SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 10
10 gasten
0 leden:
Forum > Modelbouw & robotica > Stappenmotor vraagje: spanningen
[1] 2 »
Zatar
Lid
Berichten: 256
Gepost op donderdag 2 September 2010 11:53:56 QuoteWijzig

Hallo allen! Sedert lang denk ik eraan een cnc machine te maken. Nu ben ik al van dat plan overgestapt op eerst met steppers uit printers wat te experimenteren, dan een kleine cnc en dan pas een grote en stevige machine.

Omdat ik dit keer eens wil doorbijten stel ik hier meteen al men eerste vraag:
Waarom zie je vaak stappenmotoren aangestuurd met een spanning van bv 30V als in de specificaties van de stappenmotor staat dat het er een is voor 5V?

'k wil eens doorbijten en effectief 'n project afronden
 
[Bericht gewijzigd door Zatar op Donderdag 2 September 2010 11:55:02]

Maffer dan hier kan je ze niet vinden ... || www.zatar.be
Stynus
Admin
Berichten: 2828
Gepost op donderdag 2 September 2010 16:22:14 QuoteWijzig

Dat komt omdat stappenmotoren uit spoelen bestaan. Bij een spoel wordt de stroom eerst tegengewerkt en komt dus langzaam op. Als je nu je stappenmotor snel wil aansturen dan is de stroom niet hoog genoeg en ga je stappen missen.

Door een hogere spanning aan te sluiten is die stroom nu sneller bereikt en verlies je geen/minder kracht op hoge snelheden. Met een chopper wordt ervoor gezorgd dat de max stroom niet overschreden kan worden.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Zatar
Lid
Berichten: 256
Gepost op donderdag 2 September 2010 19:33:24 QuoteWijzig

Logisch genoeg Op naar de volgende vraag. Hebben jullie wat tips bij het ontwerpen van een sturing voor:
- Stappenmotor holding torque 0,31Nm
- Spanning 12V/Stroom 0,4A per winding
- Betreft een unipolaire motor
- 200 stappen/omw
- Schema (het linkse):


Stel dat ik daarvoor een sturing wil maken (wat het geval is voor 1 van de assen van een mini cnc). Dan neem ik er best geen L293D bij omdat die geen chopper circuit steken heeft om de stroom te regelen?
Als ik dan een combo L297-L298 neem. Hierbij zie ik dat de L297 de chopper functie heeft en de L298 eigenlijk het 'vermogen'stuk is, juist?
De L298 kan werken tot 46V. Hierbij kies ik dan best een zo hoog mogelijke waarde (trafo 30V -> bruggelijkrichter & afvlakking -> +-42V)?

/edit
Ik stuur hem waarschijnlijk ook best bipolair aan gezien dat het hoogste koppel oplevert?
 
[Bericht gewijzigd door Zatar op Donderdag 2 September 2010 19:36:53]


Maffer dan hier kan je ze niet vinden ... || www.zatar.be
Stynus
Admin
Berichten: 2828
Gepost op donderdag 2 September 2010 20:33:23 QuoteWijzig

Je kan beter stappenmotoren zoeken met een lagere spanning en hogere stroom. Of heb je deze al liggen?

Ik heb een tijd geleden zo een sturing met L297-L298 ontworpen. Die kan je zo namaken, bespaard je weer wat ontwerptijd .
http://www.elektronicastynus.be/Projecten/CNC/Elektronica.php#Update6 />
Als je wil mail ik de eagle bestanden door.

De spanning neem je idd best zo hoog mogelijk. Hou er wel rekening mee dat een transfo onbelast een hogere spanning aan zijn uitganng geeft.

Bipolair is idd het beste.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Zatar
Lid
Berichten: 256
Gepost op vrijdag 3 September 2010 02:14:19 QuoteWijzig

Zeer vriendelijk, maar ik wil het nu net zelf 'ontwerpen'. Ik wil men weg een beetje vinden in datasheets (en men parate kennis wat uitbreiden) zodat niet steeds een ander 80% van't werk voor mij moet doen.

En betreffende lagere spanning, het is enkel die motor die voor 12V is. De andere motoren zijn 5V.
Me nog even verdiepen in de application note van de L297 als slaapmutsje! Good night


Maffer dan hier kan je ze niet vinden ... || www.zatar.be
Zatar
Lid
Berichten: 256
Gepost op vrijdag 3 September 2010 21:04:44 QuoteWijzig

Heb ik het goed op zo: Door een spanningsdeler aan de Vref te hangen, bepaal je de stroom door de motor? In serie met die potmeter dan nog een weerstandje om de stroom te beperken als je hem helemaal op 0 zou draaien?

En hoe regel je dat ding dan af? Ik veronderstel dat een multimeter niet voldoet?


Maffer dan hier kan je ze niet vinden ... || www.zatar.be
Stynus
Admin
Berichten: 2828
Gepost op vrijdag 3 September 2010 22:50:43 QuoteWijzig

Klopt, die weerstand is om je bereik te verkleinen. Dan kan je preciezer afregelen.

Ik heb hem afgeregeld door een voltmeter over de sense weerstand te zetten. Maar je moet wel oppassen, niet elke multimeter meet deze stroom juist.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Zatar
Lid
Berichten: 256
Gepost op zaterdag 4 September 2010 04:31:06 QuoteWijzig

Veronderstel dat ik er best men true rms DC+AC meter voor neem? Kwestie van zo juist mogelijk te zitten?

Nog een vraagje: Is er enige richtlijn op het bepalen van die weerstanden, of is't een beetje trial & error?


Maffer dan hier kan je ze niet vinden ... || www.zatar.be
Stynus
Admin
Berichten: 2828
Gepost op zaterdag 4 September 2010 10:55:49 QuoteWijzig

Denk ook dat true rms het beste is. Ik heb 2 goedkope meters, de ene gaf altijd max 200mA aan en de andere zat juist. Geen van 2 is true rms .

Wil je zeker zijn dan neem je een scoop.

Dat van die weerstanden staat allemaal in de datasheet beschreven meen ik.

Alleen bij het rc netwerkje op de osc pin moet je nog bedenken welke chopfrequentie je wil gaan gebruiken.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Pyro-Brad
Lid
Berichten: 251
Gepost op zondag 5 September 2010 17:17:29 QuoteWijzig

Ik heb nog ergens een hele aantekening om twee weerstanden (voor en achter de potmeter) te berekenen. Zodat je het gewenste regel bereik krijgt. Als je wilt kan ik het hier wel posten? (moet ik het wel even uit typen )


nu nog het nubke van schematheek :p
Zatar
Lid
Berichten: 256
Gepost op maandag 6 September 2010 00:13:35 QuoteWijzig

Ja dat zou zeker handig zijn!


Maffer dan hier kan je ze niet vinden ... || www.zatar.be
Pyro-Brad
Lid
Berichten: 251
Gepost op maandag 6 September 2010 12:16:20 QuoteWijzig

oke, even kijken wanner ik dat doe. Ik MOET vandaag eerst de verlichting van de aanhangwagen helemaal opnieuw maken.
Daarna kan ik het wel uit typen. (vandaag of morgen zal dat zijn)


nu nog het nubke van schematheek :p
Zatar
Lid
Berichten: 256
Gepost op dinsdag 7 September 2010 09:13:42 QuoteWijzig

Nog'n vraagje, die L297 hoe kies je daar best de RC keten bij?


Maffer dan hier kan je ze niet vinden ... || www.zatar.be
Stynus
Admin
Berichten: 2828
Gepost op dinsdag 7 September 2010 18:06:43 QuoteWijzig

f = 1/0.69 RC
Maar dan moet je nog een frequentie kiezen


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Zatar
Lid
Berichten: 256
Gepost op dinsdag 7 September 2010 20:34:49 QuoteWijzig

Wel ja 't is dat dat'k bedoel, hoe kies je de frequentie Dat ander stond in de datasheet ook in


Maffer dan hier kan je ze niet vinden ... || www.zatar.be
Stynus
Admin
Berichten: 2828
Gepost op woensdag 8 September 2010 17:30:30 QuoteWijzig

Dat moet ik even terugzoeken.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Zatar
Lid
Berichten: 256
Gepost op donderdag 9 September 2010 18:37:47 QuoteWijzig

Kan dit een beetje kloppen? Het is eigenlijk ongeveer wat er in de datasheet staat, dat van de oscillator heeft nog geen waarde...



De keuze tussen half/full step, Phase/inhibit chopping en Enable On/off zoek ik voor elke motor apart op men bedieningspaneel aan te brengen. Bespaart wat 5V/GND routen en zo kan ik bij bv een nieuwe motor kiezen op het paneel ipv via header.

Voorlopig ziet men print er trouwens zo uit:



Alle tips, (opbouwende kritiek) en vragen welkom!
 
[Bericht gewijzigd door Zatar op Donderdag 9 September 2010 18:47:24]


Maffer dan hier kan je ze niet vinden ... || www.zatar.be
reddevil
Lid
Berichten: 1251
Gepost op donderdag 9 September 2010 19:02:56 QuoteWijzig

Ik weet niet of het handig is om ic3 naast ic1 te zetten, dan kunnen ze op dezelfde koelplaat. Denk dat dat gemakkelijker is om in een behuizing te plaatsen.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
Zatar
Lid
Berichten: 256
Gepost op vrijdag 10 September 2010 01:07:37 QuoteWijzig

Oh ik denk niet dat het nodig zal zijn. De behuizing zal waarschijnlijk een oude computerkast worden, met achterop een groot koelblok. In principe gaat die schakeling nooit aan 0,5A op het 5V stuk komen, dus zo'n klein koelblokje van niels op SK.net zou moeten volstaan.

Aangezien ik streef naar perfectie (en eigenlijk ook gewoon eens deftig printen wil kunnen tekenen) ben ik geheel opnieuw begonnen met componenten anders te plaatsen enzo.

Moesten jullie ontwerptips hebben zoals bv: eerst vermogenbanen op je print zetten of iets dergelijks -> feel free to teach me <-


Maffer dan hier kan je ze niet vinden ... || www.zatar.be
reddevil
Lid
Berichten: 1251
Gepost op vrijdag 10 September 2010 22:14:03 QuoteWijzig

Dat is het beste, eerst je breedste banen er op te zetten. Dan zet ik de banen erop die voor sturing dienen en dan de voedings banen. Het is eigenlijk door het veel te doen dat je weet hoe je het beste werkt en dat kan voor iedereen verschillend zijn. Ik vond voor de rest je printje niet slecht.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
Zatar
Lid
Berichten: 256
Gepost op zondag 12 September 2010 02:11:56 QuoteWijzig

Ha merci voor't compliment! Ondertussen ook een tweede versie af en die zou er zo uitzien:


Maffer dan hier kan je ze niet vinden ... || www.zatar.be
[1] 2 »

Active Topics

» Inrichting laadruimte ...
» Subwoofer JBL
» Show je mini projecten
» TDA7265 (Makita werfra...
» Voeding 24V 3A Stynus
» Audi
» Werkplaatsinrichting
» Subaru Outback 2016
» De tuin.
» 9 volt baterij en LED's

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2021 SchemaTheek
Laadtijd: 0.08608 sec.