SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 19
19 gasten
0 leden:
Forum > Diversen > Motor grasmachine
calichio
Lid
Berichten: 402
Gepost op zaterdag 5 Mei 2012 13:24:45 QuoteWijzig

Van de week viel de motor van mijn grasmachine enkele keren uit en starte onmiddelijk ook terug op, het leek alsof de spanning snel op en af gezet werd.
Maar nu heeft hij het opgegeven, zo dood als een pier.
Er is nergens een slecht contact en de condensator heb ik vervangen, maar zonder resultaat.
Nu heb ik de weerstand gemeten tussen de 2 linkse draden (bruin en blauw) en dat is 0.005 Ohm, dan tussen de 2 rechtse (rood en blauw) en dat is 0.013 Ohm.
Ik mag eigenlijk meten tussen eender welke draad, de weerstand is altijd te verwaarlozen.
Bij het wegnemen van de beschermkap zag ik wel dat de 4 bevestigings bouten van de motor los gekomen waren, dus die heeft in het verleden wel flink staan rammelen tijdens het maaien.
Een thermische beveiliging zie ik nergens.
Ik heb echt geen benul van wat er aan de hand is, weet er mischien iemand of dat normale meetwaarden zijn.

Alvast bedankt!


 
[Bericht gewijzigd door calichio op Zaterdag 5 Mei 2012 13:38:59]
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 5 Mei 2012 18:08:27 QuoteWijzig

Denk dat je spoel naar de hemel is.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Zatar
Lid
Berichten: 263
Gepost op zaterdag 5 Mei 2012 18:18:48 QuoteWijzig

Hmm, ik zou eerder een megger gebruiken om dat te meten. Meet ook eens tussen de aansluitingen en de kast van je motor. Misschien ligt er een sluiting naar massa.

Het lijkt me dat de linkse je netspanning is en rechts de condensator om je draaiveld te maken.

Je zou draadbreuk kunnen hebben... In stilstand kan je misschien niets merken, maar als je ermee gaat maaien trilt het ding natuurlijk helemaal.

Uitmeggeren:
- wikkelingen zijn laag-ohmig
- tussen wikkelingen en de behuizing moet je weerstand natuurlijk oneindig zijn (>2 mega ohm om toch vrij goed te zitten)
 
[Bericht gewijzigd door Zatar op Zaterdag 5 Mei 2012 18:20:39]


Maffer dan hier kan je ze niet vinden ... || www.zatar.be
calichio
Lid
Berichten: 402
Gepost op zaterdag 5 Mei 2012 18:32:08 QuoteWijzig

Tussen de aansluiting en de behuizing v/d motor zit zeker geen sluiting. Maar ik dacht ooit ergens gelezen te hebben dat over het wikkeling toch 3 ? 4 Ohm moet gemeten worden, en hier is dat zo goed als 0 Ohm.
 
[Bericht gewijzigd door calichio op Zaterdag 5 Mei 2012 18:37:14]

Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op zaterdag 5 Mei 2012 19:42:55 QuoteWijzig

Kan je de motor nog met de hand ronddraaien?


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
calichio
Lid
Berichten: 402
Gepost op zaterdag 5 Mei 2012 20:07:16 QuoteWijzig

Heb het juist gaan proberen........ hij gaat heel stroef rond en dan hoor ik hem nog krassen ook.(dom dat ik dat niet eerder geprobeerd heb) Dus dat ziet er niet goed uit h?!
Hopelijk zijn het alleen de kogellagers want soms wil hij nog wel starten.
 
[Bericht gewijzigd door calichio op Zaterdag 5 Mei 2012 22:18:28]

Zatar
Lid
Berichten: 263
Gepost op zaterdag 5 Mei 2012 23:43:41 QuoteWijzig

Ha dat is inderdaad een goeie! Die had ik ook moeten vernoemen (op men vorig werk heel wat motoren gereviseerd, lagers zonder kogels waren geen uitzondering...).

Met zo'n grasmachine motor ben je dan waarschijnlijk nog steeds slecht af. Die zullen wel een niet al te standaard maat van lagers nemen.

--> negeer vanaf hier:
Er zit toch zeker geen (elektrische, of zelfs mechanische) rem op je motor? Want zonder spanning kan je dan meestal niet veel beweging in je motor krijgen...
<-- tot hier...

Had niet goed naar de foto gekeken, geen rem te zien
 
[Bericht gewijzigd door Zatar op Zaterdag 5 Mei 2012 23:44:36]


Maffer dan hier kan je ze niet vinden ... || www.zatar.be
calichio
Lid
Berichten: 402
Gepost op zondag 6 Mei 2012 10:07:28 QuoteWijzig

Daar dacht ik vannacht ook opeens aan, ik heb dat deze morgen direct gaan proberen bij mijn andere (veel kleinere) maaier en die draait ook stroef rond.

calichio
Lid
Berichten: 402
Gepost op dinsdag 8 Mei 2012 21:58:15 QuoteWijzig

De grasmaaier is gemaakt.
Ik heb alle connectors vervangen en een nieuwe bedrading in gestoken, zelfs een nieuwe verlengkabel.
Waaraan het nu juist lag weet ik niet maar waarschijnlijk ergens een draadbreuk.
Bedankt voor de reacties!
 
[Bericht gewijzigd door calichio op Dinsdag 8 Mei 2012 22:01:46]

Zatar
Lid
Berichten: 263
Gepost op woensdag 9 Mei 2012 21:18:16 QuoteWijzig

Meet het voor de fun eens uit, draadbreuk kan je nu alles eruit is makkelijk opsporen. Ledje eraan en een "sinusvorm" achtige beweging met je draden doen. Werkt altijd.

In't echt kun je het ook met een 4-20mA stroomregeling & analoge ingang van logo ofzo. Komt er een stroom onder de 4mA uit dan krijg je een fout.

Of... volgens het principe van namur sensoren.


Maffer dan hier kan je ze niet vinden ... || www.zatar.be

Active Topics

» Inrichting laadruimte ...
» schema HK audio pro 21...
» Stroom verdeelbox 230V...
» Subaru Outback 2016
» Stofafzuiging
» Aanpassingen aanbouwde...
» Audi
» Show je mini projecten
» Puls schkelaar
» Draadknipper

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2019 SchemaTheek
Laadtijd: 0.05335 sec.