SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 9
9 gasten
0 leden:
Forum > Digitaal > 433 MHz zender/ontvanger van Niels
« 1 [2] 3 »
Stynus
Admin
Berichten: 2854
Gepost op vrijdag 7 Maart 2014 19:29:25 QuoteWijzig

Hoe hoog heb je de baudrate ingesteld? Die zendertjes kunnen niet heel snel, dacht max iets van een 2400.


Quote
Ik heb het zo gemaakt dat ik op 1 breadboard 2 ontvangers heb 1 wat op de kabel loopt en 1 die op een 433 ontvangst module loopt, zo om beide te controleren.
Die via de kabel loopt zonder problemen op de gegevens stroom van de 18F4620 maar die op 433 mhz niet.


Dab zijn de massa's van zender en ontvanger doorverbonden, dat ontvang je niks.

Is je antenne wel de juiste lengte?


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op vrijdag 7 Maart 2014 19:43:14 QuoteWijzig


Quote
Die zendertjes kunnen niet heel snel, dacht max iets van een 2400.



Ik neem aan dat Pascal dit vooraf gelezen zou hebben voordat hij deze kocht

pascalbianca
Lid
Berichten: 1449
Gepost op vrijdag 7 Maart 2014 19:58:23 QuoteWijzig

Ik heb de gegevens van die dingen even opgezocht wat ze erbij hebben gezet.:
ontvanger:
1) Model: MX-05V
2) spanning: DC5V
3) stroom: 4mA
4) frequentie: 433.92MHz
5) gevoeligheid:-105dB
6) antenne: 32cm single core draad, heliciform gevormde
7) grootte: 30 * 14 * 7mm

zender:
1) Model: MX-fs-03V
2) de zender op afstand :20-200meter (van invloed op de spanning)
3) voltage :3.5-12v
4) grootte: 19 * 19mm
5) het werk wijze: am
6) zender snelheid: 4kb / s
7) zendvermogen: 10mW
8) frequentie: 433 m
9) attenna: 25cm single core draad of Mutil-kerndraad
10) penopstelling: links-rechts (data, VCC, GND)


Quote
Dezelfde software gebruiken als met de draadverbinding, maar nu met de draadloze verbinding;


Dus ik kan diezelfde code gebruiken?


Quote
en dan meten aan de ontvanger-kant, waarom die niets doorgeeft aan de PIC-print


Hij geeft wel van alles door maar niet dat geen wat ik verzend, al schakel ik de gehele zend kant uit, dan nog ontvangt hij en trek ik aan de ontvanger kant de kabel uit de RX poort dan stopt hij wel.
Ik heb eigenlijk al van alles geprobeerd , maar wil niet lukken.

Daarin tegen met de kabel , haal ik zonder problemen een baud van 19200 nu met een kabel van ongeveer 15 meter, waar velen (toevallig via Google gevonden met die snelheid) problemen mee hadden, kan geluk zijn.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2854
Gepost op vrijdag 7 Maart 2014 22:57:30 QuoteWijzig

Je kan dezelfde code gebruiken ja, alleen trager.

En voordat de nuttige data komt moet je een aantal dummy byte's zenden zodat de ontvanger zich kan locken. Best voeg je ook een fout controler/correctie toe.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1449
Gepost op zaterdag 8 Maart 2014 07:44:07 QuoteWijzig

@Stynus ik neem aan dat je dat van internet ergens hebt gehaald, toevallig link cq test code ? nee ik vraag natuurlijk geen kant en klare code maar gewoon om te kijken.
Of bedoel je deze link

Nog een vraagje betrekkend op dit.
Stel je hebt de RX/TX poort in gebruik via hardware kan men dan bv. nog 2 andere poorten toewijzen om software matig ook als RX/TX te gebruiken of is dit alleen enkel met 2 poorten die RX/TX zijn op de ic.
Hopelijk is mijn vraag een beetje snappend, wist even niet hoe ik het anders moest stellen
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zaterdag 8 Maart 2014 07:47:46]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op zaterdag 8 Maart 2014 10:52:12 QuoteWijzig


Quote
nog 2 andere poorten....RX/TX te gebruiken


Waarom heb ik deze vraag al verwacht, gek h?!

Hou in ieder geval rekening mee dat zonder de 433MHZ alles werkt.
Dus de 433MHZ printen verminken de boel, probeer vanaf 300Baud te beginnen, dan via 1200 naar 2400.
Als je 433MHZ storingen hebt (thuis) dan wordt het echt lastig.

Uitleg;
Als je pulsen 0 en 1 verstuurd, daar blijft weinig van over bij AM modulatie bij o.a. 433MHz, ze gaan op stoorpulsen lijken.

Denk maar een condensator als je die oplaadt met een blokgolf ( 0 en 1). Maar nu gaat het door een (zend)spoel.

pascalbianca
Lid
Berichten: 1449
Gepost op zaterdag 8 Maart 2014 14:47:16 QuoteWijzig

Ik heb een stukje gevonden dat zou moeten ontvangen , alleen de verzend kant is niet bekend of deels.
Dit is de ontvangst kant.:

Code
Device 16F628               
Config WDT_OFF, PWRTE_ON, LVP_OFF, BODEN_OFF, MCLRE_OFF, HS_OSC ;INTRC_OSC_NOCLKOUT verwijderd 
;geen externe kristal , intern alleen heeft vaste frequentie (= fixed frequency) van ongeveer 4MHz.
Xtal = 20

All_Digital TRUE
Declare LCD_ENPin = PORTA.0

Declare All_Digital = 1
Declare Hserial_Baud = 1200                              ; Set baud rate
Declare Hserial_RCSTA = %10010000                    ; Enable serial port and continuous receive
Declare Hserial_TXSTA = %00100000                    ; Enable transmit and asynchronous mode
Declare Hserial_Clear = On                          ; Optionally clear the buffer before receiving
    
Symbol flash_LED = PORTA.2
Symbol int_LED   = PORTA.1        

Dim Received As Byte                                  ; Variabelen
Dim Value[4] As Byte

Clear                                                 ; Initialiseren
DelayMS 500
Cls
Print At 1,1,"start ontvanger"
DelayMS 1000
Cls

START:
  INTCON.7 = 1                                        ; Enable Global Interrupts
  INTCON.6 = 1                                        ; Enable Peripheral Interrupts
  PIE1.5 = 1                                          ; Enable UART Rx Interrupt
  On_Interrupt GoTo INT                               ; If there is UART activity: goto INT
GoTo MAIN                                             ; Skip INT, goto main program

INT:  
  Context Save
  High int_LED                          ; interrupt led aan
  HSerIn [Received]
  Print At 1,1, Dec Received
  Value[0]  = Value[1]                      ; zet ontvangen waarde in de array
  Value[1]  = Value[2]                      ; en schuif al aanwezige waarden door
  Value[2]  = Value[3]
  Value[3]  = Received
  If Value[0] = "P" And Value[1] = "W" Then           ; password = PW
      Cls
      Print At 1,1, Dec3 Value[2]
      Print At 2,1, Dec3 Value[3]
      pause 4000
  EndIf
  Low int_LED
  Context Restore                                   ; Restore the registers and exit
GoTo START                                            ; Goto start so INT will be used again

MAIN:
  High flash_LED                      ; hoofdprogramma laat een ledje knipperen
  DelayMS 500
  Low flash_LED  
  DelayMS 500
GoTo MAIN
End



Dit zouden ze gebruiken om te verzenden , maar werkt niet.:

Code
SerOut PORTA.1,17197, ["AAAAAA", "PW", ADRES, DATA , START, ADRES, DATA]


Ik zou echt hierbij hulp kunnen gebruiken want ik trek langzaam mijn haren uit op die manier.


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2854
Gepost op zaterdag 8 Maart 2014 18:00:41 QuoteWijzig

Pascal,
Als het met een draad werkt dan is je code goed. Deze kan je dus ook gebruiken voor je zendertjes, je zal het alleen trager moeten zetten.

Hoeveel byte's zend je aan 1 stuk voordat er nuttige data komt?


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1449
Gepost op zaterdag 8 Maart 2014 20:47:07 QuoteWijzig

Ja heeft even geduurd voor dat ik je antwoord kon geven omdat ik eigenlijk zo gefrustreerd was dat ik de ontvangst kant behoorlijk veranderd had.
Nu heb ik alles weer terug gezet, maar mag je wel in delay in je verzending hebben?
Dus hierin?

Code
HoofdLus:
 Toggle LED    
   HSerIn 10, HoofdLus, [Opdracht1, Opdracht2, Opdracht3,Opdracht4,Opdracht5,Opdracht6, a]
    Print 1,1, "Ontvanger V1    "
   Print At 2,1, Dec Opdracht1 ," ", Dec Opdracht2," ",Dec Opdracht3 ," ",Dec Opdracht4," ",Dec Opdracht5," ",Dec Opdracht6," ",Dec3 a
DelayMS 500; 2000 
GoTo HoofdLus  ; terug 



Ik heb namelijk de snelheid zowel via kabel als draadloos terug geschroefd naar 300 en nu krijg ik op de kabel steeds de juiste waarden en op draadloos heel erg vaak de juiste waarden en er komen nog af en toe andere waarden, dus vroeg mij af of die delay dit niet eventueel veroorzaakt.

Nog op die vraag terug te komen over die voeding.
Ik moet dus alles zowel draadloos of via de kabel met 1 en dezelfde voeding voorzien?
Er is totaal geen mogelijk ieder een eigen voeding te geven zonder aan elkaar te hangen?

[update]
de delay heb ik ondertussen uit de code gehaald maar nog hetzelfde effect , zou het hier nog eventueel aan liggen HSerIn 10?
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zaterdag 8 Maart 2014 20:54:42]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2854
Gepost op zaterdag 8 Maart 2014 21:50:57 QuoteWijzig

Probeer eens met de zender constant de letter A door te laten sturen. Bekijk dan eens met een scoop het signaal bij de zender en bij de ontvanger.

Heb je bij zender en ontvanger een antenne van de juiste lengte aangesloten? Probeer ook eens een 100nF + 10?F condensator parallel met de voeding van de zender te zetten vlak bij de voedingspinnen hiervan.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
pascalbianca
Lid
Berichten: 1449
Gepost op zondag 9 Maart 2014 08:22:12 QuoteWijzig

Ik zal het straks even proberen met de letter A en scoop erop.

De antenne van zowel ontvanger /zender zijn iets groter als wat ik op google vind bij dit soort modules.
Zo heb ik ze.:


De voeding die ik gebruik bij de ontvanger is deze.: http://www.samenkopen.net/action_product/827068/455273 gevoed via een usb adapter.
Die van de zender is een Alfatronic AD Serie 13.6V 9.5A en word omgezet door een 78S05 en 100NF en 100uf en geen 10uf wat jij voorstelt, maar ik neem aan dat dit niet veel uitmaakt of wel?
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zondag 9 Maart 2014 08:22:56]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Stynus
Admin
Berichten: 2854
Gepost op zondag 9 Maart 2014 10:38:53 QuoteWijzig


Quote
pascalbianca schreef:

De antenne van zowel ontvanger /zender zijn iets groter als wat ik op google vind bij dit soort modules.


Als de lengte van de antenne niet precies klopt dan gaat de ontvangst en het zendvermogen hard achteruit.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op zondag 9 Maart 2014 12:08:27 QuoteWijzig


Quote
De antenne van zowel ontvanger/zender...



Als die wit gewikkelde draad de antenne is voor beide, zend- en ontvanger, dan zit het al helemaal fout.

De antennes zijn gewoon 'n stukje massief montagedraad van 17,5cm lang (kwart van 70cm en dat is 433MHz).
Of veelvoud 35cm, 70cm.

pascalbianca
Lid
Berichten: 1449
Gepost op zondag 9 Maart 2014 14:12:21 QuoteWijzig

Op beide zat geen antenne, dus heb had ik via foto's gezien dat ze krullend waren en even lang.
Dus heb ik een montagedraad genomen en die netjes even lang gemaakt en beide gewonde.
Dus als ik goed begrijp moet ik een montagedraad nemen van 17.5 cm lang en deze ook krullend maken?
Mag die gewoon met mantel of er zonder? en de dikte maakt dat iets uit?
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zondag 9 Maart 2014 14:16:30]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op zondag 9 Maart 2014 14:28:37 QuoteWijzig

Geen wikkelingen of krullen, gewoon kaarsrecht 17,5 cm vanaf de print.
1mm dik is goed, isolatie laten zitten, behalve wat je soldeert natuurlijk.

Dit wordt dan 18cm, 0,5cm voor het solderen, 17,5cm als antenne

pascalbianca
Lid
Berichten: 1449
Gepost op zondag 9 Maart 2014 18:42:28 QuoteWijzig

Wel erg lang voor een antenne niet!
In ieder geval hij werkt wel nu, alleen nu moet ik stoppen met testen want die loop als ik aan het verzenden ben is niet echt praktisch geweest

Daarnet stond ik met de buurman te praten, zeg die dat hij met de auto naar de garage moet omdat hij zijn auto met de afstand bediening niet meer open of dicht kreeg.
Mijn vrouw klaagde vanmorgen hier ook al over, terwijl ik erna nog met de auto weg ging en nergens last van had.
Belde de buurvrouw net aan van de andere kant of ik haar kon brengen want de sleutel niet reageerde.
Toen ging ik een link leggen want 3 mensen met hetzelfde probleem is wel heel erg vreemd.

Dus ging ik testen en blijk ik de boosdoener te zijn
Schijnbaar hebben die dingen toch een behoorlijk bereik want als mijn project aan heb staan krijgt niemand zijn auto open of op slot en als ik het project uitzet wel weer

Dus kan ik beginnen met schrijven zodat ik nu geen loop meer nodig heb en dus ook geen stoor zender meer ben.

Wel een ideaal beveiliging zodat ze geen auto's kunnen jatten


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op zondag 9 Maart 2014 20:01:43 QuoteWijzig

Vergeet niet, ook al lijkt het niet zo, maar die (spriet)antenne van 17,5cm is een....afgestemde kring.
Als die NIET de juiste afmetingen heeft, gedraagt die capacitief/inductief ipv. resonant, dan gaat de zender sterke storingen veroorzaken als die 'buiten de band' gaat zitten dan 433Mhz.

In Nederland zitten monitor-stations (Controle dienst) die dagelijks metingen verrichten, is/was er een bijzondere storing, dan kunnen ze de meet resultaten vergelijken achteraf, en afhankelijk van de ernst staan ze 'n paar dagen later voor de deur!
Dan kun je jou zender en alle zaken die daarmee in verbinding staan afgeven aan de Controle Dienst....

pascalbianca
Lid
Berichten: 1449
Gepost op zondag 9 Maart 2014 20:19:14 QuoteWijzig

Ja ik denk dat ik toch over ga stappen terug op kabel, zie het niet zo zitten zoeen grote antenne te hebben.
Over die kabel spreekt frits over 2 ? 0,5mm? kabel met afscherming.
Welke zou ik kunnen nemen, liefst dun mogelijk.

[update]
Ik bouw toch die 433 mhz mee op in mijn project, misschien iets voor later doeleinde toch weer te gebruiken.
 
[Bericht gewijzigd door pascalbianca op Zondag 9 Maart 2014 22:12:49]


http://pascalbianca.blogspot.nl/
Henk (NL)
Lid
Berichten: 263
Gepost op maandag 10 Maart 2014 10:13:31 QuoteWijzig


Quote
Over die kabel spreekt frits over 2 ? 0,5mm? kabel met afscherming.
Welke zou ik kunnen nemen, liefst dun mogelijk.



Gewoon microfoonkabel 1-aderig afgeschermd, en anders 2-aderig voor 2-weg communicatie.
 
[Bericht gewijzigd door Henk (NL) op Maandag 10 Maart 2014 10:16:43]

Stynus
Admin
Berichten: 2854
Gepost op maandag 10 Maart 2014 19:33:17 QuoteWijzig

Ligt er ook aan welke bus je gaat gebruiken.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
« 1 [2] 3 »

Active Topics

» ? => Mini kerstlan...
» ATSAMD21J18A-AU backupen
» De gevolgen van een kl...
» De tuin.
» Afstandsbediening plaf...
» Virtual Chemist probleem
» Probleem met Toyota Av...
» Whirlpool kookplaat
» 24 volt motor vertrage...
» Show je mini projecten

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2022 SchemaTheek
Laadtijd: 0.19528 sec.