SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 10
10 gasten
0 leden:
Forum > Voedingen > Stroom protectie
jeffrey_om
Lid
Berichten: 276
Gepost op zondag 15 Juni 2014 20:08:28 QuoteWijzig

Hallo allemaal,

Ik ga van een ATX voeding een labvoeding maken. Deze is niet regelbaar, maar heeft wel een indicatie voor als de ATX is ingeschakeld.

Wat ik wil is een schema voor een protectie voor te veel stroom. Dus als iets te veel stroom trekt gaat de schakeling voor die voedingslijn in protectie en gaat mijn ATX niet kapot. Ik kan ook wel een glas zekering gebruiken, maar ik wil niet steeds glaszekeringen vervangen.

Ik zag ook wel van die breakout boards, maar die kunnen te weinig stroom leveren of zijn erg prijzig. Ook zag ik polyfuses, maar die zijn ook prijzig.

Ik hoop dat jullie mischien een schema of idee hebben voor mij.
tv3
Lid
Berichten: 34
Gepost op maandag 16 Juni 2014 01:01:41 QuoteWijzig

Ikzelf heb lang een ATX voeding gebruik als labvoeding, dit zonder (extra) beveiliging.
Als er te veel stroom word getrokken valt ie gewoon uit, het is dan maar een kwestie van de voeding af en terug op te zetten.

Ik meen dat elke (niet al te oude) ATX voeding dit doet

jeffrey_om
Lid
Berichten: 276
Gepost op maandag 16 Juni 2014 17:39:28 QuoteWijzig

TV 3 dankje voor je reactie. Hoe heb jij die labvoeding gemaakt? In een behuizing of gewoon zonder. En heb je ook van die connectoren gebuikt die ook op regelbare voedingen zitten?

tv3
Lid
Berichten: 34
Gepost op maandag 16 Juni 2014 19:35:21 QuoteWijzig

Ik heb het geluk gehad dat de behuizing van mijn voeding groot genoeg was om alles in te verwerken.
Als je daarmee de vrouwelijke bananen stekkers mee bedoelt, ja.

de volgende foto's zullen het wel duidelijk maken (de voeding is wel niet meer compleet zoals te zien is)


jeffrey_om
Lid
Berichten: 276
Gepost op maandag 16 Juni 2014 22:58:00 QuoteWijzig

Ik had al op internet van die klemmen besteld. Dezelfde soort als die groene van jou. Ik gebruik alleen rode en zwarte. De ATX voeding die ik gebruikt is de helft van die van jou dus die maak ik een houten kastje en dan zijn de maten bijna het zelfde als die van jou.

jeffrey_om
Lid
Berichten: 276
Gepost op woensdag 18 Juni 2014 13:31:14 QuoteWijzig

tv3 maak je trouwens ook gebruik van een vermogens weerstand? Ik zag van dat ze werden toegepast.

tv3
Lid
Berichten: 34
Gepost op donderdag 19 Juni 2014 07:37:43 QuoteWijzig

Nee, ik heb er geen gebruikt, dat was ook niet nodig.

Het kan makkelijk getest worden of er een weerstand nodig is:
de voeding opzetten, alle sense lijnen verbinden (meestal maar eentje op de 3.3 of 5v rail) en dan alle spanningen meten, als 5V, 5V is enzovoort, zou het moeten lukken zonder load resistor.
(dat is toch wat ik heb ondervonden)

jeffrey_om
Lid
Berichten: 276
Gepost op maandag 30 Juni 2014 21:39:58 QuoteWijzig

Na eindelijk een dag vrij en zin te hebben is hij klaar.



Alleen moet ik nog een goede schakelaar vinden omdat de bestaande niet goed past. Ook moet de behuizing worden schoongemaakt en worden voorzien van een voltage aanduiding.

De uitgangs voltages kloppen helaas niet. Bij 3.3v meet ik 2.6 , bij 5v meet ik 5.5v en bij 12v 11.8v.

Ik heb geen dummy load gebruikt.Kan dat hier aan liggen?

Op het internet stond dat een ATX zonder dummyload niet werkt of instabiel is. Ook stond dat ATX voedingen voor 2000 een dummyload tussen de gnd en 5V zat en de ATX voedingen na 2000 tussen de gnd en 12v. Helaas weet ik niet wanneer die van mij is geproduceerd.

tv3
Lid
Berichten: 34
Gepost op dinsdag 1 Juli 2014 00:46:23 QuoteWijzig

Dan kun je best eens proberen met een load (ik zou starten met de 5V rail)

Op het internet word er inderdaad veel gezegd dat er een load nodig is, al heb ik uit eigen ervaring gemerkt dat dit niet altijd zo is. van de 4 voedingen die ik heb/had werkten er 3 zonder load, en waren de voltages correct. De 4de wouw niet starten zonder load op de 5V.

Stynus
Admin
Berichten: 2806
Gepost op dinsdag 1 Juli 2014 18:03:30 QuoteWijzig

De lijn waarop de feedback hangt (in 1 pin van de atx stekker zitten normaal 2 draadjes, dat dunne is de feedback) belasten lost dit probleem meestal idd op. Best overdimensioneer je de belastingsweerstanden wel qua vermogen, anders konden ze zichzelf wel eens lossolderen.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be

Active Topics

» Gezocht 2.54mm 4 pins ...
» Klokje, kit van Aliex...
» UTP tester
» Welke soldeerbout?
» Schakelaar met 1 knop,...
» 2020
» Manueel PIC programmeren?
» Audi
» Werkplaatsinrichting
» ? => Mini kerstlan...

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2020 SchemaTheek
Laadtijd: 0.06032 sec.