SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 26
26 gasten
0 leden:
Forum > Elektronica algemeen > Vraag over kristallen.
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 16 Mei 2010 12:54:07 QuoteWijzig

Dit is gewoon eens een vraagje , wat ik mijzelf toevallig eens afvroeg.
Stel ik heb op een pic een externe kristal zitten van bv 20 mHz.
Je schrijft ervoor een programma waarin je dus de snelheid van de kristal in plaats, dus bv XTAL 20.
Kun je die dan bv ook lager maken bv XTAL 16 of moet het echt de snelheid die je als kristal erop zet.
Hopelijk is mijn vraag duidelijk.

http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op zondag 16 Mei 2010 13:43:12 QuoteWijzig

Dat moet echt de snelheid van het kistal zijn.

De compiler gaat namelijk zijn wachtlussen (bij delayms enzo) berekenen aan de hand van dat getal.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op maandag 17 Mei 2010 14:01:54 QuoteWijzig

Oke dankt je wel Stynus.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
CowBeast
Webmaster
Berichten: 263
Gepost op woensdag 19 Mei 2010 18:21:21 QuoteWijzig

Ja voor wacht lussen is het nog niet zo erg.
Maar als je een LCD of een I?C bus wil gaan sturen dan zullen je signalen te snel of te traag verlopen voor het aan te sturen toestel waardoor de communicatie in de soep loopt.


http://www.creativethree.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op woensdag 19 Mei 2010 22:35:44 QuoteWijzig

Maar nu stel , wat de meeste gebruiken, zoeen timer met een kristal.
De meeste zitten met het probleem dat de tijd in verloop van tijd iets vooruit of achteruit loopt.
Als je nu zoeen kristal zou gebruiken wat in een horloge zit, dan zou in principe toch de tijd wel goed moeten verlopen cq heel erg minimaal, toch?


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op woensdag 19 Mei 2010 23:14:44 QuoteWijzig

Klopt, maar neem dan in 1 keer een RTC ic erbij. Daarop komt dan een knoopcelletje en de tijd blijft ook behouden als de spanning wegvalt. Er zijn zelfs RTC ic's met ingebouwd kristal zodat er ook temperatuurcompensatie kan op uitgevoerd worden.

Als je toch direct op de pic wil kan je best een oscilatortje bouwen met dat horloge kristal en de uitgang op porta.4 binnenvoeren. Die ingang kan je ook gebruiken met timer0. (Zie het schema met de multiplexers van timer0 in de datasheet)


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op donderdag 20 Mei 2010 11:17:08 QuoteWijzig

Maar dat zal wel ingewikkelder zijn , neem ik aan, aangezien ik nog niemand zoiets heb zien maken, toch of vragen erover heb zien stellen?
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Donderdag 20 Mei 2010 11:17:30]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op donderdag 20 Mei 2010 18:50:46 QuoteWijzig

bedoel je de 2de manier die ik zei? Dat gebruikt idd bijna niemand, je hebt dan een tweede ic nodig voor een oscillator. Een rtc kost niet veel meer dan dat ic.

Hier staan een tutoreal voor een rtc te gebruiken:
http://www.schematheek.net/index.php?p=artikel/artikel&t=28


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op dinsdag 1 Juni 2010 05:06:01 QuoteWijzig

Nu stel je zou een verkeerde kristal op je pic zetten, bv.: op een 16f877 zet ik een 32 mHz kristal terwijl hij maar max. 20 mHz aankan volgens de datasheet.
Kan het zijn dat die pic dan niets doet?

Ik heb als test op een 16f877a namelijk gewoon een kristal van 32,... op de kristal poorten gezet, maar ik krijg wel netjes 5V op de pic poorten maar hij doet niets en toont niets op de schermen.

Zou dat dan kunnen dat die pic niets doet?

Want als ik de pickit2 programmer open en hem laat zoeken op wat voor een chip hij is aangesloten , toont hij aan dat het een 16f877a is maar bij OSCCAL geeft hij nu niets aan.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Dinsdag 1 Juni 2010 05:29:47]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op dinsdag 1 Juni 2010 10:26:22 QuoteWijzig

32Mhz is veel te hoog, dat kunnen de registers enzo niet volgen. Als je wil overclocken dan kan je max tot een 25mhz gaan schat ik.

Programmeren heeft bij een pic niks met het kristal te maken. Dat heeft als grote voordeel dat je gewoon kan programmeren ook al staat hij op kristal en hangt er geen/het foute kristal aan. Bij een AVR kan dat niet.

Die osccal waarde is een kalibratie waarde van het interne RC netwerk (intern "kristal" ), de 16f877a heeft dat niet dus is er ook geen osccal waarde.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op dinsdag 1 Juni 2010 11:21:29 QuoteWijzig

Dus dan neem ik aan dat hij dus ook niets doet dan?


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op dinsdag 1 Juni 2010 11:39:14 QuoteWijzig

Op 32Mhz? idd.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be

Active Topics

» Inrichting laadruimte ...
» schema HK audio pro 21...
» Stroom verdeelbox 230V...
» Subaru Outback 2016
» Stofafzuiging
» Aanpassingen aanbouwde...
» Audi
» Show je mini projecten
» Puls schkelaar
» Draadknipper

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2019 SchemaTheek
Laadtijd: 0.03316 sec.