SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 13
13 gasten
0 leden:
Forum > Elektronica algemeen > Schemerschakelaar
[1] 2 »
anneke
Lid
Berichten: 99
Gepost op donderdag 11 Oktober 2012 15:40:56 QuoteWijzig

Goede middag.
Ben van plan een schemerschakelaar uit het boek: 308 schakelingen van Electuur, te maken.
Het staat op bladzijde 188.
In het schema staat weerstand r3 en r4 470k ohm,terwijl bij het onderdelenlijst 470 ohm staat vermeld.
Wat moet ik aanhouden?
Groet Jaap.
Stynus
Admin
Berichten: 2830
Gepost op zaterdag 13 Oktober 2012 13:43:23 QuoteWijzig

Net die boek eens terug gezocht. Neem voor die weerstanden maar 470K.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
anneke
Lid
Berichten: 99
Gepost op zondag 14 Oktober 2012 14:57:21 QuoteWijzig

Stijn, hartelijke dank voor deze snelle reactie.
Heb deze weerstanden geplaats. Als relais had ik een Omron G6CN-2D geplaatst en een 220 Volt 60 Watt lamp op aangesloten, het werkte prima.
In de hal hangen 3 Pl 7 Watt lampen, daarvoor zitten 2 trafo's. Na een paar keer schakelen knapt de relais uit elkaar en de zekering is kapot.
Kan de relais dat misschiens niet aan?

Graag reactie.
Groet Jaap.

Stynus
Admin
Berichten: 2830
Gepost op zondag 14 Oktober 2012 18:12:47 QuoteWijzig

Het kan zijn dat die te grote inschakelpieken trekken. Maar het zou ook kunnen dat je relais ratelt bij het omschakelpunt.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
anneke
Lid
Berichten: 99
Gepost op zondag 21 Oktober 2012 16:49:50 QuoteWijzig

Hallo Stijn.
Het werk nu prima.
Ik had een draad niet goed aangesloten, zodat er vaak zekeringen defect raken.
Groet Jaap

anneke
Lid
Berichten: 99
Gepost op vrijdag 27 September 2013 18:33:15 QuoteWijzig

Ik heb een schemerschakelaar uit het tijdschrift van Elektor van juli/augustus 2011 gemaakt. De LDR van dit schema is 4 meter verwijderd van het kastje. Tussen het kastje en stopcontact zit een tijdschakelaar. Deze is ingesteld op 15.00 uur tot 24.00 uur. Om 24.00 uur gaat het licht uit via de tijdschakelaar. Als het weer donker wordt gaat de lamp niet aan. Draai ik aan de potmeter, dan hoor ik het relais schakelen en de lamp brandt weer. Wat doe ik fout om het systeem te laten schakelen, met een tijdklok.
Graag reactie.
Groet Jaap.

Stynus
Admin
Berichten: 2830
Gepost op vrijdag 27 September 2013 20:19:08 QuoteWijzig

Als je de potmeter dan in die stand laat staan, gaat het dan de volgende dag ook niet aan?

Maakt de richting van het draaien uit. Het zou namelijk ook een slechte potmeter kunnen zijn die slecht contact geeft. Door het draaien geeft hij dan weer wel even contact.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
anneke
Lid
Berichten: 99
Gepost op vrijdag 27 September 2013 22:40:20 QuoteWijzig

Ja,dan gaat hij de volgende dag om 15.00 aan.
Ga ik draaien aan de potmeter, zo dat hij uit gaat, dan blijft het uit als het donker is.
Daarna weer terug draaien, dan gaat het weer aan. Ik hoef maar een klein beetje te draaien.
Plus minus 1 a 2 mm.
Iedere keer als ik aan de potmeter draai schakelt het relais.
Als het 24.00 is gaat de spanning van de tijdschakelaar er af, dan heb ik het gevoel dat het relais niet schakelt.
Tweede alinea; laatste regel, ja. Dus een nieuwe potmeter?
Groet Jaap.
Groet Jaap

Stynus
Admin
Berichten: 2830
Gepost op zaterdag 28 September 2013 10:43:02 QuoteWijzig

Ok, het omschakelpunt werkt dus niet goed. Kan je het schema even posten?


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
anneke
Lid
Berichten: 99
Gepost op zaterdag 28 September 2013 19:22:32 QuoteWijzig

Stijn, hartelijk dank voor de snelle reactie.
Het schema posten gaat mij niet lukken, mijn zoon komt woensdag,dan ga ik het naar je toesturen.
Groet Jaap.

anneke
Lid
Berichten: 99
Gepost op zondag 29 September 2013 12:29:06 QuoteWijzig

Stijn.
In het schema van Elektor staat; een relais met een kleine bekrachtigingsstroom, hooguit enkele tientallen milliamperes
Zij gebruiken een JJM1-12v van Panasonic.
Mijn relais is een SRU 12v SD-C, zou deze relais misschien meer stroom moeten gebruiken om te schakelen.
Groet Jaap.

Stynus
Admin
Berichten: 2830
Gepost op zondag 29 September 2013 16:00:26 QuoteWijzig

Die Panasonic gebruikt meer. Maar of dat iets uitmaakt kan ik pas zien als ik het schema gezien heb.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
anneke
Lid
Berichten: 99
Gepost op woensdag 2 Oktober 2013 15:40:39 QuoteWijzig

Dit is het schema van de schakelaar:

Hopelijk kun je er wat mee.
Groetjes, Jaap

Stynus
Admin
Berichten: 2830
Gepost op woensdag 2 Oktober 2013 18:04:30 QuoteWijzig

Als je over D5 meet, veranderd de spanning dan hard als het relais aantrekt?


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
anneke
Lid
Berichten: 99
Gepost op woensdag 2 Oktober 2013 19:41:00 QuoteWijzig

Hallo Stijn.
Als ik er spanning op zet, dus 220 volt, dan meet ik snel/hard een spanning van 7,7 volt.Maar het relais trekt dan niet aan. Ga ik er met een lamp voor de ldr dan gebeurd er niets. Doe ik de lamp ervoor weg, dan gaat de lamp weer branden. Dan trekt het relais weer aan .
Groetjes Jaap.

Stynus
Admin
Berichten: 2830
Gepost op woensdag 2 Oktober 2013 20:16:48 QuoteWijzig

Ja, maar wat doet die spanning over D5 als het relais is aangetrokken? 7.7V lijkt me trouwens veel te laag. Volgens mij is er ergens een component niet goed aangesloten oid.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
anneke
Lid
Berichten: 99
Gepost op woensdag 2 Oktober 2013 21:10:37 QuoteWijzig

Hallo Stijn.
Morgen (donderdag) ga ik alles los halen en dan na meten.
Hoop dat ik het vind.
Ik laat het jouw wel weten.
Groetjes Jaap.

anneke
Lid
Berichten: 99
Gepost op donderdag 3 Oktober 2013 15:24:04 QuoteWijzig

Hallo Stijn.
Ben er weer mee bezig (14.45 uur). LDR staat in volle zon. De spanning is over D5 inderdaad 12.34 volt. Doe ik mijn hand voor de LDR dan gaan de lampen aan en staat er 7,7 volt over D5.
Bij opnieuw 220 volt inschakelen gaat de lamp 1 seconde aan, spanning op de meter is van 0 volt naar 7,7 volt, daarna gaat de lamp uit en dan heb ik weer 12,34 volt.Ik hoor dan ook het relais schakelen.Bij uitschakelen (spanning 220 volt) hoor ik het relais niet.
Bovenstaand gebruik ik 2x 40 watt lampen en 220 volt.
Daarvoor was ik bezig voor de buiten verlichting met 3x 2,5 watt led lampen en 220 volt.
Hoop dat je me kunt helpen.
Groet Jaap.

Stynus
Admin
Berichten: 2830
Gepost op donderdag 3 Oktober 2013 18:22:21 QuoteWijzig

Ok, dat lijken me normale waarden. De 7.7V is wel wat laag, maar zal ook wel normaal zijn als het relais dan aangetrokken blijft.

Je kan eens proberen met C4 te verkleinen ik zou daar denk ik eerder 1-10?F zetten. Dan is de Hystereses kleiner, en gaat het schakelpunt bij afstelling daar ook minder door be?nvloed worden.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
anneke
Lid
Berichten: 99
Gepost op vrijdag 18 Oktober 2013 19:12:43 QuoteWijzig

Hallo Stijn.
De schemerschakelaar werkt uitstekend.
De C4 heb ik verlaagd van 47u naar 1u.
De potmeter heb ik op jouw advies vernieuwd en nu werkt alles prima.
Groet Jaap.

anneke
Lid
Berichten: 99
Gepost op donderdag 30 Januari 2014 15:48:05 QuoteWijzig

Hallo.
Heb een vraag: betreft schemerschakeling, zie schema van 2 oktober 2013.
De LDR te vervangen door een led schakeling, welke Michielvanendert heeft getekend.
Zouden jullie mij willen helpen hoe ik het moet aansluiten.
"De Led als lichtsensor" schakeling gaat van 5 tot 9 volt en de schemerschakeling werkt met 12 volt.
Groet Jaap

[1] 2 »

Active Topics

» De tuin.
» Compressor Afstandsbed...
» Inrichting laadruimte ...
» Subwoofer JBL
» Show je mini projecten
» TDA7265 (Makita werfra...
» Voeding 24V 3A Stynus
» Audi
» Werkplaatsinrichting
» Subaru Outback 2016

» Meer actieve topics

Advertenties

PCBway

© 2004-2021 SchemaTheek
Laadtijd: 0.24026 sec.