SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 13
13 gasten
0 leden:
Forum > Elektronica algemeen > Powermanager voor koelkast
rovo
Lid
Berichten: 9
Gepost op vrijdag 1 Februari 2013 20:58:16 QuoteWijzig

Hoe maak je precies een powermanager of NETslave?
Dwz als de koelkast aanslaat gebruikt hij vermogen en dat moet je detecteren om in mijn geval 12Vfans te laten draaien (voor geforceerde koeling)

Ik heb een TIC236 in serie met de koelkast gezet en heb met enige weerstanden en C's en een diode nu een led branden die brandt als de koelkast (in test een lamp van 40W) aanslaat.

Ik heb geen MOC3023 (photodiacs) bij de hand en als je zoekt op "triac + optocoupler" vind je een schema met een BC238 en een TIL111 die een TRIAC sturen, maar dat fikt elke keer (bij mij onverklaarbaar) uit.

Wie heeft een goed idee?
 
[Bericht gewijzigd door rovo op Zaterdag 2 Februari 2013 19:18:48]
Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op vrijdag 1 Februari 2013 23:27:12 QuoteWijzig

Je wil dus ventilatoren schakelen als de compressor draait?


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
rovo
Lid
Berichten: 9
Gepost op zaterdag 2 Februari 2013 09:57:04 QuoteWijzig

inderdaad.
En ik wil deze als volgende(=2e) 220-circuit schakelen.
Dus als er vermogen wordt afgenomen door de koelkast wordt dat gedetecteerd dan schakelen ook de ventilators aan.
Heb het gedaan met een solidstate, maar die lekte en de vents bleven brommen. Dus nu terug naar conventionele losse componenten.
(ik heb ook bedacht dat ik het trafootje van de vents ook continue kan laten werken en dan de LED die in de koelkast-lijn zit met een optocoupler en zwakstroom laten schakelen. Maar ik wil die trafo niet 24 op 7 aan hebben staan.

calichio
Lid
Berichten: 402
Gepost op zaterdag 2 Februari 2013 10:14:37 QuoteWijzig

Misschien zoiets?

http://prosje.be/Projects/WisselstroomDetector.html

rovo
Lid
Berichten: 9
Gepost op zaterdag 2 Februari 2013 14:22:58 QuoteWijzig

Op zich een net voorstel, alleen dan heb ik weer een losse 12V voeding nog.

Dit was het probleem schema in mijn post van 1-2 20:58 :
http://electroschematics.com/6561/universal-triac-control-with-optocoupler

Maar in praktijk werkt het blijkbaar wel met een optocoupler:
http://www.circuitsonline.net/schakelingen/67/diversen/solid-state-relais.html (hier dan met een PNP)

Anders moet ik toch bij DickBest.nl even een bestelling doen en met een fotodiac is het het snelst opgelost.
 
[Bericht gewijzigd door rovo op Zaterdag 2 Februari 2013 14:23:50]

rovo
Lid
Berichten: 9
Gepost op zaterdag 9 Maart 2013 15:00:32 QuoteWijzig

De powerslave is nodig om de koelkast met geforceerde koeling te helpen als de compressor draait.

Als vervolg even een melding:
heb deze gebouwd nav suggestie van calichio:

http://prosje.be/Projects/NetSlaaf.html#NSASS

De 12V heb ik rechtstreeks zonder trafo van het lichtnet betrokken volgens:
http://dmohankumar.wordpress.com/2011/10/18/12-volt-capacitor-power-supply-2/
de enige aanpassing die ik heb gedaan is voor C1-3 2 stuks van 0,47mu 250Vwissel te gebruiken.

De hele schakeling werkt ok, als de belasting een lamp is. (dus alles of niets!!)

Maar met de koelkast geeft deze een probleem: de koelkast gebruikt zelf 4Watt en als hij gaat koelen is het opgenomen vermogen tussen de 75 en de 90Watt. Ja dan stel je P1 (multiturn 20kOhm) toch even bij. Maar dat werkt niet betrouwbaar. Als je bij compressor aan P1 instelt valt hij wel af, maar komt vervolgens bij de volgende keer trekt het relais niet meer aan. En in de rust idem dito.

Wie weet raad? bv dat een drempel van 15W de trigger is om het relais aan te laten trekken?
 
[Bericht gewijzigd door rovo op Zaterdag 9 Maart 2013 15:01:07]

Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op zaterdag 9 Maart 2013 15:40:07 QuoteWijzig

Ik neem aan dat je versie III bedoeld op de site van pros? Die potmeter is voor de offset spanning van de opamp af te regelen. Het lijkt me niet dat je hier betrouwbaar dat omschakelpunt mee kan doen. Je kan beter R1 of R2 door een potmeter vervangen.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
rovo
Lid
Berichten: 9
Gepost op zaterdag 16 Maart 2013 20:42:35 QuoteWijzig

Stynus,

bedankt voor de hint.
uiteindelijk een werkend geheel gekregen en dat is hier weergegeven:
http://members.casema.nl/famvollaard/projects/netslaaf/NETSLAAF.htm

Stynus
Admin
Berichten: 2775
Gepost op zondag 17 Maart 2013 18:51:02 QuoteWijzig

Leuk om te horen dat het werkt .


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be

Active Topics

» Subaru Outback 2016
» Stofafzuiging
» Aanpassingen aanbouwde...
» Audi
» Show je mini projecten
» Puls schkelaar
» Draadknipper
» Intercom
» buske (Peugeot Boxer 2...
» Voeding 24V 3A Stynus

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2019 SchemaTheek
Laadtijd: 0.04626 sec.