SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 20
20 gasten
0 leden:
Forum > Digitaal > 2 pic's gebruiken?
[1] 2 »
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op donderdag 19 December 2013 18:19:31 QuoteWijzig

Ik heb een bestaande print van iemand die gebruik maakt van 16F648A.
Nu zijn op deze IC de volgende poorten niet in gebruik genomen.:
RA4
RA1
RA0
RB7
RB6
RB5
RB4

Zou ik deze , niet gebruikte poorten, kunnen gebruiken om er nog een IC op aan te sluiten die eventueel de bestaande kan besturen en ook kan lezen?
Met dat laatste bedoel ik dus, als ik bv als 2de IC een grotere neem waar ik een display op aansluiten enz. die mij dan dingen toont die afkomstig zijn van die 16F648A?

http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op donderdag 19 December 2013 19:44:47 QuoteWijzig

Dat kan inderdaad. B1 en B2 zijn de seri?le interface op die 648A. Hiermee kan je eenvoudig tussen 2 pics communiceren.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op donderdag 19 December 2013 20:06:43 QuoteWijzig

Deze zijn al in gebruik door een ER400ER-02 (433mHz ontvanger) , hoe zou ik het anders kunnen oplossen, kan ik niet die open poorten gebruiken?


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op donderdag 19 December 2013 22:58:02 QuoteWijzig

Ah, dan had ik je post fout gelezen. Dacht dat de vermelde pinnen gebruikt waren en de rest nog vrij was. Is blijkbaar andersom dan.

Op de pinnen op portb kan je interrupt toepassen. Je zou iets kunnen maken dat je 1 pin data binnenkrijgt en op een andere een klok. Die klok laat je dan interrupt genereren en op dat moment lees je de data pin in welke je bij in een register shift.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 4 Januari 2014 09:36:12 QuoteWijzig

Even hierop terug te komen nu ik de relais kaart dankzij jullie volledig aan de praat heb.

Ik zal proberen zodanig uit te leggen wat ik wil.
Ik heb nu de relais kaart klaar en werkend.
De volgende poorten zijn nu nog vrij op de 16F648
RA4
RB0
RB4
RB5
RB6
RB7

De optie om verder op I2C verder te gaan vervalt nu.
Ik heb een andere print met een lcd 16*2 die bedient kan worden met 6 knoppen en loopt op een 16F628.
Van deze IC zijn de volgende poorten nog vrij.:
RA0
RA2
RA4
RA5
RA6
RA7

Nu wil ik dus als ik een commando stuur vanuit de print met het scherm , noem eens relai 1 inschakelen dat deze dan word ingelezen door die 16f648 en dat hij die dus ingeschakeld en eventueel een signaal terug stuurt dat dit ook is gedaan.

Ik heb gezocht op picbasic maar kom dit niet tegen.
Stynus vermeld dus


Quote
Op de pinnen op portb kan je interrupt toepassen. Je zou iets kunnen maken dat je 1 pin data binnenkrijgt en op een andere een klok. Die klok laat je dan interrupt genereren en op dat moment lees je de data pin in welke je bij in een register shift.



Is hier een voorbeeld van , zo niet hoe moet ik schrijven?
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zaterdag 4 Januari 2014 10:37:51]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op zaterdag 4 Januari 2014 12:07:58 QuoteWijzig

Als je 2 pic'c met elkaar wilt communiceren, en tevens komt er dan een interrupt, dan wordt de communicatie verbroken (doordat bv. op de ingang een signaal komt van ER400ER).
Zelfs wanneer die pic bezig is om data aan mcp te zenden.

Dus je moet er rekening mee houden dat;
a) wanneer een interrupt is toegestaan
b) als er data wordt uitgewisseld tussen pic's GEEN interrupt mag optreden
c) vul maar in....

Aan jou de keus wat belangrijker is.
Pic's kunnen eigenlijk maar een commando (tijdens clockpulsen) tegelijk uitvoeren.

Hoe of wat dit programma moet worden, is een goede analyse een noodzaak.

pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 4 Januari 2014 13:14:36 QuoteWijzig

De analyse is hierop allang gedaan.
De relai kaart word in principe maar door 1 iemand bediend, dus dat is of alleen via het scherm of draadloos, beide samen zal nooit gebeuren.
Het gaat mij eigenlijk meer om de code , die stynus aanhaalt in theorie.
Ik kan nergens een code voorbeeld hiervan vinden waarmee ik iets kan stoeien om te kijken of het me zelf lukt.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op zaterdag 4 Januari 2014 13:32:59 QuoteWijzig

Denk niet dat dat al door een hobbyist gedaan is die dat online post. Je zal zelf wat moeten schrijven.

Lees de datasheet van de pic eens goed door, vooral het stuk over interrupts. Meestal is er ook nog een family datasheet te vinden van die serie pics met wat meer info over specifieke delen.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op zaterdag 4 Januari 2014 13:49:20 QuoteWijzig

pascal.
Advies zoek op google naar;

Quote

two way communication between pic picbasic



Een ding weet ik, dit is echt iets voor de regenachtige dagen,
maw. hier gaat veel tijd inzitten, en ga eerst met de scoop leren werken,
die ben je zeker (denk ik) nodig.

Dan ga je 'blokken' tekenen, welke dan subroutines voorstellen,
hierin plaats je dan de incomplete (Picbasic) opdrachten, die ga je verder
uitwerken, en dat per blok.
Dit heet gestructureerd programmeren.
Oftewel in elk blok de voorwaarden zetten wat je wilt bereiken, enz...

Veel zal dan van jou geduld vergen, zoals Stynus al liet doorschemeren.

pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 5 Januari 2014 07:54:19 QuoteWijzig

Mmm oke zal me hieraan gaan begeven.
Alleen wel raar dat niemand dit ooit heeft gedaan terwijl toch veel in mensen hiermee spelen.

Maar goed ik weet even genoeg, thx mannen.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op zondag 5 Januari 2014 11:02:50 QuoteWijzig

Bedenk me dat Frits op z'n site;
http://www.picbasic.nl/huis-automatisering.htm
Huisautomatisering bespreekt, veel komt hier ter sprake maar de Master,
komt niet echt aan bod, hij gebruikt hierbij een Bus, waardoor div. pic's als slave werken.


Ik ken niet alle details maar ik zou bv. kiezen voor de 877A, die heeft dacht ik voldoende poorten voor de eventuele drukknoppen en LCD erbij.

Zover ik jou -plan- begrijp wil je een remote-pic en een host-pic en er400er zend/ontvanger met elkaar laten samen werken.
Waarom een aparte remote en host (ipv. 877A)?

Stynus
Admin
Berichten: 2776
Gepost op zondag 5 Januari 2014 12:12:16 QuoteWijzig

Als hij toch nog een pic moet kiezen kan hij er beter een kiezen met genoeg uarts. Via een seri?le interface is dit veel makkelijker/sneller op te zetten.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op zondag 5 Januari 2014 12:51:45 QuoteWijzig

Zeker.
Maar wordt het dan denk ik ook (wat) lastiger in picbasic te programmeren.

pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zondag 5 Januari 2014 13:23:21 QuoteWijzig

Maar ik ben mij eens het geheel aan het bekijken op die relai kaart en volgens mij maken we het moeilijker dan het is.
Een lcd kan op verschillende poorten behalve de standaard,maar kan ik een 16*2 lcd scherm op iedere poort zetten als ik die goed definieer?

Want als dat zo is, ik heb namelijk zoals beschreven 6 poorten vrij en als ik die van de 2 leds weg laat dan heb ik er 8.
Dat zou inhouden 6 voor de lcd en 2 vrij voor druk knoppen of 1 voor drukknoppen in serie met weerstand en 1 voor led.

Dan blijft alles netjes in 1 ic zitten.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zondag 5 Januari 2014 13:25:35]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op zondag 5 Januari 2014 14:04:12 QuoteWijzig

Weet, dat RA5 input poort is.

Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op zondag 5 Januari 2014 14:13:29 QuoteWijzig

Of je kiest voor een analoge input poort, en dmv. een weerstandsladder
met x schakelaars.
Bij bv. 1 volt die actie bij 2 volt die actie enz.
zo kun je al 4-5 schakelaars op die manier vastleggen aan die ene poort.
Zelf even rekenen welke weerstandswaarden je nodig hebt.
Je hebt al RA5 als input poort.

pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op maandag 6 Januari 2014 15:40:27 QuoteWijzig

Ik open hier uiteraard even geen nieuwe topic voor omdat het hierbij behoord.

Ik heb dus nu het scherm aan de praat direct op de relais kaart van mij.
Op die lcd zitten 3 leds en 4 knoppen, kwam van Voti af, deze is het wat ik nu in gebruik heb.: http://www.piclist.com/techref/io/LCD/panel1.htm

Omdat de leds en knoppen aan 1 kant samen op de ground zitten kwam dit , in mijn gedachte mooi uit, om het schema van Frits te gebruiken met die weerstandsschakeling voor die knoppen.

Nu heb ik alle knoppen netjes aangesloten, maar welke knop ik maar ook indruk krijg ik alleen de eerste weerstandswaarde te zien van 1.
Dit omdat ik het stukje van Frits in mijn code erbij heb gezet.
Omdat ik dus bij alle 4 de toetsen dezelfde waarde kreeg , heb ik de code iets aangepast zodat ik alleen de waarde uitlees.

Code
If Toets = AAN Then         ;Als er op een toets wordt gedrukt dan...
    Cls
    Print At 1, 1, "Toets           "   ;Zet het woordje 'Toets' alvast op de eerste display regel

    High Toets                ;Condensator ontladen
    DelayMS 1                 ;Even wachten zodat condensator helemaal leeg is
    Weerstand = RCIn Toets, High ;Geef RC oplaadtijd aan WORD variabele 'Weerstand'

    Print At 2, 1, Dec5 Weerstand;Zet waarde van 'Weerstand' op regel 2 van het display

    While Toets = AAN : Wend  ;Wacht hier tot toets(en) wordt losgelaten
  EndIf



De knoppen staan op porta.4.
In de reeks van registers heb ik dit staan.:

Code
PORTA = %00000000                    ;Alle niveaus van PORTA eerst laag maken 
TRISA = %11111111                    ;Alle poorten van A als ingang



Wat zou het probleem kunnen zijn waardoor ik bij alle 4 de toetsen de waarde 1 zie en geen verschillende waarden zoals het eigenlijk zou moeten zijn?
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Maandag 6 Januari 2014 15:41:20]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op maandag 6 Januari 2014 18:12:15 QuoteWijzig

Aan welke poort is de LCD nu aangesloten.....

pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op maandag 6 Januari 2014 20:03:03 QuoteWijzig

De data lijnen 4,5,6,7 op PortB 4,5,6,7 en de RS en EN heb ik

Code
'poorten tbv 16*2 lcd
Declare LCD_ENPin   PORTB.0 
Declare LCD_RSPin   PORTA.0 


http://pascalbianca.blogspot.nl/
reddevil
Lid
Berichten: 1224
Gepost op maandag 6 Januari 2014 20:30:26 QuoteWijzig

Hoe heb je de weerstanden aangesloten?


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op maandag 6 Januari 2014 20:37:58 QuoteWijzig

Zoals beschreven staat bij Frits > www.picbasic.nl Beginners mini-cursus (deel 5)


http://pascalbianca.blogspot.nl/
[1] 2 »

Active Topics

» Inrichting laadruimte ...
» schema HK audio pro 21...
» Stroom verdeelbox 230V...
» Subaru Outback 2016
» Stofafzuiging
» Aanpassingen aanbouwde...
» Audi
» Show je mini projecten
» Puls schkelaar
» Draadknipper

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2019 SchemaTheek
Laadtijd: 0.06304 sec.