SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 19
19 gasten
0 leden:
Forum > Voedingen > Kan men een voltage ook verhogen?
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 9 Januari 2010 20:57:16 QuoteWijzig

Ik heb een vraag.
Ik weet dat men bv 24 volt terug kan brengen naar bv 5 volt.

Maar stel ik heb 5 volt, kan ik die ook verhogen naar bv 12 Volt of vraag ik nu naar magie?

http://pascalbianca.blogspot.nl/
Pyro-Brad
Lid
Berichten: 253
Gepost op zaterdag 9 Januari 2010 22:12:26 QuoteWijzig

Pascalbianca dit ga je niet leuk vinden.

"Ik trap je echt even terug naar school"

Ik zeg niet dat ik veel van elektronica weet!! Stynus kan dat wel bevestigen.


nu nog het nubke van schematheek :p
appy
Lid
Berichten: 42
Gepost op zaterdag 9 Januari 2010 22:13:05 QuoteWijzig

ja, dat is mogelijk op verschillende manieren


professionele apple hater
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 9 Januari 2010 23:47:08 QuoteWijzig

Nou ik heb in principe nergens iets van electronica op school geleerd, maar ik probeer zelf zoveel mogelijk te leren van jullie en opzoeken via google.

Je kunt ook 12 volt naar 220v omzetten.
Ik had namelijk ergens gelezen dat een transistor de spanning verhoogt , dus daarom vroeg ik of dit inderdaad mogelijk was.
Het gaat erom dat ik een ventilatortje van 12 volt aansturen, met een 5 volt lijn omdat die alleen 2 maal 5 volt heeft, waarvan ik 1 gebruik voor de pic.

Maar ik weet niet precies hoe.


 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zaterdag 9 Januari 2010 23:55:57]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op zaterdag 9 Januari 2010 23:56:35 QuoteWijzig

Een transistor verhoogd helemaal geen spanning. Ik raad je aan eerst eens een basis cursus elektronica door te nemen. Spanning verhogen zit daar dan wel niet in maar wel dat een transistor dat niet doet .

Van 5 naar 12V kan met een step up converter. Daar zijn speciale ic's voor of je kan ook zelf wat in elkaar zetten met een NE555. Maar dat is niet echt makkelijk te ontwerpen voor een beginner. Makkelijker is om een 5V ventilator te kopen.

EDIT: Als het voor op zo een voedingsprint van bij dick is: Daar zat meen ik ook een 24V lijn op. Zet daar een 7812 regellaartje op en je hebt 12V.
 
[Bericht gewijzigd door Stynus op Zaterdag 9 Januari 2010 23:58:22]


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 10 Januari 2010 05:51:06 QuoteWijzig

Dat van die transistor had ik uit deze regel gehaald:

Quote
De processor 80c535N geeft een hoog signaal op de ingang van de buffer het uitgangssignaal op de buffer heeft een 700.000 keer hoger vermogen. De transistor verhoogt de spanning en stuurt het relais aan.


Daarom meende ik dat hij dat kon.
Dus mijn excusses dat ik fout zat met mijn redunatie, zal het onthouden, dus ja geef me maar een schop, aub niet te hard.

ps. ik heb alleen nog een 7805 liggen, dus neem aan dat die dat niet kan?
Ik heb ze in ieder geval besteld.
Ik heb wel van ieder soort een triac liggen.

En kan ik met deze: http://www.dickbest.nl/webshop/index.php?act=viewProd&productId=702 de snelheid ermee regelen (ik heb die van 10 kohm)?
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zondag 10 Januari 2010 06:41:53]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
vdbeke
Lid
Berichten: 913
Gepost op zondag 10 Januari 2010 09:24:22 QuoteWijzig

Als je al beschikt over een hogere voedingsspanning dan kan je met een tor met een lagere spanning (bv 5V) een verbruiker schakelen die werkt op een hogere voedingsspanning. In de theorieboeken noemen ze dit ook wel "de transistor als schakelaar".
Iedereen maakt fouten, don't worry.

De 7805 kan alleen van een minimum ingangsspanning die 3V hoger ligt dan zijn uitgangsspanning een stabiele 5V maken.
De 78XX reeks noemen ze spanningsregelaars of spanningsstabilisators, geen triacs. Triacs worden gebruikt voor het regelen van het vermogen op AC.

De snelheid van een ventilator kan je regelen met een PWM regeling, met de NE555 kan je een simpele regeling maken met een beperkt aantal componenten.

pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 10 Januari 2010 11:07:24 QuoteWijzig

Oke vdbeke bedankt voor je duidelijke uitleg.
Nu heb ik een vraagje over die NE555 waar je het over hebt.
Ik heb die opgezocht ,wat dat precies is en kom uit dat het een IC NE 555 TIMER is.
Nu is het mischien een hele stomme vraag, maar ik ben verder gaan uitzoeken omdat ik die niet heb hier of ik daar iets anders voor kan gebruiken.
Nu kom in ergens in een engelse tekst het volgende tegen:

Quote
LM555 is a direct replacement for SE555/NE555


Klopt dit? deze heb ik wel hier liggen.

Hoe maak ik die schakeling dan wat je zegt om die fan te sturen?


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op zondag 10 Januari 2010 11:10:15 QuoteWijzig


Quote
pascalbianca schreef:
Dat van die transistor had ik uit deze regel gehaald:
...
Daarom meende ik dat hij dat kon.
Dus mijn excusses dat ik fout zat met mijn redunatie, zal het onthouden, dus ja geef me maar een schop, aub niet te hard.



Die laatste zin van de tekst klopt niet. Wat hier bedoeld wordt is dat er met 5V een 12V lijn geschakeld wordt. Maar dat is fout verwoord.
Heel die cursus deugt ook niet echt als je een signaal door een buffer stuurt kan je niet "700.000 keer hoger vermogen" trekken. dan moet je al een serieus grote buffer ic hebben.
Een gewone microcontroller gooit 5V bij 10mA eruit = 50mW als je dat x700000 doet dan krijg je 35000W = 35KW.

Na een beetje googlen heb ik de bron gevonden:
http://www.exo.science.ru.nl/bronnen/natuurkunde/robotica.html />
Dat is geschreven door studenten die de stof denk ik niet helemaal snapte.

EDIT:
Over je volgende post die er ondertussen bij is gekomen:

Je kan met die NE555 een pwm generator maken. Zie: http://www.circuitsonline.net/schakelingen/17/modelbouw/motorregeling.html
Maar niet elke ventilator vind dat fijn. Hier op de site staat een ander schema dat een gewoon regelbare spanning geeft: http://www.schematheek.net/index.php?p=schema&c=8&id=47

Verder is 555 het type van de ic. De letters die ervoor komen zijn afhankelijk van welk merk de ic geproduceert heeft. En de letters erachter voor de temperatuur range en de behuizing.
 
[Bericht gewijzigd door
Stynus op Zondag 10 Januari 2010 11:13:27]


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op woensdag 13 Januari 2010 07:37:44 QuoteWijzig

Even een vraagje.
Stel ik heb dus die ventilator aan het draaien.
Die blijft dus nu gewoon continue draaien omdat hij regelrecht word gevoed van een 24 volt die omgevormd is tot 12 volt.

Is het mogelijk om die ventilator automatisch te laten werken door een ntc? dus ik bedoel temperatuur geregeld.

En hoe ziet dat schema er dan uit?


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op woensdag 13 Januari 2010 10:55:29 QuoteWijzig

Met een lm35 (temp sensor) heb ik een schema voor zoiets:


Op de connector links komt de LM35. Op de connector rechts komt vanboven de voeding en vanonder de fan. pin 1 = 12V; pin 2 = massa; pin 3 = 12V naar fan; pin 4 massa fan.

Met R2 bepaal je het omklappunt voor het inschakelen van de fan. met R4 bepaal je hoeveel de fan harder moet gaan draaien per ?C. je kan die dus misschien best vervangen door potmeters van een hogere waarde.
 
[Bericht gewijzigd door Stynus op Woensdag 13 Januari 2010 10:57:25]


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op woensdag 13 Januari 2010 17:26:11 QuoteWijzig

Kan dit ook met een DS18B20 temperatuur sensor van dickbest?


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op woensdag 13 Januari 2010 17:47:43 QuoteWijzig

Dat is een digitale sensor. Dan zal je iets met een pic moeten maken met een pwm uitgang.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Zatar
Lid
Berichten: 263
Gepost op vrijdag 15 Januari 2010 15:09:38 QuoteWijzig

Zeg stynus... ik weet niet teveel meer van dit omhoog schakelen, maar is't niet zo dat je met een thyristorcircuit (chopper) de spanning kan verhogen? Dan zal de TS dat misschien bedoelen?


Maffer dan hier kan je ze niet vinden ... || www.zatar.be
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op vrijdag 15 Januari 2010 16:48:49 QuoteWijzig

Choppen = hakken, dus stukken wegvallen = pwm. Dus dat verhoogd de spanning niet.

Wat de ts bedoeld is een boost converter. Maar omdat hij 24V ter beschikking heeft is het een beetje overkill om daar zoiets duur tussen gaan te zetten.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Zatar
Lid
Berichten: 263
Gepost op maandag 18 Januari 2010 16:57:15 QuoteWijzig

Zou mij het meest logische lijken ook als je naar de naam luistert... maar in die cursus staat meermaals in dat het een eigenschap was dat hij spanning kon verhogen. De docente zelf struikelde natuurlijk steeds over haar eigen woorden als je derachter vroeg...


Maffer dan hier kan je ze niet vinden ... || www.zatar.be
vdbeke
Lid
Berichten: 913
Gepost op dinsdag 19 Januari 2010 10:49:52 QuoteWijzig


Quote
Zatar schreef:
Zou mij het meest logische lijken ook als je naar de naam luistert... maar in die cursus staat meermaals in dat het een eigenschap was dat hij spanning kon verhogen. De docente zelf struikelde natuurlijk steeds over haar eigen woorden als je derachter vroeg...



Zegt dat niet genoeg?


Active Topics

» Subaru Outback 2016
» Stofafzuiging
» Aanpassingen aanbouwde...
» Audi
» Show je mini projecten
» Puls schkelaar
» Draadknipper
» Intercom
» buske (Peugeot Boxer 2...
» Voeding 24V 3A Stynus

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2019 SchemaTheek
Laadtijd: 0.0815 sec.