SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 19
19 gasten
0 leden:
Forum > Digitaal > Hulp nodig bij QT100A.
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 27 Februari 2010 12:50:02 QuoteWijzig

Ik wou die schakeling maken wat op picbasic staat van die handdoekrek, deze : http://www.picbasic.nl/handdoekrek.htm

Nu heb ik via Dick Best die aangevraagd of hij die toevallig had liggen, die had hij ook alleen die stonden niet op zijn site.
Vandaag heb ik ze gekregen bleek het de smd versie van de QT100A te zijn.

Nu zit ik met het volgende probleem.
Die printplaat had ik al geheel klaar gemaakt, maar niet gerekend dat dit een smd versie was.

Nu wil ik eventueel hier een adaptertje van maken zodat hij wel op die print past, alleen weet ik niet hoe die aansluiting ervan moet omdat onderin nog zoeen groot vlakje zit.


Hier is een foto hoe hij er ongeveer uit ziet:


De orginele QT110 heeft 8 pinnen waarvan in het project 7 worden gebruikt.
Zelf vermoed ik dat die pin wat in het project niet word gebruikt ook niet aanwezig op die QT100A.

Hopelijk kunnen jullie mij helpen.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zaterdag 27 Februari 2010 12:50:29]

http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op zaterdag 27 Februari 2010 12:56:18 QuoteWijzig

Die solderen kan nog grote problemen geven. daar moet een klein beetje vloeibaar tin (kan je in spuiten kopen) op de pads op je print doen, de ic erop leggen en dan in een reflow oven steken. (Of met een hot air rework station).

Denk dat je beter kan proberen om een dil of een andere smd (die wel gewoon te solderen is) versie vast te krijgen.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 27 Februari 2010 18:26:12 QuoteWijzig

Nou die krijg je alleen bij farnell, bij minimaal besteden van 50 euro, beetje veel.

Ik denk een oplossing voor die smd ship te hebben, maar ik zou graag willen weten hoe die pin verdeling zit.
Kan mij daar iemand mee helpen?


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op zaterdag 27 Februari 2010 18:44:17 QuoteWijzig

Die staat in de datasheet op de eerste pagina.
http://www.atmelroma.it/dyn/resources/prod_documents/doc9531.pdf


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 27 Februari 2010 19:22:11 QuoteWijzig

Dat contact onder die chip is mij niet bekend.

Of heeft iemand toevallig een QT100 cq QT110 nog liggen om gelijk 20 stuks te bestellen om eerst te proberen vind ik wel ver gaan voor 50 euro
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zaterdag 27 Februari 2010 19:47:15]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 28 Februari 2010 09:32:39 QuoteWijzig

Ik heb de datasheets nagelopen, maar daar hebben ze het niet over de aansluiting onder de chip, die wat iets groter is, waarvoor die dient, dus ik kan aannemen dat deze niet in gebruik is?


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op zondag 28 Februari 2010 10:38:46 QuoteWijzig

Klopt, meestal wordt zo een pad voor koeling gebruikt. Maar zo een QT wordt niet warm lijkt me.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 28 Februari 2010 11:39:31 QuoteWijzig

Oke bedankt, vond het toch al een vreemde aansluiting.
Maar nu heb ik ruim 1 uur zitten neuzen via google en kwam dit tegen:



Hier maken ze een soort touch zonder die chips.
Maar die BC549 heb ik niet, aangezien dit een NPN is heb ik gekeken wat ik hier heb liggen.

De volgende NPN's heb ik ervan: bc548b, bc 847,bc517

Mag ik die ook ervoor gebruiken of echt die BC549?

Tevens probeer ik die QT100 aan de praat te krijgen met een ledje op een pic 16f877a maar ik krijg hem niet aan de praat dat het ledje gaat branden als ik het aanraak vlak aanraak.
Kan mij iemand helpen hoe ik die code zou moeten schrijven om een ledje te laten branden als ik die Qt100 aanraakvlak aanraak?
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zondag 28 Februari 2010 11:59:39]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op zondag 28 Februari 2010 13:39:30 QuoteWijzig

BC548 zou kunnen, al denk ik niet dat dat schema werkt.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 28 Februari 2010 13:44:18 QuoteWijzig

Ik heb hem nog niet getest, maar volgens het filmpje wel of hij is gemanipuleerd.

Weet je toevallig ook hoe ik die qt100 aanspreek via bv een pic 16f788a?


http://pascalbianca.blogspot.nl/
CARDAN
Lid
Berichten: 227
Gepost op zondag 28 Februari 2010 14:36:41 QuoteWijzig

volgens mij als de basis +- 0.8 volt krijgt gaat hij in geleiding en word de led aangestuurt das alles volgens dit schema
groetjes.... alain

Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op zondag 28 Februari 2010 15:25:58 QuoteWijzig

Die qt hang je gewoon op een ingang van de pic. Als je in de buurt van het vlak komt zet die zijn uitgang hoog en ziet de pic dat als een 1.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 28 Februari 2010 18:58:12 QuoteWijzig

Nou ik heb het geprobeerd en met het volgende simpele code geprobeerd, maar de led brand al gelijk:

Code
Device 16F877A
Config CP_OFF , CPD_OFF , WDT_OFF , HS_OSC , PWRTE_ON , BODEN_OFF , LVP_OFF , DEBUG_OFF 
XTAL 20
ALL_DIGITAL TRUE
 ;Logische aliases (constanten)
Symbol AAN          = 0       ;Omgekeerd ON
Symbol FALSE        = 0
Symbol OFF          = 0
Symbol On           = 1
Symbol TRUE         = 1
Symbol UIT          = 1       ;Omgekeerd OFF

Symbol LED          = PORTB.7  ;Controle LED op print
Symbol Sensor       = PORTB.2  ;QT100 aanraak-sensor
PORTB_PULLUPS On

Clear
Hoofdprogramma:
If Sensor = AAN Then
High LED 
EndIf
If Sensor = uit Then 
Low LED
EndIf

GoTo Hoofdprogramma
End



Maar als ik kijk en vergelijk naar die van picbasic zie ik dat hij deze aanspreek met GPIO op de 12f629 en dat heeft een 16f877a niet.
Zou dat de oorzaker zijn of een fout op de print, hier heb ik de print die ik voor de smd versie gebruik heb:


Tussen port 3 en 4 van de QT100 zit een 100nf en 120ohm en tussen port 2 en de ronding zit ook 100nf.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zondag 28 Februari 2010 19:12:39]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op zondag 28 Februari 2010 19:14:34 QuoteWijzig

Je moet eerst je tris register instellen. En als je een else ipv een nieuwe if then gebruikt dan bespaar je code.


Code
Device 16F877A
Config CP_OFF , CPD_OFF , WDT_OFF , HS_OSC , PWRTE_ON , BODEN_OFF , LVP_OFF , DEBUG_OFF
XTAL 20
ALL_DIGITAL TRUE
;Logische aliases (constanten)
Symbol AAN = 0 ;Omgekeerd ON
Symbol FALSE = 0

Symbol LED = PORTB.7 ;Controle LED op print
Symbol Sensor = PORTB.2 ;QT100 aanraak-sensor

TRISB.7 = 0
TRISB.2 = 1

PORTB_PULLUPS On

Clear

Hoofdprogramma:
If Sensor = AAN Then
High LED
else
Low LED
EndIf

GoTo Hoofdprogramma
End



Als dit het nog niet doet zet dan je voltmeter is op de uitgangen van de qt ic.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 28 Februari 2010 19:37:37 QuoteWijzig

Nou ik heb het geprobeerd op de uitgang heb ik dezelfde voltage als op de vss, rond de 4.8Volt of ik hem nu wel of niet aanraak.

Tevens heb ik die ene schema geprobeerd met die bc548 en die werkt , het ledje brand zacht als je touch aanraakt ,laat je hem los gaat de led uit.

Toch zou ik wel eens willen weten waarom die QT100 niet werkt


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op zondag 28 Februari 2010 20:13:51 QuoteWijzig

Ik zie in je printlayout geen 100nF condensator heel kort bij de voedingspennen van het ic. En die is hier heel belangrijk.

En rond het detectievlak moet je een massavlak maken (die 2de print op picbasic.nl). Anders is er geen capaciteit die kan veranderen .


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 28 Februari 2010 20:25:52 QuoteWijzig

Dus op deze manier dan over pen 2 en 5 de 100nf:


Maar als ik kijk naar de volgende link , heb je geen massa nodig om hem te bedienen, dus nu weet ik niet wat klopt.

http://www.radioradar.net/news/electronics_news/quantum_e100s.html
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zondag 28 Februari 2010 21:17:01]


http://pascalbianca.blogspot.nl/

Active Topics

» Subaru Outback 2016
» Stofafzuiging
» Aanpassingen aanbouwde...
» Audi
» Show je mini projecten
» Puls schkelaar
» Draadknipper
» Intercom
» buske (Peugeot Boxer 2...
» Voeding 24V 3A Stynus

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2019 SchemaTheek
Laadtijd: 0.0639 sec.