SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 15
15 gasten
0 leden:
Forum > Digitaal > Vraag over 74HC595N en de smd 74HC595.
[1] 2 3 4 5 6 »
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op vrijdag 26 Maart 2010 19:50:24 QuoteWijzig

Ik wil eens in een projectje de smd versie van de 74HC595N gebruiken.

Als ik kijk, heeft de 74HC595N deze benamingen er onderandere op zitten:
SCK, SCL, SER en RCK.

Maar de smd versie heeft deze:
8 GND ground (0 V)
9 Q7? serial data output
10 MR master reset (active LOW)
11 SH_CP shift register clock input
12 ST_CP storage register clock input
13 OE output enable (active LOW)
14 DS serial data input
15 Q0 parallel data output
16 VCC positive supply voltage

Nu spreekt die GND en VCC voor zich, maar welke komt overeen met die SCK, SCL, SER en RCK? of zitten die hier gewoon opdelfde plek alleen anders genoemd?

http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op vrijdag 26 Maart 2010 22:42:59 QuoteWijzig

Ik denk dat je gewoon een datasheet van een andere fabrikant te pakken hebt. De pin nummers komen gewoon overeen.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 3 April 2010 08:32:51 QuoteWijzig

Ik heb deze al een tijdje niet meer gebruikt en nu zit ik te twijfelen of ik hem wel goed heb aangesloten.
Is onderstaande aansluiting correct?

De ser, sclk en rclk gaan naar 3 ports op de pic.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zaterdag 3 April 2010 08:33:39]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op zaterdag 3 April 2010 10:02:27 QuoteWijzig

Zitten die banen aan de onderkant of aan de bovenkant van je print?


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 3 April 2010 10:05:14 QuoteWijzig

Het is niet de manier van handelen, maar bij deze zitten ze boven op anders zit ik met het probleem van solderen bij die smd onderdelen.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zaterdag 3 April 2010 10:05:45]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op zaterdag 3 April 2010 10:15:09 QuoteWijzig

Dan klopt het. Alleen moet je de ongebruikte ingangen ook aansluiten en best een 100nF condensator bij de + aansluiting zetten.

En zo vreemd is het niet om ze vanboven te zetten hoor. Bij smd wordt dat meer gedaan als vanonder.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 3 April 2010 10:26:36 QuoteWijzig

Je bedoeld toch tussen de + en - die 100nf?
Ik heb namelijk al bij de omvormer naar 5 volt al 100nf staan, dus die moet ik dan bij iedere chip plaatsen?
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zaterdag 3 April 2010 10:27:33]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op zaterdag 3 April 2010 10:29:13 QuoteWijzig

Klopt.

Bij de spanningsregelaar dient die tegen oscilatie van de spanningsregelaar. Bij de ic om de spanning stabiel te houden (tijdens het schakelen trekt de ic hoge piekstroompjes waardoor de spanning inzakt zonder die c).


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 3 April 2010 10:31:44 QuoteWijzig

Oke.
Ik heb hem net al gelijk aangepast, maar tis een gehannis om alles op 1 kant te houden.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 4 April 2010 09:55:09 QuoteWijzig

Ik heb de print opnieuw moeten maken, had kortsluiting erin, die nu weg is.
Nu zit ik met het volgende probleem.
Ik heb nu dus een 16f628a erop zitten en 1 74hc595 smd.
Op die 74hc595 heb ik zoeen CA displaytje gezet.
Nu heb ik de poorten van de 74hc595 smd als volgt zitten op de pic:

Code
Symbol  klok      = PORTA.2      '11.sh_cp 
Symbol  ZetVast   = PORTA.1      '14.ds
Symbol  Data_Pin  = PORTA.0      '12.st_cp




Maar wat ik ook probeer met mijn volgende code hieronder, er gebeurd niets, ja behalve dat alle streepjes branden (de punt '.' op de display heb ik even niet gebruikt):

Code
Device  16F628A
Config  INTRC_OSC_NOCLKOUT, WDT_off, PWRTE_off, LVP_off, MCLRE_on
ALL_DIGITAL     TRUE 
PORTB_PULLUPS   = On


Dim i As Byte 
'16.vcc (+)
'8.gnd (-)
'9.Q7' (uitgang naar volgende 74hc595 dip smd port 14.ds)
Symbol  klok      = PORTA.2      '11.sh_cp 
Symbol  ZetVast   = PORTA.1      '14.ds
Symbol  Data_Pin  = PORTA.0      '12.st_cp
  Clear

Loop:
For i = 0 To 255
'SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,
SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[0] '
PulsOut ZetVast,1 ' latch to output register
DelayMS 100
Next
GoTo Loop
End



Ik hang steeds vast, wou namelijk de cijfers 0 t/m 9 hierop langzaam laten lopen om te testen, maar tot dusver kom ik geen steek verder want ik weet niet wat ik fout doe
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zondag 4 April 2010 10:56:50]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op zondag 4 April 2010 11:14:29 QuoteWijzig

Je stuurt telkens een 0 naar die uitgangen. De waarde tussen [ en ] komt op de uitgangen. Je moet ook aangeven hoeveel bits er moeten verstuurd worden. dat doe je door /x erbij te zetten (x = aantal bits.)
Bijvoorbeeld: SHOut Data_Pin, klok, msbfirst, [%10101010 /8]

Heb je de ongebruikte ingangen van de 74HC595 ook aangesloten? Anders zal het niet ook niet werken.

En je hebt MCLRE opstaan dus dan moet die pin ook hoog zijn.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 4 April 2010 11:49:32 QuoteWijzig

De ongebruikte ingangen zijn gesoldeerd op de print maar nergens op aangesloten.
Die MCLRE heb ik weg gehaald nu.
Maar nog doet hij raar.
Als ik hem van stroom voorzie branden alle lijnen, maar kom ik met mijn vinger in de buurd gaat het onderste streepje branden.
Dit is de derde maal al dat ik die print opnieuw heb gemaakt en werkt nog steeds niet, begin langzaam de hoop op te geven.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op zondag 4 April 2010 12:12:25 QuoteWijzig

Dat komt omdat je ingangen hebt laten zweven. De ongebruikte ingangen zijn:
SCL (pin10) moet aan 5V
G (pin 13) moet aan massa

Zoals eerder al gezegd krijg je de vreemdste dingen als je die laat zweven.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 4 April 2010 12:55:35 QuoteWijzig

Ik heb het hele zootje eens op het testboard gezet incl. die pin 10 en 13 erbij, maar nog steeds doet hij vreemd als ik met mijn vinger in de buurd kom.

Ik neem toch gewoon aan dat ik zoeen CC schermpje moet aansturen met een 74hc595 als ik 1 pic gebruik om bv 6 stuks aan te sturen.

Het vreemde is ook dat als ik er stroom opzet , een 8 zie en als ik de stroom eraf haal en er opnieuw opzet weer iets anders zie, dat kan normaal toch ook niet.

 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zondag 4 April 2010 12:59:26]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op zondag 4 April 2010 13:10:38 QuoteWijzig

Bij het opzetten worden alle uitgangen hoog. Daarom dus een 8 op je display.

Post eens een schema van hoe je het nu hebt aangesloten.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 4 April 2010 13:13:52 QuoteWijzig

Mischien dat ik het gevonden heb, hoop ik.
Die code regel wat je gaf :

Code
SHOut Data_Pin, klok, msbfirst, [%10101010 /8]


moet die een H aangeven op het schermpje?

Hier hopelijk goed op te zien:


Het zal wel natuurlijk allemaal niet meer kloppen
De mclr is niet op de foto aangepast met weerstand maar nu wel.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zondag 4 April 2010 13:21:09]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op zondag 4 April 2010 13:24:03 QuoteWijzig

Die %10101010 was gewoon wat random data. Het zou kunnen dat die toevallig een H aangeeft.

Op je breadboard mis ik nog 2x 100nF condensatoren.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 4 April 2010 13:42:42 QuoteWijzig

Ze zitten erop en de ledjes branden nu tenminste wat feller, maar nog doet hij raar.
1tje over de + en - van de 16f628 en 1tje over de + en - van de 74hc575n.

Maar ik had die regel in een loop staan, is dat mischien de boosdoener ervan dat het scherm dan raar doet want als ik die erbuiten laat blijft hij wel mooi staan.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op zondag 4 April 2010 13:51:06 QuoteWijzig

Maak van de delay is 1000 ofzo. Dan kan je duidelijk zijn of er telkens hetzelfde op komt. Anders heb je wss 2 draadjes omgewisseld ofzo.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 4 April 2010 13:55:48 QuoteWijzig

Oke zal het proberen.
Die %10101010 kun je dat ergens uithalen waar die voor staan?
Want volgens de echte binaire reeks zou %01001000/8 staan voor een H terwijl het scherm een 9 aangeeft.
En die code van jou %10101010/8 zou een 'a' moeten zijn en hij geeft een 'H' aan.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op zondag 4 April 2010 13:59:03 QuoteWijzig

Dat ligt eraan hoe je leds zijn aangesloten. Het getal geeft aan welke bits hoog zijn.
%10101010 maakt Q7, Q5, Q3 en Q1 hoog.

Het is dus niet zo dat als je [5 /8] ingeeft er 5 op je display komt. Daarvoor moet er eerst een lookup table tussen in je pic.
Voorbeeldje:

Code
                       'dPecgbfa
    Symbol  Nul       = %01001000      '       a                 
    Symbol  Een       = %11101011      '     #####
    Symbol  Twee      = %01010010      '     #   # 
    Symbol  Drie      = %01100010      '   f # g # b
    Symbol  Vier      = %11100001      '     #####
    Symbol  Vijf      = %01100100      '     #   #
    Symbol  Zes       = %01000100      '   e # d # c
    Symbol  Zeven     = %11101010      '     #####
    Symbol  Acht      = %01000000   
    Symbol  Negen     = %01100000     
    Symbol  Uit       = %11111111   
    Symbol  Streep    = %11110111

   zoekOp = LookUpL zoekOp , [Nul, Een, Twee, Drie, Vier, Vijf, Zes, Zeven, Acht, Negen, Uit]


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
[1] 2 3 4 5 6 »

Active Topics

» Inrichting laadruimte ...
» schema HK audio pro 21...
» Stroom verdeelbox 230V...
» Subaru Outback 2016
» Stofafzuiging
» Aanpassingen aanbouwde...
» Audi
» Show je mini projecten
» Puls schkelaar
» Draadknipper

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2019 SchemaTheek
Laadtijd: 0.04283 sec.