SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 21
21 gasten
0 leden:
Forum > Elektronica algemeen > Peltier regeling project op de site van Electronica Stynus.
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op donderdag 1 April 2010 16:03:13 QuoteWijzig

In het project Peltier regeling op de site van Stynus, word gebruik gemaakt van 2 CC scherpjes.
Ik heb de CA scherpjes ervan, kunnen die weerstanden gewoon hetzelfde blijven?

http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op donderdag 1 April 2010 16:30:27 QuoteWijzig

De weerstanden wel, maar de transistoren worden dan pnp en naar de + geschakeld. In de code moet elke 0 een 1 worden en elke 1 een 0 (in het gedeelte dat het display aanstuurt).


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op donderdag 1 April 2010 16:54:52 QuoteWijzig

Bedankt voor je snelle reactie, het ging mij alleen om die weerstanden.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op maandag 10 Mei 2010 04:02:32 QuoteWijzig

Die High power darlington bij jou project was een tip120 melde je.
Ik heb daarvoor in de plaats een tip122 genomen want volgens de datasheet zou de tip120, 121 en 122 hetzelfde zijn kwa werking.

Nu heb ik die tip122 proberen aan te sturen met low en high commando maar hij reageerd er niet op.
Zet ik de min draden verkeerd om op de base en emitter dan gaat de fan/peltier gelijk werken.

Moet die perse op die RB4/PGM staan hiervoor om die tip aan te sturen want ik heb die op de RA0 gezet ivm plaats gebrek?


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op maandag 10 Mei 2010 09:55:23 QuoteWijzig

De aansluitingen zitten bij die tor anders dan je zou verwachten. Misschien had je hem eerst fout aangesloten.


Verder maakt het niet uit welke pin. Zolang je PORTA.4 of PORTA.5 maar niet gebruikt. (A.4 is open collector en A.5 is alleen ingang)
Nuja dit is als je een 16F628 gebruikt. Bij een andere pic even in de datasheet kijken.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op maandag 10 Mei 2010 11:04:00 QuoteWijzig

Ik heb de + van de peltier met de + van de voeding verbonden.
De - van de 12 volt op de B gezet en de - van de peltier op de E.
De signaal kabel op de C afkomstig van porta.0 van de pic 16F877A.
Dan gebeurd er niets als ik een signaal geef.
Wissel ik de B en E om , dan werkt hij direct met of zonder de signaal kabel op de C.

Als ik van die 12V lijn een omvorming doe naar 5 V en zet de + van die 5V lijn op die C dan gaat hij wel.
Terwijl als ik hem van die 12 V lijn neem waarop de pic staat , doet hij niets.

Heb de juiste pinnen nu gevonden schijnt dus CBE te zijn, wat anders niet in de datasheet staat vermeld.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Maandag 10 Mei 2010 17:38:38]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
vdbeke
Lid
Berichten: 916
Gepost op maandag 10 Mei 2010 17:39:16 QuoteWijzig

Je aansluitingen kloppen niet! De min van de peltier moet aan de C, de E moet aan de GND en de B stuur je met de ?C aan (vergeet de basisweerstand niet).

pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op maandag 10 Mei 2010 18:31:46 QuoteWijzig

Ja klopt zo heb ik hem nu ook staan, toch bedankt voor je info Vdbeke.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op dinsdag 11 Mei 2010 04:34:12 QuoteWijzig

Kan het zijn dat die high power darlingtons loeiheet worden als je ze aanstuurd?

Die

Code
Symbol  SCL      = PORTB.0
Symbol  SDA      = PORTB.1



Zijn die poort gebonden, aangezien ik alleen 00 op mijn display krijg?
Ik gebruik de 16F877A en daar staan de SCL en de SDA bij RC3 en RC4 namelijk of zie ik het verkeerd?


 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Dinsdag 11 Mei 2010 05:33:46]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op dinsdag 11 Mei 2010 10:01:37 QuoteWijzig

Die wordt redelijk warm ja. Er valt een 2V over meen ik. Dus het vermogen dat verstookt moet worden is 2V * de stroom. Bij 2A dus al 4W.

Die scl en sda zijn niet pin gebonden (al kan A.4 en A.5 niet).

Maar wat het wal kan zijn is dat je geen A0 type hebt. Je moet dan de $90 in de aanstuurcode veranderen. Zie datasheet voor de juiste code.
 
[Bericht gewijzigd door Stynus op Dinsdag 11 Mei 2010 10:03:19]


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op dinsdag 11 Mei 2010 10:42:40 QuoteWijzig


Quote
Stynus schreef:
Die scl en sda zijn niet pin gebonden (al kan A.4 en A.5 niet).

Maar wat het wal kan zijn is dat je geen A0 type hebt. Je moet dan de $90 in de aanstuurcode veranderen. Zie datasheet voor de juiste code.



Ik heb de datasheet van de 16F628 nagelezen maar kom nergens die $90 waarna jij verwijst, dus weet ook niet even te zoeken wat het in de 16F877A moet zijn.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op dinsdag 11 Mei 2010 10:53:58 QuoteWijzig

Nee de datasheet van de temperatuur sensor.
http://ww1.microchip.com/downloads/en/devicedoc/21462c.pdf /> P9 staan de adressen.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op dinsdag 11 Mei 2010 11:44:06 QuoteWijzig

Dus die bij jou zou zijn $90 = 1001 000 neem ik aan want die $90 zie ik nergens.
Maar hoe weet je dan dat 1001 000 ,$90 is?
Ik heb namelijk ook de TC74A0 dus dan zou die waarde toch hetzelfde moeten zijn.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Dinsdag 11 Mei 2010 11:49:20]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op dinsdag 11 Mei 2010 13:28:44 QuoteWijzig

Die $90 is hexadecimaal
9 = 1001
0 = 0000

Als je ook de A0 hebt dan blijft dat adres hetzelfde. Misschien heb je de scl en sda omgewisseld? En je bent de pullup weerstanden toch niet vergeten? Zonder werkt het ook niet.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op dinsdag 11 Mei 2010 14:16:35 QuoteWijzig

Ik heb op de scl en sda een weerstand van 4k7 staan op de + van de 5v zoals in je schema en een weerstand tussen de port en de scl en een weerstand tussen de port en de sda. en de aansluitingen heb ik al eens omgewisseld maar blijft idem 00 aangeven.
Gewoon zoals jouw schema opgezet.
Of mag van de poort geen weerstand ertussen naar de sensor? net zoals je dat doet bij een druktoets of scherm?


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op dinsdag 11 Mei 2010 14:27:55 QuoteWijzig

Ik vermoed dan dat die weerstand dan een spanningsdeler vormt met de 4K7 weerstanden en dat de pinnen van de temperatuur sensor daardoor nooit laag worden.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op dinsdag 11 Mei 2010 16:37:43 QuoteWijzig

Ik heb ze overbrucht maar blijft hetzelfde.
Wat me nu wel opeens opvalt is als ik de sda aanraak met mijn vingers, zie je het display heel snel nummers tonen en de tip122 springt aan, zodra ik mijn hand ervan loslaat stopt alles.

Moet ik wel zeggen dat de + lijn waar de sensor op zit van een andere kabel van 12V die omgevormt is tot 5V dan waar de pic vanaf word gevoed, of maakt dat niets uit.

Denk dat ik het gevonden heb.

Bij die omvorming van 12V naar 5V zat een heel klein scheurtje waardoor ik geen 5V geleverd kreeg.
Maar nu zit ik met een heel groot probleem volgens mij.
Die Tip122 word meer als 242 graden warm.
Jij zegt ergens dat er 2V overheen gaat, maar hij moet toch die 12V sturen van de peltier dus dat zou dan toch 12V * (in mijn geval 6A) = 72Watt moeten verstoken.
Hierdoor gaat na enige tijd de soldering los.

Is dit niet veel tewarm voor die dingen, in de datasheet van die Tip122 staat wel dat hij max 8A kan hebben maar ze spreken wel over een max temp. van 125 graden?

 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Dinsdag 11 Mei 2010 18:15:23]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
reddevil
Lid
Berichten: 1224
Gepost op dinsdag 11 Mei 2010 18:35:34 QuoteWijzig

Je hebt er toch een koelplaat op de tip 122 vastgemaakt, anders gaan ze niet lang leven.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
vdbeke
Lid
Berichten: 916
Gepost op dinsdag 11 Mei 2010 20:49:14 QuoteWijzig

Het vermogen dat de TIP moet verwerken is het product van de spanning die erover staat en de stroom die er door gaat, dus ook door je peltier. Een darlington als schakelaar verliest een spanning van ongeveer 2V (zie ook de datasheet).

pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op woensdag 12 Mei 2010 07:05:50 QuoteWijzig

@reddevil: ik had inderdaad geen koelplaat erop gezet, meende dat dit niet nodig was.
Na er een opgezet te hebben word hij nog maar ongeveer 42 graden, dat is nu inderdaad een andere temp.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Woensdag 12 Mei 2010 07:06:09]


http://pascalbianca.blogspot.nl/

Active Topics

» Inrichting laadruimte ...
» schema HK audio pro 21...
» Stroom verdeelbox 230V...
» Subaru Outback 2016
» Stofafzuiging
» Aanpassingen aanbouwde...
» Audi
» Show je mini projecten
» Puls schkelaar
» Draadknipper

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2019 SchemaTheek
Laadtijd: 0.06396 sec.