SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 19
19 gasten
0 leden:
Forum > Digitaal > 7 segment display sterkte niet voldoende.
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op donderdag 15 September 2011 10:33:12 QuoteWijzig

Ik heb het display op mijn 74HC595's aan de praat.
Het zijn 3 maal 4digit-7segment displays en 1 gewone 7 segment display.
Als ik de tekst langzaam over die schermen laat lopen is alles mooi duidelijk.
Maar zodra ik ze sneller laat lopen zodanig dat het voor het oog 1 tekst is , is het bijna niet meer leesbaar (kwa sterkte bekeken).

Hoe kan dit want ik voed toch gewoon met 5 Volt.
Iemand een idee cq oplossing?

Link van de displays http://www.chinaledsign.com/ledsigns178598-4digitdisplay.htm
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Donderdag 15 September 2011 10:33:45]

http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op donderdag 15 September 2011 16:43:39 QuoteWijzig

Stroom verhogen.

Of misschien stuur je ze "fout" aan waardoor ze een tijdje niks weergeven. Post je code eens.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op donderdag 15 September 2011 17:40:51 QuoteWijzig

Ik had al extra 5v erbij gezet maar geen effect.

Ben momenteel op het werk,dus heb ik de code niet bij de hand, maar ik duw er wel telkens bij het wisselen van display een delayms.
En wil ik de tekst in totaal zien doe ik delayms 0 ertussen of moet die dan gewoon weg?
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Donderdag 15 September 2011 17:41:35]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op donderdag 15 September 2011 23:45:36 QuoteWijzig

Ben weer thuis.
De code waarbij de leds stukken minder vel branden is dit (benamingen moeten nog netjes gezet worden excusses ervoor).:


Code
For lus = 0 To 200000 Step 1  ' Perform an upward loop 
  
 SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[%11110111,Alle_Displays_UIT,V]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2
SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[%11111011,Alle_Displays_UIT,I]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2
SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[%11101111,Alle_Displays_UIT,S]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2

SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[%11111101,Alle_Displays_UIT,u]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2
SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[Alle_Displays_UIT,%10111111,a]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2
SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[Alle_Displays_UIT,%11011111,l]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2
SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[Alle_Displays_UIT,%11101111,B]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2

SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[Alle_Displays_UIT,%11110111,a]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2
SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[Alle_Displays_UIT,%11111011,S]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2
SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[Alle_Displays_UIT,%11111101,I]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2
SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[Alle_Displays_UIT,%11111110,c]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2

SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[Alle_Displays_UIT,%11111110,c]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2
SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[Alle_Displays_UIT,%11111101,I]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2
SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[Alle_Displays_UIT,%11111011,S]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2
SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[Alle_Displays_UIT,%11110111,a]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2

SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[Alle_Displays_UIT,%11101111,B]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2
SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[Alle_Displays_UIT,%11011111,l]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2
SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[Alle_Displays_UIT,%10111111,a]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2
SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[%11111101,Alle_Displays_UIT,u]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2

SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[%11101111,Alle_Displays_UIT,S]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2
SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[%11111011,Alle_Displays_UIT,I]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2
SHOut Data_Pin, klok,msbfirst,[%11110111,Alle_Displays_UIT,V]
PulsOut ZetVast,2
DelayMS 2
 Next                        ' Close the loop



Als ik die delayms op 0 zet blijft de sterkte hetzelfde.
Heb ook deze weg gehaald, stottert nu ook niet meer, maar blijft behoorlijk zwak vind ik.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Vrijdag 16 September 2011 16:02:01]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op vrijdag 16 September 2011 16:27:53 QuoteWijzig

Je hebt je display dus gemultiplext? Maar hoe heb je het aangesloten? Misschien kan het effici?nter geprogrammeerd worden.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op vrijdag 16 September 2011 20:03:05 QuoteWijzig

Inderdaad zijn die gemultiplext.
Alle plussen van de 4 schermen (in totaal 14 maal +) worden aangestuurd door BC557's.
Omdat ik 3 van die grote 4 digits 7 segment displaygebruik, heb ik gewoon ieder identieke pootje aan elkaar gekoppeld van ieder scherm en idem met de 4de (dat is gewoon 1 7 segment display)
Dat zou dus het meest effeciente en beste methode zijn en natuurlijk de minste aansluitingen nodig zijn.
Om even een kleine indicatie te geven wat ik precies bedoel zie youtube filmpje .: http://www.youtube.com/watch?v=Qh6T7mVW4RY

Dat flikkeren op het laatste is weg nu, maar de de tekst is niet meer zo helder.
Ik heb wel 120 ohm in gebruik als weerstanden op de poorten van de displays.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Vrijdag 16 September 2011 20:06:01]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op vrijdag 16 September 2011 20:43:28 QuoteWijzig

Elk display is dus maar 1/14de van de tijd aan. Dat betekend dat je de stroom x14 moet doen. Kijk wel even in de datasheet of je displays zoveel mogen hebben, anders moet je de max stroom aanhouden.
Maar je gaat ook nog het probleem krijgen dat de aanstuur ic's niet genoeg stroom kunnen leveren. Dus daar zul je ook nog transistoren moeten gaan toevoegen.

Wat soms ook gedaan wordt om de stroom per led te beperken is in de andere richting aansturen. Wordt wel iets moeilijker programmeren. Maar dan is elke led maar 1/7de van de tijd aan ipv 1/14de.
 
[Bericht gewijzigd door Stynus op Vrijdag 16 September 2011 20:53:46]


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op vrijdag 16 September 2011 21:24:14 QuoteWijzig

Ik snap om eerlijk te zijn je verhaal niet echt.
Die displays kunnen max 6V aan, als ik goed heb gelezen.
Het zijn gele leds , dus volgens de sheet .:
Item Forward Voltage? Vf) Forward current
(If) Reverse voltage (Vr) Reverse current
(Ir)(Vr>=6V)
Red 1.8V 10mA 6V 10μA
Orange 2.2V 10mA 6V 10μA
Kelly 2.2V 1 6V 10μA
Yellow 2V 10mA 6V 10μA
Blue 3.4V 10mA 6V 10μA
Green 3.4V 10mA 6V 10μA

Vanuit de shift registers lopen ze naar 120 ohm en dan naar de displays , naar de gewenste pootjes.
Alles is gemeten en blijft netjes op die 5V.
Dus wat je verteld met die extra transistoren kan ik mij even niet in beeld brengen hoe je dat precies bedoeld.
Het enigste wat ik als eventuele oplossing zou kunnen bedenken om de sterkte iets op te krikken is om die 120 ohm iets te verlagen, maar dan zit ik mischien tegen de grens dat ik teveel op die led ga zetten.
Als ik bv. na een schema van jouw kijk bij die 7 segments maak jij gebruik van 100 ohm.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op vrijdag 16 September 2011 21:47:38 QuoteWijzig

Die 6V is de reverse spanning. Die is hier niet van toepassing.
En leds zijn stroomgestuurd. In de datasheet staat de max piekwaarde voor bij multiplexen.

Je stuur ic's kunnen die piekstroom niet aan, dus moeten er transistoren tussen.

Welk schema van mij heb je gebruikt? Ik heb overal max 5 displays denk ik. Dus kan de stroom nogal beperkt blijven.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
reddevil
Lid
Berichten: 1221
Gepost op vrijdag 16 September 2011 22:28:27 QuoteWijzig

Maar oppassen, als je display te langzaam aanstuurt krijgen je leds te veel stroom en gaan ze stuk. Maar ik zie nog andere problemen je snelheid is veel te traag, je leds flikkeren.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op vrijdag 16 September 2011 22:32:55 QuoteWijzig

Op het einde als de gehele tekst getoont word klopt wat je zegt, maar dat is er reeds uit gehaald en flikkerd niet meer, alleen zoals ik al eerder vermelde is dan de sterkte te zwak van de leds.
Lossen stukken is het punt niet zoals te zien is, alleen het laatste , het gehele woord, geeft het probleem.
Niet dat ik dat zal gaan doen, maar wil het toch uitsluiten.

Heb je een schema of iets Stynus met hetgeen wat jij bedoeld??


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 18 September 2011 13:55:27 QuoteWijzig

Wat mij even is opgevallen, als ik de lcd regelrecht op + zet met de weerstand ertussen van 120 ohm brand hij stukken feller en sluit ik hem op de bc557 dan brand hij zwakker.
Kan die BC geen boosdoener zijn? > opgelost door ze te vervangen met een BC327 en nu is de sterkte zoals het hoort
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zondag 18 September 2011 14:04:33]


http://pascalbianca.blogspot.nl/

Active Topics

» Subaru Outback 2016
» Stofafzuiging
» Aanpassingen aanbouwde...
» Audi
» Show je mini projecten
» Puls schkelaar
» Draadknipper
» Intercom
» buske (Peugeot Boxer 2...
» Voeding 24V 3A Stynus

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2019 SchemaTheek
Laadtijd: 0.03355 sec.