SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 16
16 gasten
0 leden:
Forum > Vraag & Aanbod > Vriespunt thermostaat
« 1 [2] 3 »
Martin
Lid
Berichten: 15
Gepost op woensdag 23 Januari 2013 23:01:00 QuoteWijzig

De potmeter op kamertemp. afgeregeld op 7V op + ingang v/d opamp, dan een test gedaan, lamp ging niet aan, dan de moc3020 weg genomen en uitgang(1) gemeten op kamertemp is dit +/- 10.20V , dan bij afkoeling valt hij naar 0V, nog eens de test gedaan met de lamp na het terugplaatsen van de moc, helaas de lamp wil niet branden.vandaag nog eens gemeten, bij 10.20V op uitgang(1), meet ik aan de in van de moc3020 slechts 1.20V, dus na de weerstand van 1K bij R1.
groetjes
 
[Bericht gewijzigd door Martin op Donderdag 24 Januari 2013 13:33:27]

Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op donderdag 24 Januari 2013 20:22:02 QuoteWijzig

Dat van die 1.2V kan kloppen. Die moc heeft namelijk een ir led op zen ingang zitten.

Het laagspanningsgedeelte werkt dus, nu de 230V nog. Verwissel de A1 en A2 van je triac eens.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Martin
Lid
Berichten: 15
Gepost op donderdag 24 Januari 2013 21:50:41 QuoteWijzig

Hey Stynus, heb A1 en A2 van de triac verwisseld, en inderdaad de lamp brand, maar alleen bij kamertemp., bij afkoeling gaat ze uit, dus juist andersom zou het moeten zijn, bijgevoegd de momentele aansluiting.



bedankt reeds voor de moeite
groetjes Martin

Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op donderdag 24 Januari 2013 22:00:49 QuoteWijzig

Ok, dan werkt de schakeling dus, alleen verkeerd om. Dit kan je oplossen door de + en - ingang van de opamp te verwisselen.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Martin
Lid
Berichten: 15
Gepost op donderdag 24 Januari 2013 22:50:03 QuoteWijzig

Stynus je bent enorm bedankt voor de moeite en de informatie, toch heb ik nog een vraagje, om het flikkeren van de lamp tegen te gaan, is het een kleine aanpassing, of een grotere verandering, dan laat ik het zo, want de schakeling werkt perfect nu, bij een goede isolatie rondom, is de afkoeling ook al veel minder.
groetjes Martin

Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op vrijdag 25 Januari 2013 20:47:26 QuoteWijzig

Je bedoeld een hysteresis toevoegen? Dat kan met een 100K weerstandje tussen de uitgang en de + ingang van de opamp.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
anneke
Lid
Berichten: 76
Gepost op donderdag 31 Januari 2013 19:08:24 QuoteWijzig

Hallo Stynus
Ik heb de vriespunt thermostaat gemaakt. 12 volt gestabb.1Amp voeding. Gebruikt: NTC=TTC103 12k ohm, weerstand r1=12k ohm, potmeter= 5k ohm, Opamp= TL081CP, Mosfet=IRF830 (had alles nog in vooraad).Kan dat wel? Schakeld alleen als ik de NTC sensor warm maak, afschakelen als het weer kouder wordt. Las net het advies aan Martin dat de + en de - van de opamp om moest draaien, dus pen 2 en 3, klopt dat?
Nog bedankt voor de schema.
Groet Jaap.
P.S. sneeuw en vorst is helaas weer verdwijnen.

Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op donderdag 31 Januari 2013 19:28:11 QuoteWijzig

Klopt idd pin 2 en 3 verwisselen.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
anneke
Lid
Berichten: 76
Gepost op dinsdag 5 Februari 2013 15:32:02 QuoteWijzig

Hallo Stijn.
Het vriespunt thermostaat werkt goed.
Bij 3 graden en lager gaat het werken.
Bedankt voor de uitleg en de schema.
Groet Jaap

anneke
Lid
Berichten: 76
Gepost op vrijdag 22 Februari 2013 14:59:36 QuoteWijzig

Hallo Stijn.
Aan het vriespunt thermostaat ontbreekt nog iets, dat is een regendetector.Dus als het gaat sneeuwen of ijzelen bij 2 graden dat hij dan gaat werken. De printplaat is nog wel zo groot dat er nog wel een paar onderdelen op kunnen worden gesoldeerd. Heb jij daar misschien ook een schema van? De regensensor wil ik maken van een kunststofplaatje met daarop aluminium strookjes geplakt, of weet jij iets beters?
Graag reactie.
Groet Jaap.

Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op vrijdag 22 Februari 2013 17:52:10 QuoteWijzig

Je kan proberen met hetzelfde schema, maar dan in plaats van de ntc je vochtmeter te plaatsen. Op de uitgangen van de 2 opamps komt dan een and poortje welke de uitgang stuurt.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
anneke
Lid
Berichten: 76
Gepost op dinsdag 26 Februari 2013 15:04:07 QuoteWijzig

Hallo Stijn.
Ik heb de regensensor gemaakt, welke een weerstand heeft van 8 ohm. Moet daar nog een weerstand van 8 ohm in serie tussen worden gezet?
Moet ik daar ook nog een potmeter bij zetten, zoals op je schema te zien is?
Wat bedoel jep de uitgang van de 2 opamp's komt dan een and poortje welke de uitgang stuurt, gewoon op de uitgang van opamp's aan elkaar knopen en voor de weerstand 47 ohm aan elkaar solderen? Is het ook mogelijk om een led aan te sluiten en evt waar, zodat ik kan zien wanneer het werkt?
Groet Jaap.

anneke
Lid
Berichten: 76
Gepost op dinsdag 26 Februari 2013 15:09:39 QuoteWijzig

Hallo Stijn.
Sorry voor de smiley. Was niet de bedoeling. Moest een o zijn.
Groet Jaap

Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op dinsdag 26 Februari 2013 16:44:47 QuoteWijzig

Nee, 8 ohm gaat te weinig zijn (gaat er teveel stroom lopen), neem die maar hetzelfde als bij de ntc. Ik zal als ik tijd heb even wat tekenen met dat and poortje.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
anneke
Lid
Berichten: 76
Gepost op zondag 3 Maart 2013 14:00:42 QuoteWijzig

Hallo Stijn.
Kan ik van dezelfde opamp lm 358 de pootjes 5,6 en 7 als uitgang voor de regensensor gebruiken? De pootjes 2,3 en 1 als uitgamg gebruik ik al voor de ntc. De regensensor mag alleen werken als de buitentemperatuur lager is dan 3 graden. Of moet ik gewoon een tweede opamp lm 358 erbij zetten?
Groet Jaap.

Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op zondag 3 Maart 2013 16:17:05 QuoteWijzig

Die kan je daar idd voor gebruiken.
Je kan daar dan een HEF4073 achter zetten. De 2 opamp uitgangen komen op pin 3 en 4.
Pin 5, 1, 2, 8, 11, 12, 13 en 14 op de voedingsspaning hangen. En pin 7 aan de massa.
Datasheet


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
anneke
Lid
Berichten: 76
Gepost op woensdag 6 Maart 2013 17:16:01 QuoteWijzig

Hallo Stijn.
Tussen de regensensor en de plus (12 volt)ga ik een weerstand van 12k ohm en serie plaatsen. Moet/kan ik daar ook nog een potmeter van 5 k ohm plaatsen. Of moet de potmeter er helemaal niet tussen geplaatst worden. Graag een schema hoe het gemaakt dient te worden.
Alvast dank.
Groet Jaap

Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op woensdag 6 Maart 2013 22:45:29 QuoteWijzig

Ja, potmeter heb je nog nodig. Het schema blijft exact hetzelfde, alleen met de regenmeter ipv de ntc.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
anneke
Lid
Berichten: 76
Gepost op donderdag 7 Maart 2013 23:15:46 QuoteWijzig

Dank U. Het begint hier weer beetje te sneeuwen, dus kan het even uit proberen.
Groet Jaap

anneke
Lid
Berichten: 76
Gepost op maandag 18 Maart 2013 12:26:01 QuoteWijzig

Hallo Stijn.
Er blijft sneeuw op de regensensor liggen. De regensensor is gemaakt van rvs draden, welke 2mm van elkaar liggen, op een kunstoffen plaatje van 9x5cm. Is het ook mogelijk om er een verwarmingselement te maken in de vorm van een weerstand of iets anders,zo dat de draden verwarmd worden. Verder werkt het prima.
Alvast dank.
Groet Jaap.

« 1 [2] 3 »

Active Topics

» Subaru Outback 2016
» Stofafzuiging
» Aanpassingen aanbouwde...
» Audi
» Show je mini projecten
» Puls schkelaar
» Draadknipper
» Intercom
» buske (Peugeot Boxer 2...
» Voeding 24V 3A Stynus

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2019 SchemaTheek
Laadtijd: 0.08537 sec.