SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 6
6 gasten
0 leden:
Forum > Diversen > Het grote Domotica en huis automatiserings topic
[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »
dj jens
Moderator
Berichten: 238
Gepost op donderdag 11 December 2008 22:37:11 QuoteWijzig

Het grote Domotica en huis automatiserings topic

Ik dit topic gaan we proberen een systeem te ontwikkelen dat universeel is voor diverse elektronica hobbyisten om uit te breiden etc. het moet dus open source zijn.


Quote
De idee?n:
-Werking met een PIC microprocessor
-1 hoofd moederboard
-diverse sub-printplaten die diverse dingen in werking kunnen stellen.
-uitbreiding naar computer via RS232 of USB.
-Moet kunnen werken via Xbee/Zigbee




Quote
Mijn idee:
Ik zat te denken om een hoofd printplaat te bouwen die diverse insteek kaarten kan hebben. hiervoor had ik in gedachte 2 headers te reserveren voor een input. (bijv. een RS232 kaart om via de pc het te doen en een 433Mhz kaart.)
verdere een stuk of 5 outputs voor kaarten. die kaarten worden dan los ontwikkelt en zo kunnen we het systeem goedkoop en multifunctioneel houden.




Code
blok schema's
hier een klein schetsje:




Quote
onderdelen schema's
geen informatie



Quote
Voorbeelden van Domotica systemen:
Reddevil:
informatie komt morgen

velleman:
informatie komt morgen



Quote
onderdelen die handig zijn voor het board:
Xbee/Zigbee http://www.digi.com/products/wireless/point-multipoint/xbee-series1-module.jsp
PIC http://www.digi.com/products/wireless/point-multipoint/xbee-series1-module.jsp
pcb insteek connectors http://samenkopen.net/action_product/370745/847794



Quote
Fotos van onze systemen:
stynus:


dit topic word geupdate wanneer er nog leuke schema;s en of informatie er is. plaats het dus hier en de crew gaat het proberen te bundelen in 1 topic voor jullie.

gr
Jens

www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
Stynus
Admin
Berichten: 2841
Gepost op donderdag 11 December 2008 22:40:31 QuoteWijzig

Ik zou niet met RS232 maar met RS485 werken. Dan kunnen er meer dan 2 modules op je bus en is het minder gevoelig voor storing.

Je kan dan max485 ic's gebruiken als converter.
http://samenkopen.net/action_product/370745/807701 />
Er staat zoiets op mijn todo list. Ik heb de max485 ic's al liggen maar nog geen tijd .

Verder zou ik niet met een hoofdbord werken.Als dat uitvalt dan is heel je systeem plat. Ik zou eerder zoals bij dmx werken.
En dan op elke schakelaar microcontroller een paar pinnetjes voorzien voor een adres in te programeren dat hij moet uitzenden.
Dan de relais en dimmers enzo daarnaar laten luisteren (ook via zoiets programeren.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
19roland70
Lid
Berichten: 123
Gepost op donderdag 11 December 2008 23:04:47 QuoteWijzig

Met aparte module's met ieder een pic lijkt mij het beste , maar om verschillende scene's zoals automatisch verlichting aan op tijd of temperatuur denk ik dat er toch ook een soort hoofdprint moet zijn met bv een touchscreen of lcd om dit te programmeren en om de status van verschillende uitgangen uit te lezen zoiets als dit wat ik ooit gemaakt heb
http://www.schematheek.net/index.php?p=upload/weergeven&id=107 /> en als het goed is krijg ik over een paar dagen een grafisch touchscreen van Niels .

dj jens
Moderator
Berichten: 238
Gepost op donderdag 11 December 2008 23:06:21 QuoteWijzig

ja. dat komt direct op de hoofd board. heb daar verder geen ervarin mee. (graphic displays) dus moet is met 1tje gaan kijken hoe je zoiets werkend krijgt.


gr
Jens


www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
Stynus
Admin
Berichten: 2841
Gepost op donderdag 11 December 2008 23:10:23 QuoteWijzig

Ik ben bezig met een grafisch touch lcd werkend te krijgen.
http://www.elektronicastynus.be/Projecten/Lichteffecten/Moodlight/Master/index.php /> Dat zou eventueel ook wel overgezet kunnen worden naar zoiets.

Ik denk dat het een goed startpunt is om eib ongeveer na te maken qua werking. http://www.knx.org/
Maar dan met eigen code's enzo. (Ik ben niet echt een fan van de manier van alles op te lossen bij hun).

Maar alles via de bus programeren zou wel makkelijk zijn. Knopje drukken bij de busdeelnemer waar je wil programeren en die luisterd naar wat erin moet. (Knopje drukken is alleen eerste keer. Dan kent hij zijn groepsadres en de volgende keer kan je de applicatie data daarnaartoe sturen.)


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
leip11
Lid
Berichten: 195
Gepost op donderdag 11 December 2008 23:23:51 QuoteWijzig

mischien is het makkelijk om via ethernet te werken. meestal ligt dit toch al voor een gedeelte in huis.

de modules worden vanuit een punt geprogrameerd via een server achtig werksysteem. denk dat zoiets meer aankan dan via rs485.

ik wil hier graag bij helpen,
maar eerst wil ik mijn programmeerkunsten opkriken. ik maak hier een apart topic voor aan.

Zatar
Lid
Berichten: 263
Gepost op vrijdag 12 December 2008 02:14:40 QuoteWijzig

Zou't niet beter zijn om 2 straffe pic's te nemen die beiden hetzelfde doen en een "master" functie op zich nemen, waarbij de ene de werking van de andere controleert en zo nodig overneemt (+meld dat de andere niet werkt). Vergeef me trouwens als dat DMX zou zijn, had het principe ergens vaag uit een of ander pc vak onthouden

Verder lijkt het idee van stynus ook wel erg handig, dat met adres. Je zou zo ieder bordje als't ware een "mac-adres" kunnen geven zodat bij uitbreiding van het geheel maar'n kleine aanpassing nodig is.

Jongens dit topic volg ik op de voet (en werk ik actief aan mee) want ik wil dit namelijk in men eigen huis doen later (binnen een 2-3 jaar ofzo).

Oh en gauw nog'n ideetje: via een draagbaar touchscreen met 433Mhz zender je tv bedienen en dan module hebben die je commando via infrarood op de tv gericht verzend. Dan moet je er niet naar mikken


Maffer dan hier kan je ze niet vinden ... || www.zatar.be
Pyro-Brad
Lid
Berichten: 253
Gepost op vrijdag 12 December 2008 09:37:02 QuoteWijzig

Ik werk hier ook aan mee ( ben helaas niet zo goed als jullie maar ik wil mij er wel voor inzetten, en roeien met de riemen die ik heb.)

Want ik moet hier even goed voor gaan zitten om het allemaal te snappen waar jullie over praten.
Volgens mij gaat het over de beste manier van communiceren doormiddel van pic's met bedienings paneel etc.. ja sorry ik heb het ne ff door gelezen en ga er thuis nog een keer voor zitten
Sommige begrippen ken ik gewoon nog niet

IK zal voor maandag eens een simpel schema maken zoals ik denk dat het mooiste 'domotica' systeem uit moet zien
Dit is geen bedradingschema etc.. maar gewoon een schema waar aangegeven wordt hoe ik denk dat het bedingings paneel etc er uit moet zien.
Om jullie zo ook weer op idee?n te brengen

mvg
Pyro-Brad


nu nog het nubke van schematheek :p
leip11
Lid
Berichten: 195
Gepost op vrijdag 12 December 2008 12:08:23 QuoteWijzig

ik zat te denken om de instelling via een server te doen. en dan per module een touchscreen om daar de dingen aan te vinken die je wil. dus hij stuur het comando naar de server die het verder verwerkt.

de server zou mischien een pic kunnen zijn die comuniceert met de pc via usb zodat je alleen maar je laptop eraan hoeft te hangen en met een progje update.

of via het netwerk dat hij dus gewoon beschikbaar is. lijkt me nog makkelijker om je instelling te veranderen.

timo

dj jens
Moderator
Berichten: 238
Gepost op vrijdag 12 December 2008 12:39:26 QuoteWijzig

maar dan krijg je last van heel veel toutch screens als ik het goed begrijp kost een 20 euro in china ex verzenden dus dat tikt danb aardig aan wanneer je de domotica uitbreid tot heel je huis.
dan komt er nog iets. je wilt natuurlijk niet hele kabelbomen gaan maken onder je vloer voor elk lampje dat je maakt. vooral in de nieuwbouw (waar ik dus woon) mag je niet in vloeren boren anders vervalt je garantie. ik denk dat we dus via een 433mhz moeten gaan zenden en dan verschillende adressen maken. (in te stellen met een dip switch op de ontvanger welk kanaal hij moet ontvangen) wat me wel leuk leek was zo een groot toutch screen in een kastje bouwen dat je gewoon wireless overal kan meenemen. misschien een wat kleinere. maar dat zien we dan wel.

gr
Jens


www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
leip11
Lid
Berichten: 195
Gepost op vrijdag 12 December 2008 12:50:24 QuoteWijzig

vreet het dan niet erg veel stroom als je dat schermtje draadloos meeneemt. ken je een dikke accu nemen. maarweet niet hoe het bij jou is met je netwerk in je huis. maar bij mij ligt het door het hele huis.

timo

dj jens
Moderator
Berichten: 238
Gepost op vrijdag 12 December 2008 12:55:19 QuoteWijzig

ja, maar kleine schermpjes en goeie accu's (hoge Mah) moet dan wel lukken.

ik heb beneden in de woonkamer 2 kabels getrokken geloof ik. moet ik even checken zodra ik uit school ben.

ik ken het internet protocol verder niet. dus daar kan ik weinig over zeggen.


www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
leip11
Lid
Berichten: 195
Gepost op vrijdag 12 December 2008 13:12:51 QuoteWijzig

dat protocol is toch uit te zoeken. en het is voor de toekomst beter denk ik, want haast iedereen heeft tegenwoordig een netwerk in huis liggen of via wifi.

Stynus
Admin
Berichten: 2841
Gepost op vrijdag 12 December 2008 17:58:20 QuoteWijzig


Quote
mischien is het makkelijk om via ethernet te werken. meestal ligt dit toch al voor een gedeelte in huis.


Veel te moeilijk om dat hier aan toe te voegen.
Dan moet je een complete tcp-ip stack enzo gaan schrijven.


Quote
Oh en gauw nog'n ideetje: via een draagbaar touchscreen met 433Mhz zender je tv bedienen en dan module hebben die je commando via infrarood op de tv gericht verzend. Dan moet je er niet naar mikken


433Mhz modules zijn meestal maar 1 richtingsverkeer. Misschien kan je beter naar zigbee kijken.


Quote
IK zal voor maandag eens een simpel schema maken zoals ik denk dat het mooiste 'domotica' systeem uit moet zien
Dit is geen bedradingschema etc.. maar gewoon een schema waar aangegeven wordt hoe ik denk dat het bedingings paneel etc er uit moet zien.
Om jullie zo ook weer op idee?n te brengen


Dat is denk ik voor iedereen anders. Daarom kunnen we best iets ontwerpen dat flexibel is.


Quote
ik zat te denken om de instelling via een server te doen. en dan per module een touchscreen om daar de dingen aan te vinken die je wil. dus hij stuur het comando naar de server die het verder verwerkt.


duur .


Quote
dat protocol is toch uit te zoeken. en het is voor de toekomst beter denk ik, want haast iedereen heeft tegenwoordig een netwerk in huis liggen of via wifi.


Dat protocol is niet echt simpel en we willen wel dat door het door bijna elke hobby'ist aagepast kan worden en niet door maar 2 mensen ofzo op het hele forum.
Je zou eventueel wel een module kunnen ontwikkelen om de bus met je ethernet netwerk te verbinden.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
vdbeke
Lid
Berichten: 929
Gepost op vrijdag 12 December 2008 18:14:23 QuoteWijzig

Leuk topic, dit ga ik ook in de gaten houden aangezien ik ook ooit zoiets wil maken. Om idee?n op te doen en om een mogelijkheid te bekijken van het doorsturen van alle info kan je misschien eens op de site van Frits kijken, linkje

19roland70
Lid
Berichten: 123
Gepost op vrijdag 12 December 2008 18:51:45 QuoteWijzig

Die van Frits is opzich makkelijk te begrijpen en goed betaalbaar alleen zullen we een controle moeten hebben dat het commando ook werkelijk is aangekomen als de andere module niet zo met het oog is te controleren
Ik denk eerst een commando zenden en dan daarna de ontvanger een seintje terug laten sturen dat het commando aangekomen is
Dit kan dan door bv op het display de status weer te geven.

dj jens
Moderator
Berichten: 238
Gepost op vrijdag 12 December 2008 21:13:07 QuoteWijzig

ok ik heb de start post een beetje aangepast


www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
leip11
Lid
Berichten: 195
Gepost op zaterdag 13 December 2008 17:45:47 QuoteWijzig

de elektor van deze maand staat een artikel over draadloze communicatie. dit zijn goedkope modules.

http://www.elektor.nl/products/kits-modules/kits-(-7x)/radio-for-microcontrollers-(071125-71).767125.lynkx />
voor 8,50 per stuk zijn deze goed te gebruiken

Stynus
Admin
Berichten: 2841
Gepost op zaterdag 13 December 2008 18:28:24 QuoteWijzig

Die kan je idd ook gebruiken.
Op samenkopen is die module goedkoper te koop
http://samenkopen.net/action_products/680682


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
leip11
Lid
Berichten: 195
Gepost op zaterdag 13 December 2008 18:44:58 QuoteWijzig

ja klopt maar dan moet je een aparte zender en ontvanger hebben. en deze is 2 in 1 dus dan ben je nog goedkoper uit omdat je ze wel heen en weer moeten praten

timo

Stynus
Admin
Berichten: 2841
Gepost op zaterdag 13 December 2008 18:46:57 QuoteWijzig

Dit zijn ook tranceivers hoor .


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
[1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »

Active Topics

» Aanpassingen aanbouwde...
» Subaru Outback 2016
» Werkplaatsinrichting
» Windwijzer
» Temperatuur bewaking
» Wattage verhogen mogel...
» Nachtverlichting bevei...
» Simpel alarm
» Nieuwe werktafel
» digitale klok

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2021 SchemaTheek
Laadtijd: 0.18184 sec.