SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 9
9 gasten
0 leden:
Forum > Show Your Projects > home/ fileserver
[1] 2 »
vdbeke
Lid
Berichten: 831
Gepost op vrijdag 7 September 2012 22:22:10 QuoteWijzig

Tijd voor iets nieuw, een server.

De harde schijf in mijn desktop is aan vervanging toe en door het gebrek aan ruimte ben ik genoodzaakt een nieuwe en grotere harde schijf te kopen. Het idee spookt al een tijdje in mijn hoofd om een server te bouwen voor centrale dataopslag en als downloadbak. Dus ben ik er maar aan begonnen (nu het nog kan).

vereisten:
De server moet in staat zijn om zelfstandig te downloaden, mijn full HD filmcollectie (+100 films) te stockeren en streamen wanneer ik een film wil bekijken en dit door niet al te veel energie te verbruiken (20-25W idle zou mooi zijn). Op zich moet het geen werkpaard zijn, de taken zijn vrij simpel en vereisen geen grote processor kracht. Toch heb ik nog liggen twijfelen tussen de AMD E450 en G620, I3 van intel. De processoren van intel zijn dan weer iets krachtiger, terwijl het energieverbruik op ongeveer hetzelfde niveau ligt maar de prijs is in het voordeel van AMD. Uiteindelijk is het een bordje met AMD processor geworden, nl. ASUS E45M1-M Pro. Van het merk Asus? ja, want de processor zit reeds vooraf gesoldeerd op het moederbord (van Asus) en samen met de chipset onder een groot koelblok.
Dan hebben we nog RAM geheugen nodig, doordat het ook een downloadbak wordt heb ik gekozen voor maximaal RAM geheugen. Waarom het maximum RAM? ?torrent ondersteund schrijfcache, dit wil zeggen dat er een zelf te bepalen gedeelte van het RAM wordt gereserveerd voor ?torrent, als dit cache opgevuld is wordt dit gedeelte weggeschreven naar de HDD en kan dit opnieuw gevuld worden met vers downloadmateriaal. Zo beperk je het aantal schrijfacties naar de HDD. Het moederbord of beter de geheugencontroller (welke in APU zit) ondersteund maximum 8GB. Dus heb ik gekozen voor 8GB van Corsair.
Dan nog een harde schijf om alle data op te slaan. Er is tegenwoordig niet meer veel keus, 2 of 3 fabrikanten denk ik dat er nog overschieten. Samsung is overgenomen door Seagate, hitachi zit tegenwoordig onder Western Digital. Ik dacht dat er nog een derde was maar kan er zo direct niet op komen. Met Samsung heb ik goede ervaringen (desondanks dat mijn huidige Samsung schijf aan het aftakelen is), is stil, snel, koel. Met Seagate heb ik veel minder goede ervaringen, ratelt, tikt, crashed, wordt warm, snelheid is ok?, maarja niet de harde schijf die we willen en ik ben niet de enige die er problemen mee heeft, dus die valt af. Dan heb ik nog WD als optie, opzich alleen goede ervaringen, is wel iets luidruchtiger als de Samsungs die ik gewend was, maar daar val ik niet zo over als de betrouwbaarheid en de performance maar goed is. Je voelt het al, het is een WD geworden, een schijf van 3TB, 64MB cache en doet zijn werk op 5400rpm, prijs/GB is goed.

Zo, dan hebben we alle benodigde onderdelen. Ahnee een case, maar die heb ik nog liggen (van eerste pc). Toch nog eerst iets over het netwerk vertellen.
De router stond eerst boven (bij de PC), maar met de komst van de server heb ik hem toch maar verhuist naar de elentriek kast.
Voor het synchroniseren van desktop en laptop heb ik een gigabit netwerk, om toch nog een acceptabele snelheid aan over te houden (50-60MB/s). Maar als de router naar onder verhuist, heb ik 2 UTP kabels naar boven nodig. Er lag er ??n (CAT5) om mijn internet van het modem naar de router te krijgen. Om een beetje future proof te zitten en geen verlies in snelheid te krijgen heb ik twee nieuwe CAT6 kabels naar boven getrokken, de CAT5 heb ik eruit gehaald.
Omdat ik toch benieuwd was of ik verlies in snelheid zou hebben, heb ik een testje gedaan. Ik heb een film van 8GB overgezet via het netwerk van mijn PC naar mijn laptop, eerst (met in totaal 1m CAT5, en 2m CAT6| desktop-router-laptop) kwam ik uit op 60MB/s. Met de twee nieuwe CAT6 kabels (2 keer 27m CAT6| desktop-router-laptop), had ik maximum 70MB/s en minumum 65MB/s. Niet slecht vind ik zelf, snelheid gaat omhoog met een 18 keer zo lange afstand.

Netwerk is terug in orde, kan ik terug verder gaan met de case. Dit is de case van mijn eerste pc dus niet verschieten .

twee dingen die weg moeten:


Het lipje onder de voeding lag er na een stuk of tien keer plooien eraf, een beetje bijvijlen zodoende dat de scherpe rand weg is. Dan de 5,25" bays gaan er ook uit, die zijn overbodig en zitten toch maar in de weg. Nadeel is dat deze de case wat meer stevigheid geven, maar dat neem ik voor lief.



Dit is hoe de case eruit ziet, en dan met een zelf gemaakt kunstwerkje .


Een doos met onderdelen:


Het mobo met een irritant reclameding van Asus, een beetje trekken en het is weg. Zodoende is er een betere airflow mogelijk:


Originele fan vs 80mm fan:


De 80mm fan doet het net ietsje beter (1-2?C), dus mag de 80mm fan de ere positie innemen.

Alles ge?nstalleerd en na wat cable management:


Gezien ik een wat oudere voeding gebruik heeft deze enkel een 20+4 polige ATX stekker. Het rare is dat ik verplicht de 4 polige connector moet aansluiten, ander start het systeem niet op. Het was nog spannend of het zo wel zou werken, maar ik had geluk en het systeem start netjes op zonder mankement.


Volgende week een beetje spelen met verschillende OS'en.

edit: linkje gefixed
 
[Bericht gewijzigd door vdbeke op Zondag 9 September 2012 10:24:11]
Colt
Lid
Berichten: 88
Gepost op zaterdag 8 September 2012 13:05:07 QuoteWijzig

Ziet er goed uit.

Misschien wel eens gedacht aan linux?.
Is voor een servertje niet verkeerd.
Hier draaid er ook een verzie op.
Ben er erg tevreden mee.

Deze heb ik een tijd geleden gebouwd.




Zit in totaal 2TB aan schijven in en 8MB werkgeheugen wat ik makkelijk op kan krikken naar 16 als het nodig is.


 
[Bericht gewijzigd door Colt op Zaterdag 8 September 2012 13:12:27]

vdbeke
Lid
Berichten: 831
Gepost op zondag 9 September 2012 10:29:08 QuoteWijzig

Ik denk dat je 8GB bedoeld?
Ja daar had ik aan gedacht, maar vanwege rdp kwam ik op windows only uit. Totdat Stijn mij een andere manier voor rdp gaf en toen kwam de optie linux terug open. Maar Linux is redelijk onbekend terrein, dus suggesties zijn altijd welkom!
 
[Bericht gewijzigd door vdbeke op Zondag 9 September 2012 17:50:58]

pascalbianca
Lid
Berichten: 1372
Gepost op zondag 9 September 2012 12:31:51 QuoteWijzig

Als ik zo lees zal het systeempje van je behoorlijk bollen.
Jammer dat je een fan gebruikt om hem te koelen.
In mijn domotica server had ik dit eerst ook maar omdat hij veel processor werk moest doen heb ik gekeken naar een andere optie om te koelen.
Toen ben ik op de koeling van Hydro Series H80 gekomen.
Dit is een gesloten liquid koeling en echt hij koelt super.
http://www.corsair.com/cpu-cooling-kits/hydro-series-water-cooling-cpu-cooler/hydro-series-h80-high-performance-liquid-cpu-cooler.html

In verhouding is hij iets duurder natuurlijk als een gewone fan, maar kwalitatief en prestatie krijg je er wel iets voor terug.
Hij koelt de cpu makkelijk terug tot ver onder de +20 graden.
In de garage waar ik hem nu heb staan , loopt het zweet je langs de rug omdat de zon er nu vol op staat en de cpu temperatuur is momenteel 17 graden.
Kosten rond de 90 euro.

Voor de rest ben ik wel eens benieuwd naar het verloop van je project


http://pascalbianca.blogspot.nl/
vdbeke
Lid
Berichten: 831
Gepost op zondag 9 September 2012 18:17:57 QuoteWijzig

Tot de bios bolt het
Nu ben ik wel benieuwd geworden wat voor domotica systeem je hebt, gezien het vele processor werk dat er verricht moet worden.
Een gewone fan voldoet prima, de server komt in de garage (noorderkant = dus de koelste plek van het hele huis, op de kelder na) te staan. Ik verwacht dat de temperatuur van de cpu maximum een vijftal graden boven de omgevingstemperatuur zal uitkomen (idle natuurlijk).

Wat je waterkoeling betreft, dit kan ik moeilijk geloven, als het bij jullie zo warm is al hier (28-30?C) kan de temperatuur nooit 17?C zijn.

Het jaarlijks onderhoud (stof uitblazen) stond nog altijd op de agenda en gezien mijn D-schijf weer niet herkend werd (brakke SATA kabel) was ik het beu en ben ik maar aan begonnen. Ook stond er een nieuw kastje te wachten voor de desktop.

De situatie hoe het was:


Wanneer alles van stof ontdaan was, terug begonnen met alles in te bouwen. Cablemanegement blijft nog altijd pain in the ass.


Harde schijven gemonteerd op hun bracket en daarna in de case bevestigd:


before/ after:

vdbeke
Lid
Berichten: 831
Gepost op woensdag 12 September 2012 09:01:37 QuoteWijzig

De temperaturen van bovenstaand systeem (desktop) zijn gezakt. Hieronder oud vs nieuw (kan je ook zien dat in de oude ??n HDD niet wordt getoond).



Vooraan in de case zit een 120mm fan die de warme lucht van de chipset en de videokaart direct afvoert.

Op de server heb ik twee OS'en draaien, windows 7 en ubuntu (cd die ik nog had liggen). Hetgeen mij verbaasde is dat ik xp niet ge?nstalleerd kreeg. Dan botste ik telkens op onderstaande fout. Terwijl de harde schijven volledig geformatteerd (NTFS) waren. Misschien niet compatibel met de hardware ofzo?





vdbeke
Lid
Berichten: 831
Gepost op vrijdag 14 September 2012 13:26:25 QuoteWijzig

De 3TB HDD heb ik aan het bollen gekregen, blijkbaar wordt de partitietabel vanuit het fabriek volgens de oudere MBR "standaard" geleverd. Om de HDD herkenbaar te maken moest deze partitietabel omgezet worden naar de nieuwere GPT. Met Gparted (linux live distributie) was dit zo gepiept, maar je moet het waar weten. Daarna in windows terug een NTFS partitie aanmaken.
Waarom dan niet direct in windoos? Als ik dit wou doen crashte het of hing het systeem vast.

windows xp wil niet werken doordat ik de iso files vermoedelijk (moet ik nog testen) verkeerd gebrand heb.

vdbeke
Lid
Berichten: 831
Gepost op maandag 17 September 2012 09:42:28 QuoteWijzig

Ondertussen heb ik verschillende OS'en geprobeerd:
mini xp: werkt, boot snel (zonder ssd), geen 64b (dus kan niet het volledige ram gebruiken, slecht 2,5 van de 8GB), slechts 50MB ram nodig!
xp pro 64b: werkt niet, om de een of andere redenen crasht het tijdens de installatie ook na opnieuw de cd te branden.
win 7 ultimate lite: werkt, boot vrij snel, 64b, 700MB ram nodig
win 7 ultimate: werkt, booten heeft even tijd nodig, 1,2GB ram nodig
win 8: werkt maar kan geen drivers installeren (niet compatibel)

Ik denk dat ik voor win7 lite ga, doet zijn werk en is makkelijk te configureren. Ubuntu is onbekend terrein en blijf ik momenteel van af, vooral te weinig weet van en niet echt de tijd momenteel om hier mee te gaan spelen.

Voor het uitlezen van temperaturen gebruikte ik eerst altijd speedfan, maar deze gaf enkel de temperaturen van mijn harde schijven weer. Dus moest ik op zoek naar iets anders en kwam ik op open hardware monitor uit.
Open hardware monitor heeft een veel hogere refresh rate van de gemeten waardes een geeft veel meer waardes weer. Zo kan ik nu bijvoorbeeld de snelheid van de gpu fan instellen van mijn desktop (waar ik eerst geen weet van had).

Hoe zit het nu met het vermogen verbruik?
Momenteel verbruikt het systeem 45W. Veel te veel in mijn ogen en moet lager kunnen. Ik denk dat dit te wijten is aan de schijf waar het OS op staat (oude WD schijf en als ik het opschrift mag geloven goed voor 17W ) en een ineffici?nte voeding (ex medion spul van de buren, maar goed genoeg als depannage materiaal). Voor de voeding denk ik een pico psu van ebay te plukken, terug 20+4P omdat het werkt en de helft goedkoper is als 24+4P.
Ik ben al een tijdje aan het uitkijken voor een ssd, de prijzen zijn een kleine week gezakt met 5 euro voor een 64GB model dus het wordt steeds interessanter! kwestie van een aanbieding af te wachten en ik bestel er een.
Ik hoop met deze twee "upgrades" rond de 20-25W idle uit te komen.

pascalbianca
Lid
Berichten: 1372
Gepost op dinsdag 18 September 2012 17:36:14 QuoteWijzig


Quote
mini xp: werkt, boot snel (zonder ssd), geen 64b (dus kan niet het volledige ram gebruiken, slecht 2,5 van de 8GB), slechts 50MB ram nodig!


Mag ik vragen waar je die hebt gevonden want eigenlijk zoek ik die voor een thin client.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
vdbeke
Lid
Berichten: 831
Gepost op vrijdag 12 Oktober 2012 20:55:23 QuoteWijzig

Deze week een SSD aangeschaft voor server en desktop. Server is reeds ge?nstalleerd en ben bezig met alles te configureren. Maar ik ondervind problemen bij het aanmaken van gedeelde netwerkmappen in windows 7 lite.
Terwijl ik op mijn laptop (windows 7 ultimate) dit probleemloos kon.
Op de desktop draai ik momenteel XP maar kan niet bij netwerkmappen komen op de server. Vanuit de server kan ik dan wel weer op desktop komen, maar dat is het uiteindelijke doel niet.
Wie weet raad?

Stynus
Admin
Berichten: 2696
Gepost op vrijdag 12 Oktober 2012 23:49:24 QuoteWijzig

Zitten ze allebei op dezelfde werkgroep?


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1372
Gepost op zaterdag 13 Oktober 2012 05:00:34 QuoteWijzig

Inderdaad , wat Stynus zegt, standaard staat de werkgroep bij installatie op workgroup.
Iedere windows versie kan op een netwerk.
Zorg dat bij iedere pc/laptop enz overal die dezelfde naam heeft en het liefste niet de standaard die windows zelf invuld.
Zo krijg je namelijk ook dat upnp aparaten automatisch door windows worden herkend.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
vdbeke
Lid
Berichten: 831
Gepost op zondag 14 Oktober 2012 09:31:18 QuoteWijzig

Voor de zekerheid toch even nagekeken en beide computers zitten op dezelfde werkgroep.
Als ik een map wil delen op de win7 lite/ server, geeft hij ofwel "unkwown error" of "folder can't be shared".
Mogelijk iets wat niet

vdbeke
Lid
Berichten: 831
Gepost op zondag 14 Oktober 2012 19:28:09 QuoteWijzig

Nogmaals een poging gewaagd, maar tevergeefs. Ik denk dat de lite versie dit niet ondersteund.
In de namiddag de desktop voorzien van een SSD en getracht om XP hier terug op te installeren. Even later bleek dat dit niet werkte en gewoon tijdens de installatie crashte/ vastliep. Daarna windows 7 64b geprobeerd, geen idee wat er foutliep maar dit werkte ook niet. Clear CMOS en win 7 32b was de winnende combinatie en de installatie verliep vlekkeloos.

Nu ga ik proberen om de server ook op win7 te laten draaien, maar dan de 64b versie.

vdbeke
Lid
Berichten: 831
Gepost op dinsdag 30 Oktober 2012 15:57:12 QuoteWijzig

Ik heb de laatste weken vernomen dat een SSD in een ouder systeem, niet altijd even goed werkt. Voornamelijk de bios is gevoelig aan lichte wijzigingen, vandaar dat ik windows 7 64b niet ge?nstalleerd kreeg (vermoed ik toch). Ik heb vandaag een nieuwe poging ondernomen en kreeg de 64b versie nu wel zonder problemen werkend. Nu zal het terug even afwachten worden om te kijken welke lijken er nu uit de kast komen te vallen.

Ik zou graag een image van de C schijf maken, iemand vertrouwd met bepaalde programma's?

vdbeke
Lid
Berichten: 831
Gepost op woensdag 31 Oktober 2012 18:39:31 QuoteWijzig

... BSODs in overvloed. Wat me aangezet heeft om iets verdere stappen te nemen. Eerst en vooral dacht ik aan een BIOS update, maar hier zat de meest recentste versie in. Ok? goed, vind ik opzich niet erg, want BIOS updaten is nu ook niet mijn favoriete bezigheid.
Van eerdere nieuwsberichten had ik vernomen dat er reeds enkele firmware updates waren uitgekomen voor de SSD. Voornamelijk om prestatiewinst, maar ook voor bugs. Mijn SSD had versie 000F, op de website stond versie 010G beschikbaar. Dusja het proberen waard, de ISO USBstick aanmaken en booten maar (overigens zeer netjes uitgelegd in hun handleiding ++). Nog steeds BSODs daar wordt een mens niet bepaald gelukkig van.
Gisteren had ik ook een virusscan (AVG) gedraaid op een kale windows 7 installatie. Deze gaf een aantal rootkits aan in bepaalde drivers van de chipset (denk ik), vond ik opzich niet bepaald logisch/ bizar. Virusscanner verwijderd, (pruttelde nogal tegen maar uiteindelijk toch verwijderd gekregen) sinds dien geen enkele BSOD meer. Ik zal niet te hard juichen en stilletjes afwachten, maar tot nu toe gaat het goed.

Iemand die hier een logische verklaring voor kan geven?

reddevil
Lid
Berichten: 1151
Gepost op woensdag 31 Oktober 2012 18:51:04 QuoteWijzig

Die AVG virusscanner,daar heb ik ook al veel problemen mee gehad. Zorgt dat je systeem een heel pak trager werkt en dat sommige programma's vastlopen. Maar voor dat je dat weet ben je al een paar weken verder.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
vdbeke
Lid
Berichten: 831
Gepost op woensdag 31 Oktober 2012 19:06:57 QuoteWijzig

Altijd zeer tevreden over geweest, server draait ook AVG met dezelfde SSD alleen 64GB groot. En daar heb ik geen enkel probleem mee. Ik dacht eerst dat het een compatibiliteitsprobleem zou zijn, gezien de hardware al aan de iets oudere kant is.

Nu heb ik AVAST draaien en tot nu toe geen problemen mee.

vdbeke
Lid
Berichten: 831
Gepost op vrijdag 2 November 2012 14:47:14 QuoteWijzig

De server heeft vandaag een plekje gekregen in de kelder (net onder de elentriek kast), de case bleek net te breed te zijn voor de voorziene plaats. Nog een nieuwe CAT6 kabel moeten maken, want degene die ik reeds voorzien had was 1m te kort om tot in de kelder te komen.



Gisteren had ik voor het eerst WOL getest en dit werkte prima maar kwam ik er achter dat ik de server niet van op afstand kon afzetten. Google bracht me met de volgend comand line in de goede richting: 'shutdown -i'. Hierna kun je de naam van de computer in typen en kiezen wat je wil doen (afsluiten, opnieuw opstarten, slaapstand) en met hoeveel vertraging.

Vandaag de server geplaatst en ik wou hem met de niet geteste CAT6 kabel via WOL aanzetten. Bleek niet te werken, om te kijken of ik via RDP de server kon benaderen de server handmatig opgezet. RDP bleek prima te werken, terug afgezet, opnieuw WOL geprobeerd en deze keer lukte het wel. Vreemd, het enige dat veranderd is dat de server nu op een andere poort van de router zat. Ik vermoed dat de router het WOL-bericht naar de verkeerde uitgang heeft doorgestuurd en dus niet aankwam.
Bij het opstarten van de server heeft de router het MAC adres naar de juiste poort gelinkt en opgeslagen in zijn "weetikveelhoedietabelnoemt" en achteraf werkt het dus wel. Lijkt me de enigste logische verklaring hiervoor.

vdbeke
Lid
Berichten: 831
Gepost op vrijdag 14 December 2012 19:58:08 QuoteWijzig

Nog eens een update, de server draait naar volle tevredenheid en heeft al een paar honderd gig erop zitten. Het energieverbruik was nog iets dat gefixed moest worden, dus bij deze een vervolg hierop.
Helemaal in het begin verbruikte het systeem 45W. Maar dat was nog zonder de SSD, met de SSD en de 3TB schijf zat ik op een verbruik van 37W idl. Om dit op te lossen heb ik een pico PSU gekocht, deze heb ik van de week ontvangen. Gisteren eens achter een 150W 12V voeding gehangen om te testen. De resultaten waren goed en meer in de richting zoals ik verwachte. Aan de 12V zijde (dus aan de ingang van de pico PSU), 12V x 1,378A = 16,5W in idl. Stressed trok het systeem 23W. Dit is dus niet aan de 230V kant!

Stijn heeft een actie gehad met 9V, 35W adapters, perfect voor dit doel alleen moeten ze 12V uitspuwen. Zo gezegd zo gedaan en zeker met een mooie handleiding, paar weerstanden vervangen en een zenerdiode wijzigen en voila. afregelen op 12V en dan inbouwen.



De vermogensweerstanden zijn er twee van 120 ohm die vanboven in elkaar gedraaid zijn en zodoende in serie geschakeld zijn.

De voeding heeft een effici?ntie van 74% en dan bekomen we een vermogen aan de 230V kant van 21W idl en 31W stressed. Nu kan ik zeggen dat de server naar wens draait met een laag verbruik, prima dus. Nog een paar foto's om af te sluiten.

vdbeke
Lid
Berichten: 831
Gepost op dinsdag 25 December 2012 11:09:52 QuoteWijzig


Quote
vdbeke schreef:
... BSODs in overvloed. Wat me aangezet heeft om iets verdere stappen te nemen. Eerst en vooral dacht ik aan een BIOS update, maar hier zat de meest recentste versie in. Ok? goed, vind ik opzich niet erg, want BIOS updaten is nu ook niet mijn favoriete bezigheid.
Van eerdere nieuwsberichten had ik vernomen dat er reeds enkele firmware updates waren uitgekomen voor de SSD. Voornamelijk om prestatiewinst, maar ook voor bugs. Mijn SSD had versie 000F, op de website stond versie 010G beschikbaar. Dusja het proberen waard, de ISO USBstick aanmaken en booten maar (overigens zeer netjes uitgelegd in hun handleiding ++). Nog steeds BSODs daar wordt een mens niet bepaald gelukkig van.
Gisteren had ik ook een virusscan (AVG) gedraaid op een kale windows 7 installatie. Deze gaf een aantal rootkits aan in bepaalde drivers van de chipset (denk ik), vond ik opzich niet bepaald logisch/ bizar. Virusscanner verwijderd, (pruttelde nogal tegen maar uiteindelijk toch verwijderd gekregen) sinds dien geen enkele BSOD meer. Ik zal niet te hard juichen en stilletjes afwachten, maar tot nu toe gaat het goed.

Iemand die hier een logische verklaring voor kan geven?



Ik denk dat ik voorzichtig kan zeggen dat mijn probleem opgelost is. Ik heb sinds 9 december geen BSODs meer gehad, dus een 2,5 week. Alleen weet ik niet juist wat het probleem nu juist heeft verholpen, want ik heb een nieuwe voeding geplaatst, maar gelijktijdig had ik de firmware van de SSD geupgrade naar 040H.

[1] 2 »

Active Topics

» De tuin.
» Wipschakelaar met neon...
» Peltier regelaar met m...
» Mini domotica systeem
» Lengteaanslag verstekzaag
» printplaat
» Show je mini projecten
» Makita BMR102
» voeding Compaq serie P...
» buggy "The end"

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2017 SchemaTheek
Laadtijd: 0.11086 sec.