SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 15
15 gasten
0 leden:
Forum > Vraag & Aanbod > Vriespunt thermostaat
[1] 2 3 »
Martin
Lid
Berichten: 15
Gepost op maandag 10 December 2012 19:41:26 QuoteWijzig

Hey, ben nog nieuw hier, wat ik wil maken is mischien reeds eerder in de aandacht gebracht, helaas heb ik het nog niet gevonden, ik zoek namelijk een schema om een thermostaat 12V te maken, die bij +/- 1?C of vriespunt een relais kan sckakelen, die op zijn beurt een spot lamp van 250W doet branden, dit om planten te beschermen in beschermde omhuizing, waarbij deze dus niet bevriezen en goed de winter doorkomen, als iemand een idee heeft zou ik dit graag vernomen.
ps. als ge toevallig ook iemand kent in de omgeving van limburg(Belgie), om printplaatjes te maken van reeds op negatieve afdruk.
bedankt
Martin
Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op maandag 10 December 2012 20:38:57 QuoteWijzig

Je kan een ntc + een gewone weerstand als spanningsdeler zetten. Hierachter een comparator met een solidstate relais voor je lamp te schakelen.

Als je wil kan ik wel wat schetsen.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Martin
Lid
Berichten: 15
Gepost op maandag 10 December 2012 20:46:12 QuoteWijzig

Stynus bedankt voor uw snelle reactie, als je iets wil schetsen, zal ik u zeer dankbaar zijn, want ik weet eigenlijk niet goed hoe ik er aan moet beginnen.want de meeste thermostaten gaan slechts tot +5?C.
bedankt
Martin

Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op zondag 16 December 2012 12:50:02 QuoteWijzig

Hierbij het beloofde schema:


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Martin
Lid
Berichten: 15
Gepost op maandag 17 December 2012 14:27:13 QuoteWijzig

Stynus bedankt voor het schema, indien je de tijd vrij krijgt, kan je dan iets meer uitleg geven, in verband met de componenten en de opbouw van het geheel, ik ga dat dan zeker eens opbouwen en testen.
alvast bedankt en
intussen wens ik u reeds
Prettige feestdagen.
Martin

Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op woensdag 19 December 2012 20:51:18 QuoteWijzig

R1 (links) zelfde waarde als de ntc bij 20?C
P1 1K-100K
OP1 LM358 of soortgelijk
R1 (rechts) 1K
opdocoupler moc3020
R2 47 ohm
Triac TIC206D
zekering max 3A

De werking:
De opamp vergelijkt de spanning tussen de 2 ingangen. Als de spanning van de potmeter hoger is dan die van de spanningsdeler wordt de uitgang hoog.
Daalt de temperatuur dan stijgt de weerstand van de ntc, hierdoor stijgt de spanning op de negatieve ingang van de opamp, als deze hoger is dan de positieve ingang schakelt de uitgang laag.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Martin
Lid
Berichten: 15
Gepost op donderdag 20 December 2012 13:44:51 QuoteWijzig

Bedankt, ga dit de komende dagen of weken uittesten, laat het resultaat weten, na de proef.
Mvg
Martin

anneke
Lid
Berichten: 76
Gepost op vrijdag 28 December 2012 13:32:11 QuoteWijzig

Ik heb een paar vragen over de schema:wat betekend de U1 aan de linkerkant,battery voeding?
Weerstand R1 moet zelfde waarde hebben als de NTC temperatuursensor type M87 van Conrad,is 5k ohm?
Schema staat onder P1 1 k ohm, Stynus schrijft 1-100 k ohm, wat het zijn?
Opamp 1 is een 3 poot, schema geeft 5 aansluitingen, wat moet ik me daarvan voorstellen?
Na de TIC206D komen er 2 aansluitingen N en L moet ik daar 12volt aansluiten en load aansluiting voor de lamp?
Graag reactie, Jaap

Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op vrijdag 28 December 2012 23:09:53 QuoteWijzig


Quote
anneke schreef:
Ik heb een paar vragen over de schema:wat betekend de U1 aan de linkerkant,battery voeding?


U1 is indedaad de voeding


Quote
anneke schreef:

Weerstand R1 moet zelfde waarde hebben als de NTC temperatuursensor type M87 van Conrad,is 5k ohm?


Als de weerstand 5K is moet je andere weerstand idd in de buurt liggen. 5K1 is in de buurt liggende gebruikelijke waarde.


Quote
anneke schreef:

Schema staat onder P1 1 k ohm, Stynus schrijft 1-100 k ohm, wat het zijn?


P1, alles tussen 1 en 100K is goed. 1K inclusief


Quote
anneke schreef:

Opamp 1 is een 3 poot, schema geeft 5 aansluitingen, wat moet ik me daarvan voorstellen?


Andere 2 poten zijn de voeding.


Quote
anneke schreef:

Na de TIC206D komen er 2 aansluitingen N en L moet ik daar 12volt aansluiten en load aansluiting voor de lamp?
Graag reactie, Jaap


Nee, dit schema is voor 230V te schakelen. Voor 12V zal heel het uitgangscircuit aangepast moeten worden.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Martin
Lid
Berichten: 15
Gepost op zaterdag 29 December 2012 11:31:07 QuoteWijzig

Bedankt voor de verduidelijking, maar bij dat laatste had ik graag nog een bevestiging, N en L dienen dus voor de 220V aansluiting, en de LOAD voor de lamp aansluiting.
En de OP1 is toch een 8 poot(LM358)en geen 3 poot zoals Anneke vermeld. dus 3 aansluitingen blijven hierbij ongebruikt, welke zijn hier dan juist de aansluitpunten van ( 1 tot 8 )
Bedankt.

Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op zaterdag 29 December 2012 11:52:32 QuoteWijzig

Klopt.

Bij de LM358 kan je de ongebruikte opamp best wel op de volgende manier aansluiten:

Anders kan dat stuk gaan oscilleren.
De aansluitingen van de lm358:


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
anneke
Lid
Berichten: 76
Gepost op maandag 31 December 2012 12:33:47 QuoteWijzig

Hallo Stynus.
Bij nader inzien kwam ik erachter dat de LM358 ook als 6-8 poot te krijgen is. Dan zijn de poten 8 en 4 van LM358 de plus en de min van de voeding van U1?
Deze vriespuntschakelaar wil ik gebruiken voor mijn regenmeter.
Als het vriest of sneeuwt bij 1 of 2 graden en lager, dan gaat een 12 volt verwamingslint werken, om het sneeuw te laten smelten.
Vandaar deze 12 volt voeding.
U zegt, deze schakelaar kan daarvoor niet gebruikt worden, het uigangscircuit moet aangepast worden.
Zou U mij een plezier willen doen, hoe de schema er dan uit ziet?
Groet Jaap.

Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op maandag 31 December 2012 15:48:51 QuoteWijzig

Poot 8 en 4 zijn idd de voeding.

Ik zal als ik tijd heb het schema aanpassen naar een dc uitgang.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
anneke
Lid
Berichten: 76
Gepost op maandag 31 December 2012 16:42:42 QuoteWijzig

Stynus.
Allereest nog bedankt voor de goede uitleg van
vrijdag 28 december j.l.
Tevens de uitleg van 31 december.
Ik wacht in spanning af van de aangepaste schema.
Verder een goed jaarwisseling toegewenst.
Groet Jaap.

anneke
Lid
Berichten: 76
Gepost op dinsdag 22 Januari 2013 13:09:26 QuoteWijzig

Hallo Stynus.
Ik wacht in volle spanning af wanneer de aangepaste schema met een dc uitgang komt?
Of geen tijd?
Het sneeuwt hier in Groningen e.o nu ook.
Succes toegewenst.
Groet Jaap.

Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op dinsdag 22 Januari 2013 17:36:51 QuoteWijzig

Ik heb het nog altijd druk, maar ik heb toch even tijd gemaakt en het schema aangepast:


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Martin
Lid
Berichten: 15
Gepost op dinsdag 22 Januari 2013 20:42:48 QuoteWijzig

Beste Stynus en Jaap, helaas krijg ik er niets van gemaakt, het lukt me echt niet, R1 aan ntc is 10k, p1 is ook 10k, ook heb ik een probleem met de juiste aansluiting van de tic206D, daar gebruik ik trouwens de tic206M, ze hebben me de verkeerde meegegeven, weet niet of dit het probleem is, maar de juiste aansluiting is me niet echt duidelijk, heb testen gedaan en de p1 verdraait, maar krijg geen resultaat.
groetjes

Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op woensdag 23 Januari 2013 17:29:48 QuoteWijzig

Kan je de ingangs en uitgangspanningen van de opamp eens meten? Zowel bij een koude als warme ntc.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Martin
Lid
Berichten: 15
Gepost op woensdag 23 Januari 2013 18:44:02 QuoteWijzig

Hey Stynus, volgens mijn meting bij een voeding die 11.88V geeft, en bij warme ntc is de ingangspanning (2) +/- 6.00V en uitgangspanning (1) +/- 10.20V, bij koude ntc is de ingangspanning (2) +/- 8.90V en uitgangspanning(1) +/- 10.20V.
vind het raar dat de uitgang(1) hetzelfde blijft bij warme of koude ntc, ook vind ik het raar dat ik tussen de min en (1) (2) en (3) een spanning kan meten, ben ik mis of kan het niet, dat ik tussen de min en (2)wat normaal ook min is denk ik, toch een spanning kan meten, vermoed dat mijn schakeling niet juist is volgens uw schema, helaas zie ik geen verschil met uw schema.
groetjes Martin
 
[Bericht gewijzigd door Martin op Woensdag 23 Januari 2013 18:56:57]

Martin
Lid
Berichten: 15
Gepost op woensdag 23 Januari 2013 19:50:23 QuoteWijzig

Toch maar voor alle zekerheid een fotoke bijgevoegd, van het geheel staat nog een foto op het archief.



het is me toch gelukt de tweede foto bij te zetten.


 
[Bericht gewijzigd door Martin op Woensdag 23 Januari 2013 19:52:59]

Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op woensdag 23 Januari 2013 21:41:56 QuoteWijzig

Die opbouw ziet er goed uit. De spanningen aan de ingang van de opamp kloppen ook. Probeer de potmeter af te regelen dat er een 7V op de + ingang van de opamp staat.
Nu zou die normaal wel moeten schakelen bij opwarmen/afkoelen.

Als dit niet lukt, haal dan de moc3020 eens los en meet nog eens op de uitgang van de LM358.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
[1] 2 3 »

Active Topics

» Subaru Outback 2016
» Stofafzuiging
» Aanpassingen aanbouwde...
» Audi
» Show je mini projecten
» Puls schkelaar
» Draadknipper
» Intercom
» buske (Peugeot Boxer 2...
» Voeding 24V 3A Stynus

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2019 SchemaTheek
Laadtijd: 0.07144 sec.