbruik. en dit wil ik ook weergeven

[1] 2 »

Active Topics

» Werkplaatsinrichting
» Subaru Outback 2016
» De tuin.
» ? => Mini kerstlan...
» ATSAMD21J18A-AU backupen
» De gevolgen van een kl...
» Afstandsbediening plaf...
» Virtual Chemist probleem
» Probleem met Toyota Av...
» Whirlpool kookplaat

» Meer actieve topics

Advertenties

PCBway

© 2004-2023 SchemaTheek
Laadtijd: 0.27175 sec.