SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 17
17 gasten
0 leden:
Forum > Digitaal > Rare tekens in 16*2 lcd.
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op dinsdag 29 Januari 2013 07:50:11 QuoteWijzig

Ik ben met een project bezig waarbij ik een 16*2 lcd ,die hier ook veel gebruikt word.
Nu krijg ik af en toe rare tekens in mijn beeld en dan weer eens goed, dat terwijl het programma loopt.
Het is niet in picbasic of c geschreven maar wilde gewoon even wat suggesties eventueel horen wat het probleem zou kunnen zijn waarom ik dit heb.

http://pascalbianca.blogspot.nl/
CARDAN
Lid
Berichten: 227
Gepost op dinsdag 29 Januari 2013 11:47:32 QuoteWijzig

Hoi pascalbianca

Ik heb dit fenomeen ook al gehad op mijn easypic 6 board werkte alles okidooo toen ik een pcb ontwerpte en de ganse zaak wilde starten kreeg ik ook rare tekens die verliepen enz op het scherm oorzaak was gewoon op de pic +lijnen en gnd een 100nf gesoldeerd en probleem was opgelost soms zie je dat het in een klein hoekje zit grtzzz Alain.....

pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op dinsdag 29 Januari 2013 13:57:22 QuoteWijzig

Ja dat zou inderdaad een optie zijn, het doet nooit kwaad als je extra rimpels eruit gaat halen.
Ik werk dan wel niet met een pic maar met een Raspberry Pi maar ik zal het eens uit testen.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 2 Februari 2013 10:26:54 QuoteWijzig

Vraag met de eerste vermelding dat ik via een Raspberry Pi alles aanstuur, maar in mijn verhaal zul je lezen dat het niet aan de Raspberry ligt!
Ik heb de print exact hetzelfde gemaakt van mijn display op mijn breadboard op pcb.
Op mijn breadboard geeft hij tekst weer wat ik heb gemaakt.
Steek ik de kabel over naar mijn print dan toont hij niks.
Steek ik de kabel weer terug krijg ik wel weer tekst te zien.
Het enigste dat ik op mijn pcb anders heb is dat op de verlichting van de achtergrond ook een potmeter zit, wel 1 van 10K moet ik vervangen met minder want die is te zwaar.
De print heb ik ruim 10 keer opnieuw nagelopen en heb nergens kortsluiting.
Wat ook opvalt is de voedingsprint wat ik gemaakt heb word niet warm als hij op de breadboard zit aangesloten maar als ik hem op mijn pcb aansluit word hij wel loeiheet.
Wat zou mis kunnen zijn.
Hierbij ook de layout misschien dat iemand iets zit erin.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op zaterdag 2 Februari 2013 11:43:14 QuoteWijzig

Zet eens een 100nF condensator vlak bij de voedingspinnen van het ic. Een smd condensator is het makkelijkste toe te voegen.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 2 Februari 2013 12:07:40 QuoteWijzig

Op de print heb ik geen ic zitten.
Ik neem namelijk van de Raspberry Pi geen voeding af, ik neem een aparte 5V voeding en op de breadboard werkt hij wel zonder problemen.
Had de potmeter even vervangen maar daar lag het ook niet aan.
Vind het maar vreemd, weer even verder zoeken


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op zaterdag 2 Februari 2013 12:41:41 QuoteWijzig

Het LCD bedoel ik. Je hebt hier nogal lange printsporen, het kan zijn dat daar bij piekstromen net teveel spanning over valt.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 2 Februari 2013 18:17:20 QuoteWijzig

heb je geen foto of iets waar je precies bedoeld?


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 2 Februari 2013 19:42:46 QuoteWijzig

Bedoel je de plaats wat ik heb omcirkeld en de 2 lijn met een wit streepje aan elkaar heb gemaakt dat daar die 100nf op moet?


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op zaterdag 2 Februari 2013 22:47:27 QuoteWijzig

Nee, op jouw print, bij de header die naar het lcd gaat een 100nF zetten vlak bij de voedingsaansluitingen.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
reddevil
Lid
Berichten: 1221
Gepost op zaterdag 2 Februari 2013 22:51:19 QuoteWijzig

Welke spanning meet je nog als je display op de print is aangesloten. Denk toch aan een kortsluitng als je voeding heet wordt. Foto van je print als dat mogelijk is.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 2 Februari 2013 23:30:03 QuoteWijzig

Ik meet zonder display 5.00V en de voeding blijft koud.
Met display 4.98V maar voeding word behoorlijk heet.
Aan de display ligt het niet want die heb ik op de breadboard ook al getest en werkt zonder problemen.
Ik meet wel op alle datalijnen een spanning van 4.98V is dat normaal?
Ik heb toevallig de print on gesoldeerd als foto genomen dus hopelijk duidelijk zichtbaar.


Waar ik ook zat te denken , maar durf niet direct te zeggen of dat dit is , is links onder de linkse potmeter, is die goed? de rechtse is reeds verwijderd en overbrucht.
Dit is gemeten zoder dat de pi erop hangt dus de lcd print zelf is iets mis vermoed ik maar wat.

Kleine update , heb de potmeter van 10K vervangen met 1 van 1K maar helpt niets.
Alle solderingen nagelopen maar kan negens kortsluiting vinden.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zondag 3 Februari 2013 01:13:23]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 3 Februari 2013 16:17:56 QuoteWijzig

Iemand toevallig nog iets gezien op mijn print wat ik over het hoofd zie?
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zondag 3 Februari 2013 16:18:11]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op maandag 4 Februari 2013 04:36:53 QuoteWijzig

Ik heb de pinnen eens gemeten op de breadboard en daar meet ik amper iets op de datapinnen , terwijl op mijn print ik de volle spanning meet.
Alleen ik zie op de print geen kortsluiting en meet ook niks op datalijnen, totdat ik de lcd erop zet dan staat 5v op de datalijnen.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op maandag 4 Februari 2013 19:06:42 QuoteWijzig

Ik heb eens even gegoogled, en bij de schema's waar de bedrading hetzelfde is als bij het jouw daar zit D4 1 pin naar links verschoven op de connector. Misschien is dit bij je breadboard wel goed en hier niet?
Als het dat niet is, die 100nF al geprobeerd?


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op maandag 4 Februari 2013 19:31:27 QuoteWijzig


Quote
Ik heb eens even gegoogled, en bij de schema's waar de bedrading hetzelfde is als bij het jouw daar zit D4 1 pin naar links verschoven op de connector.


Bedoel je bij de display connector of waar precies?


Quote
Als het dat niet is, die 100nF al geprobeerd?


Ja heb ik al geprobeerd maar blijft hetzelfde, de banen zijn zelfs korter als de draden die ik op de breadboard ervoor gebruik.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op maandag 4 Februari 2013 20:09:52 QuoteWijzig

Nee die op de R-pi.

Ok, de draden zijn misschien korter, maar wel dikker dan een printspoor van 35?m dik.

EDIT:
Als ik op vbib naar je topic kijk geef je ook een schema dat anders is dan je print.
http://www.vbib.be/index.php?/topic/12144-projects/
 
[Bericht gewijzigd door Stynus op Maandag 4 Februari 2013 20:29:46]


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op maandag 4 Februari 2013 20:33:39 QuoteWijzig

Nee die zitten goed, even erbij vermelden dat ik Revisie 2 gebruik.


Misschien de print eens anders maken kijken of dat helpt.

Edit.:
Dat schema is reeds weer aangepast en heb alle pinnen zodanig aangepast dat ze allemaal bovenin zitten , op de breadboard eerst getest en loopt tot op heden nog altijd vlekkeloos.

 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Maandag 4 Februari 2013 20:36:09]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op vrijdag 8 Februari 2013 11:57:46 QuoteWijzig

Het probleem is opgelost.

Nog een vraag als jullie die 16*2 lcd display willen voorzien van male pinnen zodat je hem kan insteken in female headers, solderen jullie die dan aan 1 kant of aan beide kanten die pinnen aan de lcd?
Ik soldeer die aan beide kanten maar laatst zag ik iemand die ze maar aan 1 kant gesoldeerd had en hij werkte ook.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op vrijdag 8 Februari 2013 17:27:30 QuoteWijzig

En wat was het probleem nu? (ben een beetje nieuwsgierig)

De print van een lcd is doorgemetaliseerd. Die hoef je dus maar langs 1 kant te solderen. Als je goed soldeerd vloeit de tin mooi door naar de andere kant.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 10 Februari 2013 15:55:49 QuoteWijzig

Ik heb het opnieuw getekend en op I?C gezet en het werkt nu super.





http://pascalbianca.blogspot.nl/

Active Topics

» Subaru Outback 2016
» Stofafzuiging
» Aanpassingen aanbouwde...
» Audi
» Show je mini projecten
» Puls schkelaar
» Draadknipper
» Intercom
» buske (Peugeot Boxer 2...
» Voeding 24V 3A Stynus

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2019 SchemaTheek
Laadtijd: 0.04808 sec.