SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 20
20 gasten
0 leden:
Forum > Digitaal > geheugen van een ic uitbreiden?
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 8 Februari 2014 11:15:56 QuoteWijzig

Ik zit met de volgende vraag.
Stel je heb een ic bv. een 18F4620 of anders, kun je daar ook een extern geheugen ic op zetten?
Zo ja welke bv?

Het is namelijk zo dat ik een project in het hoofd heeft waarvan ik al poorten moet gaan uitbreiden omdat ik meer nodig zal hebben als wat de ic heeft.
Dus zal het programma ook groter worden en wil dus gaan uitsluiten dat ik tekort aan geheugen ga krijgen.
Daarom mijn vraag hierop.

http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op zaterdag 8 Februari 2014 12:01:57 QuoteWijzig

Je kan een parallelle databus gebruiken om nog extern programma geheugen toe te voegen.

Maar het is veel simpeler om een grotere pic te nemen. Ik zag dat de nieuwe proton compiler nu zelfs al een paar 24f pic's ondersteund. Die hebben veeel geheugen.
Als je plaatjes voor een lcd wil gebruiken kan je ook een externe eeprom gebruiken (of een sd kaart, maar dat is niet simpel).


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op zaterdag 8 Februari 2014 14:01:43 QuoteWijzig


Quote
....een externe eeprom gebruiken...maar dat is niet simpel



Ik heb al wat voorbeelden bekeken (wat ik later wil gaan doen), maar idd. bij een 8bit's Eeprom* bv. moet je als je na elke byte gelezen hebt de adres-counter met 1 verhogen.
Als jou plaatje 1Kbyte is, dus 1024 Bits, moet je hier degelijk rekening mee houden.

Als je het achtste plaatje wilt hebben, moet je eerst de adres-teller berekenen.

* er zijn ook andere soorten zoals 16-32bits breed.
(ik bedoel dus niet het totale geheugen!)

pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 8 Februari 2014 14:24:36 QuoteWijzig

@Henk, dat was ook mijn achtergrond gedachtenis om een eeprom te nemen om foto's in weg te stoppen i.p.v. in de IC.
Vroeg mij alleen af of iemand hier al mee heeft gewerkt en zo ja welke.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op zaterdag 8 Februari 2014 14:35:33 QuoteWijzig

Ik heb een mooie site gevonden met uitleg hoe een externe eprom eraan te sluiten met schema en voorbeeld code.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op zondag 9 Februari 2014 19:08:21 QuoteWijzig

Mooi, ik was van plan een 24LC1024 te kopen om 100 plaatjes te herbergen.
Ik hoop dat je me dan verder kunt helpen.

pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op dinsdag 11 Februari 2014 16:31:33 QuoteWijzig

Het weg schrijven naar een externe geheugen van afbeeldingen, in mijn geval een 24C32, lukt.
Ik ben nu bezig met het terug inlezen van de afbeeldingen wat nog even stroef gaat want hij leest wel , maar zie niets op het scherm, dus heb ik nog ergens een foutje.

Het enigste klein min puntje , vind ik zelf, is dat het wel even duurt voor dat je een afbeelding in zo een ic hebt gezet.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Dinsdag 11 Februari 2014 16:37:43]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2773
Gepost op dinsdag 11 Februari 2014 18:58:29 QuoteWijzig

Dat het wegschrijven naar de eeprom lang duurt maakt normaal niet veel uit. Dat doe je maar eenmalig.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op woensdag 12 Februari 2014 05:21:23 QuoteWijzig

Goed nieuws.
Ben er een dagje mee bezig geweest, maar zowel het schrijven als het lezen van de EEPROM is me gelukt


http://pascalbianca.blogspot.nl/
CARDAN
Lid
Berichten: 227
Gepost op woensdag 12 Februari 2014 07:43:21 QuoteWijzig

heb enkele 24.. liggen pascal hoeveel plaatjes kun er in krijgen en laad het rap of heb je delays op je scherm (schermopbouw) graag wat meer erover ik zou ook wel eens willen proberen je weet nooit grtzz alain

pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op woensdag 12 Februari 2014 16:41:58 QuoteWijzig

@Cardan
Ik heb een 24C64 in gebruik om te testen, dat is dus een van 64K.
Je kunt dus foto's erop zetten die bijeen een grootte hebben van 64K.
Dat is omgerekend naar bytes 65536.
Als ik dus een voorbeeld geef.
Mijn intro schermpje is 1023 bytes (beeldvullend), dus dan kan ik ongeveer 64 stuks erop zetten.
Zou je bv. een knopje maken die maar 92byes groot is dan kun je er ongeveer 712 stuks van erop zetten.

Dus aan de hand van je grootte van je afbeelding is het een kwestie van tellen.

Betreffende de snelheid, er zit een kleine vertraging in maar dat is, vind ik tenminste, te verwaarlozen.
Uiteraard heb ik qua snelheid nog niet alle mogelijkheden getest, zou wellicht nog sneller kunnen gaan.

[update]
Ik heb gemerkt als ik foto's van dezelfde grootte gebruik van 1023 dat dit geen probleem oplevert, maar ga ik met ander formaten werken zijn er problemen.
Dit zou volgens mij wel moeten kunnen maar tis een kwestie van de juiste adressen gebruiken bij weg schrijven en inlezen van die ic.
Ben er nu mee bezig waar dat foutje bij mij zit.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Woensdag 12 Februari 2014 20:10:11]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op woensdag 12 Februari 2014 21:08:10 QuoteWijzig

Btw, kun je die EEPROMS ook dmv een of ander commando of trucje leeg maken net zoals een gewone ic?


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op donderdag 13 Februari 2014 08:14:32 QuoteWijzig

Ben erachter gekomen dat dit niet kan.
Maar na lang zoeken blijkt dus dat die ic's, als ze leeg zijn, helemaal vol staan met $FF.
Dus heb ik een progje gemaakt die de hele ic opnieuw vol zet met $FF, dus dit is ook opgelost.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op donderdag 13 Februari 2014 09:51:04 QuoteWijzig

Update op mijn bericht van 12 Februari 2014 16:41:58

Het probleem met de grootte van de afbeeldingen is opgelost.
Het programma dat ik gebruik om de afbeeldingen om te zetten naar bmp files maakt ook de inc file en de code voor proton om hem in het scherm te tonen.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op vrijdag 14 Februari 2014 07:03:18 QuoteWijzig

Ik vroeg mij af heeft iemand al met een eeprom gewerkt om bv images weg te schrijven en terug in te lezen?
Schrijven en inlezen is geen probleem alleen ik krijg de locatie op het scherm niet zoals ik wil.

Als ik een vb. geef, ik heb een image van een knop in de eeprom staan, maar lees ik die in en ik wil die op een bepaalde plaats op het scherm hebben lukt me dat niet.

[Update]
Het is een stomme locatie in het stukje code maar het is alweer opgelost.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Vrijdag 14 Februari 2014 07:36:21]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
pascalbianca
Lid
Berichten: 1394
Gepost op dinsdag 18 Februari 2014 12:17:25 QuoteWijzig


Quote
CARDAN schreef:
heb enkele 24.. liggen pascal hoeveel plaatjes kun er in krijgen en laad het rap of heb je delays op je scherm (schermopbouw) graag wat meer erover ik zou ook wel eens willen proberen je weet nooit grtzz alain



Ik heb net even gekeken of ik de kleine delay eruit kan krijgen en inderdaad dit gaat makkelijk.

Ik gebruik de I2C hardwarebus ervoor en daar kun je de snelheid van aanpassen.
Standaard is deze ingesteld op 100 KHz.
Als test heb ik hem nu op 400 KHz gezet en hij wisseld (laden van afbeeldingen) heel snel.
Het is natuurlijk even uitkijken want ga je te hoog kan het zijn dat hij slechte data doorgeeft of zelfs niets, zie engelse uitleg hiervan.:


Quote
The standard speed For the I2C bus is 100KHz. Some devices use a higher bus speed of 400KHz. The above Declare allows the I2C bus speed To be increased Or decreased. Use this Declare with caution, As too High a Bit rate may exceed the Device's specs, which will result in intermittent transactions, Or in some cases, no transactions At all. The datasheet For the Device used will inform you of its bus speed. The default Bit rate is the standard 100KHz.


http://pascalbianca.blogspot.nl/

Active Topics

» Subaru Outback 2016
» Stofafzuiging
» Aanpassingen aanbouwde...
» Audi
» Show je mini projecten
» Puls schkelaar
» Draadknipper
» Intercom
» buske (Peugeot Boxer 2...
» Voeding 24V 3A Stynus

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2019 SchemaTheek
Laadtijd: 0.0396 sec.