SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 13
13 gasten
0 leden:
Forum > Voedingen > Voeding 12V 8A kopen of maken?
[1] 2 »
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 24 April 2010 11:35:13 QuoteWijzig

Ik wil het project van Stynus gaan maken met het peltier element voor mijn aqaurium.
Nu word deze zodanig uitgebreid dat er als het meezit 5 peltier elementen op komen, 2 van 8A en 2 van 6A.
Nu zoek ik een voeding die dit mij kan leveren en het liefste voor ze alle 4 gelijktijdig te kunnen voeden.
Nu zoek ik dus zoiets en het liefste zo klein mogelijk.

Kan ik dit ergens krijgen of is het maken toevallig?
En heeft iemand hier toevallig ook een schema van.

Alvast bedankt mensen voor de inspanning.

http://pascalbianca.blogspot.nl/
reddevil
Lid
Berichten: 1221
Gepost op zaterdag 24 April 2010 14:00:06 QuoteWijzig

Deze kun je nemen: http://trim.be/buyonline/product_info.php/products_id/376772
En anders zelf maken met een transfo en deze schakeling: http://www.circuitsonline.net/schakelingen/62/voedingen/10a-voeding.html


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 24 April 2010 21:31:37 QuoteWijzig

Ik heb deze Trafo 12-0-12V 24VA toevallig liggen, kan ik die in dat schema gebruiken waar jij die link naar vermeld?
Ik neem ook aan dat die brug wat achter die trafo is om gelijk te richten en dat het diode 4001 is?
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zaterdag 24 April 2010 21:55:15]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
reddevil
Lid
Berichten: 1221
Gepost op zaterdag 24 April 2010 22:30:16 QuoteWijzig

Die diode 4001 kun je niet gebruiken, die gaat maar tot 1 A. Beter dat je deze neemt: http://www.dickbest.nl/webshop/index.php?act=viewProd&productId=468
of deze: http://www.dickbest.nl/webshop/index.php?act=viewProd&productId=469

De transfo is te ligt, hij kan maar 2 A leveren bij 12 volt. Je kan uitkijken naar een draadgewonden (geen elektronische) halogeen transfo, die zijn goedkoper dan deze transfo die je wel kunt gebruiken: http://trim.be/buyonline/product_info.php/products_id/554
Je ziet het, zelfbouw is hier niet goedkoper, je bent beter af dat je de kant en klare voeding van hierboven direct koopt.

Edit; ik zie net dat je 28A op 12 volt nodig hebt, dat wordt al een grote voeding (even verkeerd gekeken)Deze kan het net niet aan, is maar 25A : http://trim.be/buyonline/product_info.php/products_id/376780


 
[Bericht gewijzigd door reddevil op Zaterdag 24 April 2010 22:35:13]


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 24 April 2010 23:40:41 QuoteWijzig

Nu weet ik niet of mijn redenering goed is, maar normaal als je bv 2*12V in serie zet heb je 24V, geld dat niet dan ook voor het Amp.?
En als ik iets van 12V in parallel zet dat het gewoon 12 V blijft.
Dus is het Amp. in parallel niet dan gewoon ook 8Amp?

Ik heb een pc voeding van 8A waarop dus 1 lijn is die dat leverd ,de rest dus lager, dan zou je toch zeggen dat als ik 2 peltier elementen erop zet van 8 Amp dat dit gewoon 8Amp krijgt geleverd.
Of ben ik nu geheel alles door elkaar aan het gooien ?


http://pascalbianca.blogspot.nl/
reddevil
Lid
Berichten: 1221
Gepost op zaterdag 24 April 2010 23:52:15 QuoteWijzig

Je bent de boel weer door elkaar aan het gooien. Als je 2 elementen van 12V, 8A het stuk parallel zet,heb je een voeding nodig van 12 V 16A. De spanning blijft hetzelfde, de stroom tel je op.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
vdbeke
Lid
Berichten: 913
Gepost op zondag 25 April 2010 09:21:40 QuoteWijzig

@ Pascalbianca: als ik je een tip mag geven, alweet heb je de transfo al liggen (die in jouw geval is veel te licht), kies toch voor een schakelende voeding. Het rendement is vele male beter, ze zijn lichter en ze zijn veel kleiner als dan je er zelf een bouwt!
Bij mijn ledsturing heb ik ook op basis van een LM7812 een voeding gebouwd, maar bij nader inzien had ik het geheel kleiner maar vooral lichter (transformator!) kunnen opbouwen. En de koeling kunnen weglaten.

2 van 8A en 2 van 6A = 28A en dan heb je er maar 4 ipv 5. Heb je je in het begin vergist? Anders moet je een voeding kopen die het eventueel vijfde peltier element ook kan voeden.

Als je verbruikers parallel schakelt moet je de stromen optellen en blijft de spanning over de twee hetzelfde.
Als je verbruikers in serie schakelt moet je de spanning optellen en blijft de stroom door de twee hetzelfde.

pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 25 April 2010 12:27:05 QuoteWijzig

Ik heb deze gevonden en zou dus alle 4 de peltier elementen moeten kunnen als ik jullie telling aan neem toch?
http://www.electrawinkel.nl/product_info.php?cPath=84&products_id=1210


http://pascalbianca.blogspot.nl/
reddevil
Lid
Berichten: 1221
Gepost op zondag 25 April 2010 19:28:20 QuoteWijzig

Ja, dat klopt. Maar zijn die elementen wel ideaal voor wat je ze wilt gebruiken. Ga je zo niet te veel verliezen hebben en ben je niet beter met een verwarmingselement in de aquarium.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 25 April 2010 21:22:23 QuoteWijzig

Nou dat is het hem net
Ik wil hem niet verwarmen maar koelen
Ik heb nu momenteel 3 pc ventilators op mijn deksel zitten die de warmte van de tl's afkoeld want vooral nu richting zomer word het water veel te rap warm, waardoor veel algen komen ondanks de co2 die ik gebruik.
Als ik onder de 25 graden blijf is dit heel gering.
maar darboven is het een ramp.
Nu kan ik wel zoeen kant en klare koeling kopen speciaal voor aquariums maar dan spreek je rond een bedrag van 500 a 600 euro:

http://www.aquariumnederland.nl/resun-aquarium-koeler-tot-500-liter-p-1316.html />
Nu zou ik met die peltiers heel makkelijk eronder blijven zonder al te veel gezoem van die dingen boven op mijn kap.
Op een site heb ik testen gezien met peltier elementen als koeling in een gesloten plastic behuizing en die zeer gunstig:
http://www.shrimpnow.com/viewarticle.php?articleid=36 />
Het project zit geheel in mijn hoofd en heb alle onderdelen in huis op de voeding na.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
vdbeke
Lid
Berichten: 913
Gepost op maandag 26 April 2010 18:05:11 QuoteWijzig

Is het dan niet beter om het probleem bij de bron aan te pakken en de TL's te vervangen door leds? Ik meen mij ergens te herinneren dat dit prima gaat, wel de juiste leds combineren.

Pyro-Brad
Lid
Berichten: 253
Gepost op maandag 26 April 2010 19:17:58 QuoteWijzig

Het moet natuurlijk wel een zo best mogelijk natuurlijk licht afgeven h?! (Het beste zou dan de gloeilamp zijn maar dan maak jet het alleen nog maar warmer)
Ik weet niet precies wat van licht spectrum die LED's hebben.
ff zoeken...

Maar dat zou idd geen slecht idee zijn.


nu nog het nubke van schematheek :p
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op maandag 26 April 2010 21:19:23 QuoteWijzig

Ik vrees dat die peltiers een veel te laag rendement hebben voor zoiets + je gaat je blauw betalen aan elektriciteit.

Je kan denk ik beter een koelcircuit uit een koelkast slopen. Die zijn veel effici?nter. (Bij het slopen wel zorgen dat er nergens lekken komen)


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 2 Mei 2010 04:42:44 QuoteWijzig

Ik heb het systeem bordje met d epic 16f877a op de 12V 30A voeding hangen maar ondervind iets raar.
Als ik de ene keer de stroom eropzet werkt de pic zonder problemen, zet ik de de andere keer de stroom erop is het of hij blijft hangen in zijn programma.

Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?
Helaas heb ik geen scoop om dit te testen.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op zondag 2 Mei 2010 09:44:15 QuoteWijzig

Ik vermoed dat je een 7805 gebruikt? Heb je daarbij de 100nF c's gezet? Anders kan de spanning instabiel zijn.

Wat je ook eens kan proberen is een 220nF c van de MCLR pin naar massa te hangen. Die vormt dat samen met de pullup weerstand een RC kring waardoor de pic wat later opstart (als de c opgeladen is).

Je kan eventueel ook even meten of de pic geen spanningspiek te verwerken krijgt bij het opstarten.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 2 Mei 2010 11:11:43 QuoteWijzig

Klopt ik gebruik een 7805 met daarbij die 2 100nF c's.

Zal straks even proberen, ben momenteel op het werk , pas om 3 uur klaar vandaag.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 2 Mei 2010 16:54:16 QuoteWijzig

Bij die peltier element heb jij daar zoeen soort cpu geleidings gel gedaan?
Ik vind het vreemd hoe ik ook die peltier koppel hij word aan 1 kant altijd warm.
Ik heb van die koelribben incl. ventilatortje de speciaal op een peltier kunnen.
Als die ventilators (zijn al tijdje oud) niet goed de warmte wegblazen , kan dat ook de oorzaak zijn?


http://pascalbianca.blogspot.nl/
reddevil
Lid
Berichten: 1221
Gepost op zondag 2 Mei 2010 18:12:45 QuoteWijzig

Dat is normaal. Aan 1 kant wordt hij koud, aan de andere kant warm. Hij verplaats de warmte van de ene kant naar de andere kant. Bouw je die koude kant ergens in dat zal deze ruimte koel gehouden worden. De buitenkant wordt dan warm. Doe je het andersom dan zal deze ruimte warm gehouden worden en wordt de buitenkant koel.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 2 Mei 2010 19:07:52 QuoteWijzig

Dat dacht ik ook, maar de plaat waar ik tegen wil koelen blijft warm ook al wissel de peltier om, dus volgens mij werken die ventilators die boven op de koelrib zitten niet goed, waardoor de warmte niet goed weg komt.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zondag 2 Mei 2010 19:08:13]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
reddevil
Lid
Berichten: 1221
Gepost op zondag 2 Mei 2010 19:15:20 QuoteWijzig

Het duurt wel een tijdje eer ze koud zijn, je moet toch zeker aan 1 uur denken. Is bij mijn frigo box toch zo.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 2 Mei 2010 19:21:19 QuoteWijzig

1 uur? dat is lang , maar ze gebruiken die ook wel eens bij cpu koeling, dan loopt dat ding toch behoorlijk warm op als dat 1 uur zou duren, valt hij haast uit op te hoge temperatuur.

Nu lees ik dat als je wisselspanning gebruikt dat die peltier elementen aan beide kanten opwarmen.
Die voedingsblokken zijn normaal altijd gelijk gericht toch?
Anders zou dat mischien de oorzaker zijn?
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zondag 2 Mei 2010 19:25:39]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
[1] 2 »

Active Topics

» Subaru Outback 2016
» Stofafzuiging
» Aanpassingen aanbouwde...
» Audi
» Show je mini projecten
» Puls schkelaar
» Draadknipper
» Intercom
» buske (Peugeot Boxer 2...
» Voeding 24V 3A Stynus

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2019 SchemaTheek
Laadtijd: 0.05717 sec.