SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 26
26 gasten
0 leden:
Forum > Elektronica algemeen > 220 volt sturen.
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op maandag 21 December 2009 07:35:32 QuoteWijzig

Mensen ik heb even jullie hulp nodig.
Dit is iets wat ik niet weet.
Is het mogelijk om bijvoorbeeld een aquarium luchtpompje dat op 220 volt loopt te sturen met een pic?
Zo ja hoe kan ik dat precies doen?

http://pascalbianca.blogspot.nl/
leip11
Lid
Berichten: 195
Gepost op maandag 21 December 2009 08:13:19 QuoteWijzig

als hij een vast toerental moet lopen kan je de uitgang van de pic via een tor of fet een relais aan laten sturen. moet het regelbaar zijn kijk dan eens naar een traic. zijn genoeg schema's van te vinden

Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op maandag 21 December 2009 10:43:06 QuoteWijzig

Als het ac is dan ben je niks met een tor of fet (tenzij je er een grotere schakeling rond bouwd.

Ik denk dat het makkelijkste is met een triac. Bijvoorbeeld dit schema:


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op maandag 21 December 2009 10:46:28 QuoteWijzig

En welke triac moet ik nemen bij dick best?
Ik meende dat je dat ook kon doen met Solid state relais, daar heb ik namelijk bij dick best van de 5 soorten , van ieder 1 besteld.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Maandag 21 December 2009 10:47:29]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
leip11
Lid
Berichten: 195
Gepost op maandag 21 December 2009 10:48:44 QuoteWijzig

moet het een vast toerental zijn?

Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op maandag 21 December 2009 12:08:31 QuoteWijzig

Met een solidstate relais kan het ook ja. Dit schema is ongeveer hetzelde als in een solidstate relais zit.


@leip11 niet elke motor vind fase aansnijding leuk.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op woensdag 23 December 2009 08:05:23 QuoteWijzig

Even voor de opheldering, de meeste aquarium lucht pompjes werken niet met een motor maar met een spoel.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Pyro-Brad
Lid
Berichten: 253
Gepost op woensdag 23 December 2009 10:40:34 QuoteWijzig

hoe bedoel je met een spoel? een motor is ook opgebouwd uit ??n of meerdere spoelen.


nu nog het nubke van schematheek :p
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op woensdag 23 December 2009 13:46:08 QuoteWijzig

Ja daar heb je gelijk in, deze werkt met een spoel/magneet die aan twee kanten steeds ompoold en dus aan bijde kanten een strip heen en weer beweegt waar buitenlucht naar binnen word gezogen en gelijk word weg gezogen bij de volgende beweging.
Voor deze pomp is gekozen omdat deze meer plastic/rubber delen heeft wat tegen eventuele zure lucht kan.
Hier de foto van het binnen werk van zoeen pomp:


 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Woensdag 23 December 2009 16:09:00]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op woensdag 23 December 2009 16:32:35 QuoteWijzig

Ik weet niet of ik het schema van Stynus goed begrijp maar als ik dus kijk naar zoeen solid state relai kijk zoals deze hieronder wat ik heb:


Zijn de twee rechtse pinnen die gestuurd kunnen worden met de pic (5v of lager) en de twee linkse pinnen waar het 220v pompje op komt.

Nu heb ik uit de hand even de volgende tekening ervan gemaak, maar ik heb hem nog niet aangesloten aangzien ik toch altijd een beetje huiver met 220v.
Dus graag zeggen als het niet klopt maar zelf heb ik het vermoeden dat ik bij die solid state relai de fout in ga.



 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Woensdag 23 December 2009 16:33:07]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op donderdag 24 December 2009 08:41:25 QuoteWijzig

Ik had het geprobeerd met 12 volt ipv 220 volt ivm veiligheid indien het mis zou gaan, maar daar doet hij niets op, dus of hij werkt niet met 12 volt of mijn schema klopt van geen hout.
En als ik kijk zonder dat iets is aangesloten of aan staat leverd mijn chip tussen de 4.61 en 4.82 volt als ik de chip stroom geef vanaf usb.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Donderdag 24 December 2009 09:14:49]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Wil
Lid
Berichten: 29
Gepost op donderdag 24 December 2009 09:36:13 QuoteWijzig

die weerstand van 1k mag er niet tussen, zo heb je onvoldoende
stuurspanning.
met 24V ac zou het wel moeten werken ipv 230V,
of het met 12V gaat werken weet ik niet.

Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op donderdag 24 December 2009 10:47:36 QuoteWijzig

Die 2de poot van boven gezien in je schema moet aan de N en niet aan aan de massa. Op deze manier hang je alles aan de 230V.

EDIT:
En die weerstand moet er bij dit type wel staan. Volgens de datasheet is het gewoon een led aan de ingang.
http://sharp-world.com/products/device/lineup/data/pdf/datasheet/s102s01_e.pdf
 
[Bericht gewijzigd door Stynus op Donderdag 24 December 2009 10:50:15]


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Pyro-Brad
Lid
Berichten: 253
Gepost op donderdag 24 December 2009 11:57:42 QuoteWijzig

Je bent als het goed is ook nog de weerstand vergeten van MCRL naar de plus, maar waarom z'n dikke pic? je hoeft maar een klein ralaitje aan te sturen daarbij is een 16F628 nog veel te groot voor


nu nog het nubke van schematheek :p
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op donderdag 24 December 2009 12:27:55 QuoteWijzig

Pyro-Brad:
Nee die weerstand ussen de MCRL en de +5V zit ertussen.
Ik heb gekozen voor de 16f877 omdat er nog veel meer op loopt , maar om het duidelijk te houden wat ik precies bedoel heb ik de rest uit het schemaatje weg gelaten

@Stynus:
Dus hoe als ik je goed begrijp hangen poort 1,3 en 4 goed.
Poort 3 zeg je dat die aan de N moet hangen , wat bedoel je daarmee precies , neutraal? +220v?
Ik heb het eerste poortje aan +220 en de 2de aan de - van de 220v.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op donderdag 24 December 2009 13:09:50 QuoteWijzig

Dit is wat ik bedoel:


De 230V hoort gescheiden te blijven dan de 5V.

EDIT: Als het nog niet werkt. Zet dan is een 25W lamp ipv het pompje. Het kan zijn dat het pompje niet genoeg stroom trekt om de triac in geleiding te houden.
 
[Bericht gewijzigd door Stynus op Donderdag 24 December 2009 13:11:03]


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op donderdag 24 December 2009 13:17:55 QuoteWijzig

Ik moet mij echt aanleren iets duidelijker te zijn tegenover jullie als experts, wat jij getekend hebt bedoelde ik ook
Ik had hem aan het werken voor dat ik hier keek, had een kabeltje verkeerd zitten

Nog 1 vraagje.
Als ik een printplaatje ontwerp waar ik met 5 volt die solid state relai wil op zetten, hoe breed moeten die banen zijn als je met 220 volt werkt? en hoeft er geen koeling op die solid state relai?
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Donderdag 24 December 2009 13:23:37]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op donderdag 24 December 2009 13:25:39 QuoteWijzig

De breedte van de banen is afhankelijk van de stroom die erdoor moet. Hier is een tabel te vinden daarvoor: http://www.schematheek.net/index.php?p=artikel/artikel&t=34
De temperaturen erboven is hoeveel de baan opwarmt tegenover de omgevingstemperatuur door de stroom.

Je moet wel zorgen dat er tussen laagspanning en netspanning overal min 4mm (maar liefst 6mm) zit. En de netspanningsbanen ook voldoende uit elkaar leggen dat daar ook geen overslag komt.

EDIT:
Over de koeiling:
Als er alleen dat pompje aan komt dan hoef je geen koeling.
 
[Bericht gewijzigd door Stynus op Donderdag 24 December 2009 13:26:21]


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op donderdag 24 December 2009 13:50:59 QuoteWijzig

Oke dus ik neem aan als ze breder zijn als wat de tabel zegt bij zijn waarde, maakt dat niets uit.
Ik had volgende berekend:
Pompje 230v 3.5w is dus omgerekend 0.015amp.
Mijn banen zijn 1.50 mm, dus zit ik altijd goed.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op donderdag 24 December 2009 14:05:25 QuoteWijzig

Dat lijkt me idd breed genoeg.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be

Active Topics

» Inrichting laadruimte ...
» schema HK audio pro 21...
» Stroom verdeelbox 230V...
» Subaru Outback 2016
» Stofafzuiging
» Aanpassingen aanbouwde...
» Audi
» Show je mini projecten
» Puls schkelaar
» Draadknipper

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2019 SchemaTheek
Laadtijd: 0.06061 sec.