SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 19
19 gasten
0 leden:
Forum > Show Your Projects > variac
vdbeke
Lid
Berichten: 928
Gepost op woensdag 1 Januari 2014 21:11:26 QuoteWijzig

Naar aanleiding van mijn ander topic, is dit min of meer een vervolg.
Vorig weekend naar een priveschakist aan elektronica componenten geweest.
Hier heb ik onder andere deze variac op de kop getikt (30 euro). Het zou de laatste variac geweest zijn die er lag dus heb ik geluk gehad. Ik durf er niet echt een gewicht opzetten door het lompe gewicht, maar schat toch gauw 20-25kilo. (gaat even wegen) hmm 18.2Kg. ook genoeg.


Nu een variac, daar valt weinig rond te bouwen. Alleen weer hetzelfde inschakelprobleem als bij de voeding. Nu heb ik me gisterenavond iets leuks bedacht (wat doe je anders op oudejaarsavond buiten je lam zuipen in het bijzijn van je vrienden). Dus in het nuchtere begin van die avond bedacht ik me dat ik helemaal geen dikke vermogensweerstanden nodig heb om de inschakelstroom te begrenzen. Een gloeilamp kan dit even goed, toch? Want die zijn zover nog leverbaar goedkoop, gemaakt om warm te worden, simpel, compact en hebben geen overige koeling nodig. Het idee is goed, misschien toch eens provisoir testen om te kijken of het wel echt werkt.
Iets dat lijkt op een proefopstelling:


Een schemaatje lijkt me overbodig, een korte omschrijving dan maar. Er staat een 100W gloeilamp in serie met de variac en een 25W gloeilamp op de uitgang als ?belasting?. Waarom 100W in serie en niet de 25W? tja niet echt een verklaring voor, maar de 100W lamp heeft de laagste weerstand, dus gaat bijgevolg de hoogst mogelijk piekstroom toelaten.
Ik heb getracht deze piekstroom te meten, maar het is heel experimenteel zeg maar. Ik heb een kleine ferriet (van een dual paneelmeter) genomen waar x aantal wikkelingen rond gewikkeld zijn en daar de fase/ neuter doorgestoken. En dan op een willekeurig moment ingeschakeld en gekeken wat voor stromen daar uitkwamen.


Ik heb enkele keren moeten in- en uitschakelen om de hoogste piek zichtbaar te krijgen. Onderstaand plaatje leek me de hoogste piek die ik kon realiseren. Een bereik van 10V zegt niets, maar een klein testje wist me te vertellen dat de spanning die je afleest bijna gelijk is aan de stroom. Dus komt neer op een piek van 30A.
100W lamp in serie met de variac:


100W lamp in serie met de variac en de 25W gloeilamp als belasting:


Zie vooral het verschil in het gekozen bereik. Dit is gewoon idl, dus de stroom die nodig is om de kern te magnetiseren en een beetje power voor het 25W lampje.
Zonder belasting krijg ik onderstaand plaatje, hier zie je goed de tegenwerking van het inductieve gedrag van de ringkern.


Ik dacht dat ik nog een plaatje had van de inschakelpiek met een 25W gloeilamp in serie met de variac, maar die ben ik kwijt of heb ik dan toch niet gemaakt. Hier was zelfs geen inschakelpiek meer te zien, door de grote weerstand van de gloeilamp.

Dit is allemaal experimenteel en niet nauwkeurig, maar geeft een goed idee van waar ik heen wil. Nu denk ik wel geen gloeilampen te gaan gebruiken, maar GU10 halogeenlampen. Deze zijn duurder, maar kleiner en voor zo lang het duurt nog deftig leverbaar. Nu denk ik dat halogeenlampen een lagere weerstand hebben als ze koud zijn en hun weerstand toeneemt als ze warmer worden. Maw zijn het PTC, terwijl gloeilampen zich als NTC gedragen. Nu kan ik dit niet echt bevestigd terugvinden en uittesten zit er niet meer in, dus laat ik dit even in het midden als het juist is. Voor de werking zal de impact miniem zijn.
De lamp moet uiteraard overbrugt worden na x aantal seconden om het volledige vermogen te kunnen gebruiken. Ze dienen immers enkel voor de inschakelpiek te beperken.

Dit is het voor zover. Opmerkingen, vragen ed, just shoot.
 
[Bericht gewijzigd door vdbeke op Woensdag 1 Januari 2014 21:14:40]
Stynus
Admin
Berichten: 2830
Gepost op woensdag 1 Januari 2014 21:19:06 QuoteWijzig

Gewone gloeilampen gedragen zich ook als ptc. Een ntc lamp vernietigt zijn eigen. Ze bestaan wel, maar is meer sfeerverlichting. Ze branden ver onder het max vermogen om te voorkomen dat ze kapot gaan. http://samenkopen.net/action_product/326918/852892


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op woensdag 1 Januari 2014 21:25:30 QuoteWijzig

Dus je hebt ook een Rigol!
Ik kon ook een prima meting doen, zie PS/2 Keyboard topic (geen plaatjes).
Als het niet lukte kon ik nog de Logic Analyser gebruiken.

Ik ga maar eens m'n Gloeilampen maar reserveren ipv. wegdoen.

vdbeke
Lid
Berichten: 928
Gepost op woensdag 31 December 2014 09:06:55 QuoteWijzig

Toch alweer een jaartje geleden blijkbaar, precies alsof ik het erom doe .

Ondertussen (ergens zomer 2014) heb ik een andere variac kunnen redden van de metaal boer op het werk. Nog perfect werkend, collega's weten totaal niet waar je dit voor kan gebeuren!
Had wel het nodige opkuiswerk nodig, maarja dat nemen we voor lief uiteraard.

vies en vuil:


opgekuist en alles terug gemonteerd:


bekabeld en dicht:


zekering zit er vooralsnog niet in.

Ook al een hele tijd geleden enkele dual paneelmeters gekocht op ebay 80-300VAC 0-100A.Als ik het decimaal punt een plaats zou kunnen verzetten en dan 10 windingen door de ringkern halen, dan zou ik de paneelmeter kunnen inbouwen als uitlezing voor spanning en stroom. Paneelmeter dus eens openhalen en kijken wat mogelijk is, is in ieder geval geen autoranging dus zou nog wel eens kunnen meevallen.

to be continued...

vdbeke
Lid
Berichten: 928
Gepost op donderdag 1 Januari 2015 16:11:19 QuoteWijzig

Vandaag toch even de paneelmeter geopend, na op een paar punten te testen blijkt er reeds een voorziening te zijn om het punt te verplaatsen

Daarvoor moest ik wel eerst de sandwich desolderen:


De weerstand verwijderd en omgezet naar de andere/ juiste positie:


Klaar is kees, tadaa:


Als ik nu 10 windingen doorheen de ringkern haal, meet ie "10 keer" zoveel stroom en hoef ik geen verdere modificaties uit te voeren.

Toen had ik zo van ach verrek maak snel dat gat voor het display erin en we maken dit projectje af. Schijnheilig gedoe op nieuwjaar is tenslotte toch niet aan mij besteed.
Bekabeling verder aansluiten, de oplossing met wago's is niet de meest elegante. But it does the job! Ook wel jammer dat de draadjes zo dun en kort zijn van de paneelmeter.Dan een testje met 2KW vuurtje om te kijken hoe hard de stroom afwijkt: ik moet zeggen, valt me niet tegen.


Nadeel van het display is wel dat hij onder de 80V de kluts kwijt raakt, dus daar maak ik nog een label voor om aan te geven dat de metingen dan niet betrouwbaar is.

Flupke
Lid
Berichten: 296
Gepost op vrijdag 2 Januari 2015 08:59:47 QuoteWijzig

En wat van de 2 stroommeters wijkt het meeste af?

Je moet er eens een ander soort belasting aanhangen dan Ohmse, is zien wat het dan geef :-)

Stynus
Admin
Berichten: 2830
Gepost op zondag 4 Januari 2015 11:13:51 QuoteWijzig

Zo te zien haalt die meter zijn 5V? uit de netspanning via die grote condensator. Als je die nu zou verwijderen en extern voeden kan je denk ik nog lager meten.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
vdbeke
Lid
Berichten: 928
Gepost op zondag 4 Januari 2015 11:27:12 QuoteWijzig

De witte linkse meter is correct, doet fourieranalyse om het vermogen te bepalen . Is een duitse meter, daarmee heb ik de voedingsplug vervangen door "Belgische eurostekker" (EURO, yeah right), stommme randaarde paste hier niet in het stopcontact . Nu gelukkig wel

Heb voorlopig niets anders dan dit om groter vermogen te testen.

Yep de meter haalt zijn voeding uit de te meten spanning via de condensator voeding. Heb ik ook over liggen denken, maar dan zit ik weer met extra externe voeding en daar had ik niet veel zin in. batterij gevoed zou nog een optie kunnen zijn, maar dan moet je weer batterijen laden/ vervangen ook niet ideaal. Ik laat het voorlopig zo, in de toekomst komt ik hier misschien nog op terug.


Active Topics

» De tuin.
» Compressor Afstandsbed...
» Inrichting laadruimte ...
» Subwoofer JBL
» Show je mini projecten
» TDA7265 (Makita werfra...
» Voeding 24V 3A Stynus
» Audi
» Werkplaatsinrichting
» Subaru Outback 2016

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2021 SchemaTheek
Laadtijd: 0.20706 sec.