SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 14
14 gasten
0 leden:
Forum > Elektronica algemeen > PIC16F628A ontwikkelbord maken.
« 1 2 [3] 4 5 6 7 8 »
Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op woensdag 8 Januari 2014 22:17:24 QuoteWijzig

Fans, reddevil gaf je al antwoord op jou vraag.
Ik zat de logica te berekenen.
Mocht het nog problemen geven pak dan de (OF)OR-gate ipv. (EN)AND gate.

De logica is;
Als beide ingangen '0' zijn, dan moet de uitgang '0' zijn,
als een van de beide, danwel beide ingangen '1' zijn dan moet de uitgang '1' zijn.

Dus de High en Low EN1 en High en Low EN2 poorten overeenkomstig aanpassen.
 
[Bericht gewijzigd door Henk (NL) op Woensdag 8 Januari 2014 22:19:09]

frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op zaterdag 11 Januari 2014 10:26:59 QuoteWijzig

Beste heren,

Hierbij ben ik er weer even.
Ik zit met het volgende.
Zoals jullie weten ben ik de afgelopen dagen bezig geweest
met een 4 x 40 lcd display dit werkt nu perfect ook dankzij namens jullie.
Nu heb ik echter het volgende ik wil dit zelfde lcd gaan gebruiken incombinatie met een 74HC595 en ook met een 74HC08 voor de 2 Enable lijnen.
Het schema is helemaal voor elkaar en opgebouwd op het breadboard maar nu zit ik met het programma in de knoop.

Ik heb hier achter de schermen ook al met Reddevil overgesproken maar die heeft dit nog nooit bij de hand gehad qua programmeren en ik/we zijn benieuwd hoe zo?n programma nu in elkaar steekt.
Ik wil namelijk de vorige werkende code gebruiken met een 74HC595.

Nu heb ik dit als voorzet

Device 16F628A
Config INTRC_OSC_NOCLKOUT, WDT_OFF, PWRTE_ON, LVP_OFF, MCLRE_OFF
All_Digital True

Symbol clock pin = PORTB.4
Symbol latch_pin = PORTB.3
Symbol Data_Pin = PORTB.2

En dan het SHout commanda hoe moet dit verder.

Graag hoor ik tips of een stukje voorbeeld

Het is trouwens een 4bits aansturing voor het lcd en de 2 enable lijnen gaan via de 74HC595 de 74HC08 in en uit.

Graag hoor ik van de gene die dit wel eens heeft gemaakt.
Want ik heb me gisteren al rot lopen zoeken op het WWW
maar nog niks passend gevonden.

Mvg,

Frans

 
[Bericht gewijzigd door frans1977 op Zaterdag 11 Januari 2014 10:28:54]

Stynus
Admin
Berichten: 2854
Gepost op zaterdag 11 Januari 2014 11:06:51 QuoteWijzig

Je zal dan heel de aansturing van het lcd zelf moeten uitvogelen. In de datasheet van de HD44870 controller kan je al veel terugvinden.

Verder zou je dit stukje code van Pros ook kunnen vertalen naar basic:
http://prosje.be/Projects/3W-LCD.c.html
http://prosje.be/Projects/LCD-Interface.html

En aangezien je hier zelf de lcd routines moet maken heb je die 2 en poorten niet nodig. Je kan rechtstreeks de 2 enable lijnen sturen.
 
[Bericht gewijzigd door Stynus op Zaterdag 11 Januari 2014 11:08:39]


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op zaterdag 11 Januari 2014 21:50:30 QuoteWijzig

Beste heren,

Bedankt voor de laatste input.
Ik denk toch bij me zelf om naar een makelijkere
toepaasing te gaan kijken.
Met een 74HC595 kun je natuurlijk een bus maken waar je alles
op aan knoopt, maar ik denk dat het programeerwerk vele malen meer is als bij losse onderdelen.

Iemand van hieruit een slim idee om dit op een bord te krijgen????

1 x PIC16F628A pinout.
1 x PIC18F452 pinout.
(Eventueel een zifsocket zodat ik meerder type's kan gebruiken).
3x een 2x 7 segement display.
8x 3mm led rood
8x een drukknopje
1x een tempratuur sensor
1x een RS485 verbinding voor eventueel communictatie als er een 2e bordje komt.
1x een stabile 5V DC als voeding op het pcb.
1 x optie voor een kristal met hun c-tjes der bij. dit alles op steekbaar gemaakt.
1 x lcd aansluiting voor HD44780 met contrast potmeter.
1 x aansluit connetor voor te programmeren.
2 x headers naast de PIC zodat alle pinnen ook met draadjes
naar buiten kunnen naar een breadbord.
1 x Potmeter 25K
1 X LDR sensor
2 x relais met 2 tranisisotrs en weerstandjes.
1 x RGB led.

Alle tips zijn welkom en ik ga me er weer eens verder in verdiepen.

Mvg,

Frans1977
 
[Bericht gewijzigd door frans1977 op Zaterdag 11 Januari 2014 21:51:38]

frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op woensdag 15 Januari 2014 20:08:26 QuoteWijzig

Beste Heren,

Ik heb toch het roer om gezet en heb besloten om toch een pic18F452 te gaan gebruiken in het ontwikkelbord.
dit omdat er dan heelveel meer mogelijk is qua I/O pinnen
Ik ben druk aan het tekken van de schema's zodra der meer van mij kant uit te melden is dan zal ik dat laten weten.

Mvg,

Frans1977

 
[Bericht gewijzigd door frans1977 op Woensdag 15 Januari 2014 20:33:19]

frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op vrijdag 17 Januari 2014 21:29:54 QuoteWijzig

Beste Heren,

Hierbij ben ik er weer even.
Ik heb nog even een vraagje.
Mijn pic programmer die is aangesloten via USB aan me pc.
Dus de programmer krijgt zijn spanning van uit mijn USB poort vandaan.
Nu ben ik dus bezig met het ontwerp van een eigen ontwikkelbord en hier maak ik een ICSP connector op.
PIN 1 is MCLR.
PIN 2 is de 5V DC
PIN 3 is de GND
PIN 4 is de PGD lijn
PIN 5 is de PGC lijn
PIN 6 is de PGM lijn optioneel.

NU komt het het ontwikkelbord krijgt ook zijn eigen voeding namelijk 5V DC.
Als ik nu ICSP wil gaan doen met mijn USB programmer gaan deze 2 spanningen dan elkaar bijten of moet ik er dan nog een beveiliging in maken aan de ICSP connector op het ontwikkelbord.
Want wat ik eigenlijk nu doe is 2 5V DC spanning aan elkaar knoppen.

Dit is wel te verhelpen want der komt ook een AAN/UIT schakelaar op het ontwikkelbord zodat ik die spannings los kan maken en dan kan gaan programmeren met de usb programmer.
Maar wat als ik het een keertje zou vergeten en ik hang de usb programmer er aan.

Ik hoor graag jullie mening hierover en eventueele tips.

Mvg,

Frans1977

pascalbianca
Lid
Berichten: 1449
Gepost op zaterdag 18 Januari 2014 07:54:57 QuoteWijzig

Denk dat dit de oplossing zou zijn, maar durf het niet zeker te zeggen.:


http://pascalbianca.blogspot.nl/
reddevil
Lid
Berichten: 1271
Gepost op zaterdag 18 Januari 2014 11:11:01 QuoteWijzig

Je zou eventueel een diode in de lijn van de voeding van je usb kunnen nemen. Blaas je zeker de voeding van je usb niet op. Zelf heb ik iets met een relais gemaakt die als de programmer aangesloten wordt en die detecteerd een voeding deze geen voeding kan geven.
Bij een andere heb ik ook gewoon een schakelaar voorzien. Soms vergeet ik die ook, maar tot nu toe geen problemen gehad.
http://www.schematheek.net/index.php?p=forum/topic&t=134&n=1


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
Stynus
Admin
Berichten: 2854
Gepost op zaterdag 18 Januari 2014 11:33:34 QuoteWijzig

Welke programmer heb je? Een pickit programmer schakelt zijn 5V uit als hij spanning van de schakeling detecteert.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op zaterdag 18 Januari 2014 14:55:36 QuoteWijzig

Beste Heren,

Bedankt voor jullie input.
Ik zal het is gaan bekijken als ik me wat beter voel
dit moment even een griepje te pakken.

@ Stynus ik heb een clone van de USB PICKIT2 gemaakt volgens
uw schema incl. een zifsocket ernaast.
Dus als U nog ene idee heeft graag.

Mvg,
Frans1977

Stynus
Admin
Berichten: 2854
Gepost op zaterdag 18 Januari 2014 23:00:22 QuoteWijzig

Die programmer zet zijn uitgang uit als hij voeding detecteert in de schakeling.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op zondag 19 Januari 2014 18:35:50 QuoteWijzig

Beste Stynus,

Houdt dit dan in dat zodra de voedings spanning van het ontwikkelbord aan staat dat dan de gehele progremmer niet meer werkt of is het zo dat de progremmer nog wel werkt alleen dan met de spanning van het bord zodat alleen de MCLR, PGC, PGM, PGD lijnen nog wel werken.

Graag hoor ik van u.

Mvg,
Frans

Stynus
Admin
Berichten: 2854
Gepost op zondag 19 Januari 2014 18:38:27 QuoteWijzig

De programmer werkt dan gewoon, maar stuurt geen spanning naar de schakeling.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op maandag 20 Januari 2014 15:14:03 QuoteWijzig

@stynus,

Bedankt voor het antwoord.
Is het echter nog wel zin vol om dan toch
Nog een diode op te nemen in de 5V DC of gewoon
Weg laten omdat de programmer qua detectie
Toch de spanning afschakeld.
En dan bedoel ik dat de diode dus zo gezet wordt dat er in de + 5V DC geen spanning ricthing de programmer gegeven kan worden.

Mvg.
Frans1977
 
[Bericht gewijzigd door frans1977 op Maandag 20 Januari 2014 18:16:06]

Stynus
Admin
Berichten: 2854
Gepost op maandag 20 Januari 2014 19:28:10 QuoteWijzig

Die diode zit er al op hoor.
Deze programmer gebruikt het zelfde schema als vdbeke en hier is het diode D2:


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op maandag 20 Januari 2014 20:18:07 QuoteWijzig

Beste Stynus,

Bedankt voor de uitleg.
Als ik van de week het schema der bij had gepakt
dan had ik inderdaad het antwoordt op de vraag al
geweten. (BAT85)
Maar dit komt door dat ik met aardig wat ideeen
rond loop en dan ben ik meestal te snel met het
stellen van vragen alvorens eerst zelf te kijken.

Bijvoorbaad dank uw alleen.
Zodra ik weer aan de betere hand ben ga ik weer verder
met het tekenen van het schema.

Mvg,
Fran1977

frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op dinsdag 21 Januari 2014 12:03:36 QuoteWijzig

Beste Heren,

Hier ben ik weer even met een ander puntje voor het ontwikkelbord.
Na veel zoeken ben ik er nog niet achter.
Wat is de vraag.
Ik wil een RS232 verbinding maken met een MAX232 (UART)en dit dan naar buitenvoeren op een 9polige comport conenctor.
Aangezien der maar 3 pinnen van de conenctor wordt gebruikt is de vraag of ik in deze conenctor ook gelijk een RS485 verbinding
mag plaatsen. zodat ik of een RS232 verbinding heb of een Rs485 verbinding uit de zelfde conenctor.
Of zijn hier hele andere regels voor of andere ideeen.

Ik hoor graag van jullie want anders maak ik gewoon weg 2 losse 9 polige comport conenctors 1 voor de RS232 en de andere voor de RS485 alleen
neet dit wel veel mee ruimte inbeslag.

Mvg,

Frans1977

 
[Bericht gewijzigd door frans1977 op Dinsdag 21 Januari 2014 12:07:46]

Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op dinsdag 21 Januari 2014 12:08:08 QuoteWijzig


Quote
..zodra de voedings spanning van het ontwikkelbord aan staat dat dan de gehele progremmer niet meer werkt..


Mijn programmer zal geen PIC programmeren, wanneer de PIC zelf al +5V voeding heeft, m'n programmer ziet dan dat de PIC is opgestart.
De ICP moet dus zoveel mogelijk 'open' zijn (geen LCD bv. op de B-poort, enz.), dan pas zal m'n programmer gaan programmeren.

frans1977
Lid
Berichten: 110
Gepost op vrijdag 24 Januari 2014 09:49:52 QuoteWijzig

Beste Heren,

Hierbij even een upje voor het volgende.

Ik wil een RS232 verbinding maken met een MAX232 (UART)en dit dan naar buitenvoeren op een 9polige comport conenctor.
Aangezien der maar 3 pinnen van de conenctor wordt gebruikt is de vraag of ik in deze conenctor ook gelijk een RS485 verbinding
mag plaatsen. zodat ik of een RS232 verbinding heb of een Rs485 verbinding uit de zelfde conenctor.
Of zijn hier hele andere regels voor of andere ideeen.

Ik hoor graag van jullie want anders maak ik gewoon weg 2 losse 9 polige comport conenctors 1 voor de RS232 en de andere voor de RS485 alleen
neet dit wel veel mee ruimte inbeslag.

Mvg,

Frans1977

Sorry als dit niet is toegestaan hierzo!!!!

Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op vrijdag 24 Januari 2014 11:36:36 QuoteWijzig

Er bestaan gecombineerde RS232/RS485 omzetters, dus waarom niet?
Als je maar aan de standaard houd is er niets aan de hand.
Meer advies kan ik je niet geven hierin.

« 1 2 [3] 4 5 6 7 8 »

Active Topics

» ? => Mini kerstlan...
» ATSAMD21J18A-AU backupen
» De gevolgen van een kl...
» De tuin.
» Afstandsbediening plaf...
» Virtual Chemist probleem
» Probleem met Toyota Av...
» Whirlpool kookplaat
» 24 volt motor vertrage...
» Show je mini projecten

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2022 SchemaTheek
Laadtijd: 0.26021 sec.