SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 22
22 gasten
0 leden:
Forum > Licht effecten > Defecte laser.
CowBeast
Webmaster
Berichten: 257
Gepost op woensdag 18 Februari 2009 21:11:28 QuoteWijzig

Hi all,

Ik heb een defecte laser binnen gekregen. Er werd mij gezegd dat hij op geen enkel stuur signaal meer reageerde. Ik heb alles gecheckt, en het is daadwerkelijk zo.
Dus heb ik mijn setje schroevendraaiers genomen en het toestel open gegooid.
Na wat kijken en meten ben ik erop uitgekomen dat er geen laagspanning meer toe komt op de stuurprint. Het circuit word gevoed door een externe transfo die een beetje verder in de behuizing staat.
Ik heb even mijn ohm meter losgelaten op de transfo en ik bekom volgende resultaten...
Primaire wikkeling (0-230 V): OL (wat oneindig wil zeggen)
Secundair (0-10.8 V): 0,4 ohm

Hieruit besluit ik dat de transformator defect is. Oneindige weerstand op de primaire wikkeling lijkt me niet echt logisch...
Ik heb al geprobeerd om via het net een service-manual te vinden. Maar jammer genoeg levert dit niks op. Het gaat om de JB-systems Stealth Laser (30mW).
Stynus
Admin
Berichten: 2830
Gepost op woensdag 18 Februari 2009 21:18:01 QuoteWijzig

De thermische zekering in de primaire van de transformator is dan denk ik doorgebrand.

Maar zo te zien weet je de secundaire spanning (10.8V) dus kan je toch een nieuwe transformator erin zetten? Of is er meer kapot? Als het is voor het vermogen van de transformator dan moet je de grootte van de kern vergelijken en de nieuwe eventueel iets groter nemen.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
CowBeast
Webmaster
Berichten: 257
Gepost op woensdag 18 Februari 2009 21:22:18 QuoteWijzig

Ja ik zou graag een nieuwe transfo steken, maar het probleem is... waar vind ik in gods naam een transfo van 10.8 V dit is alles behalve een standaard waarde...
Ik heb geen schema's dus ik weet niet hoe de elektronica inter geschakeld zit en tot hoe ver ik mag gaan met mijn spanning...
Er staat op de transfo 20VA, maar ik vind hem wel nogal groot voor maar 20VA te zijn.
Voor zo ver ik kan zien zijn de stappenmotoren ook via die transfo gevoed, en de elektronica via een 7805, dus dat steekt niet nauw kwa spanning. Maar ik heb schrik van de rest.

Stynus
Admin
Berichten: 2830
Gepost op woensdag 18 Februari 2009 21:31:31 QuoteWijzig

Aangezien dat de netspanning nogal veel kan afwijken moet het met een 11V transformator ook gewoon goed gaan. Zelfs met een 10 of 12V exemplaar zou het moeten werken denk ik.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
CowBeast
Webmaster
Berichten: 257
Gepost op woensdag 18 Februari 2009 21:33:41 QuoteWijzig

12 V transfo kan ik vinden...
Maar een 10V of 11V??? Jij wikkelt die zelf zeker?

Stynus
Admin
Berichten: 2830
Gepost op woensdag 18 Februari 2009 22:01:50 QuoteWijzig

Nee. Maar ze bestaan volgens mij wel hoor. Ik dacht dat ze makkelijk te vinden zouden zijn maar na effe googlen geef ik je gelijk . Bijna niet te vinden.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
CowBeast
Webmaster
Berichten: 257
Gepost op donderdag 19 Februari 2009 15:29:43 QuoteWijzig

Dacht ik al. Ik heb ondertussen eens volledig de print eruit gehaald. En heb de volgende vaststellingen gedaan.
De spanning van de transfo wordt direct naar een diodebrug gebracht(4 1N diodes). Vanaf daar splitst het zich al op. Er gaat een aftakking van de + naar de headerreeksen van de stappen motoren. En eentje naar de 7805. Waaruit ik kan besluiten dat de stappenmotoren direct met die gelijk gerichte (en afgevlakte) spanning gevoed worden.
Als ik even reken: 10.8 * V2 - 2*0,6 = 14 V In theorie zou deze spanning dus aangeboden worden aan de motoren en regelaar.
Ik heb ook wat opzoekwerk verricht wat de motoren betreft...
Het gaat om type 42BYG016-18 van GBM. Is weinig over te vinden maar ik had toch iets in de buurt en daar stond dat het een 12 V stappen motor was. Jammer genoeg ken ik niks van stappen motoren maar zou het veel effect hebben moest deze een of mss 2 volt meer of minder krijgen?

dj jens
Moderator
Berichten: 229
Gepost op donderdag 19 Februari 2009 18:08:23 QuoteWijzig

kan je niet een regel bare voeding achter de diode brug hangen??? en kijken of alles dan weer werkt...

lijkt mij dat JB-systems geen zooi verkoopt.
dus zal wel een reden hebben dat die steppers zo gevoed worden


Mvg
Jens


www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
CowBeast
Webmaster
Berichten: 257
Gepost op donderdag 19 Februari 2009 19:22:40 QuoteWijzig

JB-systems verkoopt echt rotzooi eh. Dat is voor mensen die geen duurdere merken willen/kunnen veroorloven. Je kan dat al zien aan de verkoop ok. Tegenwoordig verkopen ze de JB zooi in de kruidenier om de hoek.

vdbeke
Lid
Berichten: 928
Gepost op donderdag 19 Februari 2009 20:58:39 QuoteWijzig

En ik die dacht dat JB-systems een kwalitatief merk was. Of is dit niet bij luidsprekers en versterkers, want ik zou me in de toekomst een versterker en 2 luidsprekers van JB-systems willen aanschaffen. Maar dat is nog verre toekomstmuziek (of hoe zeggen ze dat weer).

Maar om terug ontopic te gaan, een 12V transfo zou ook moeten werken denk ik, het is zoals Stynus zegt op het net zitten ook wel wat variaties dus die 2V zal het verschil niet maken.

CowBeast
Webmaster
Berichten: 257
Gepost op donderdag 19 Februari 2009 21:15:31 QuoteWijzig

Welja, zo ver was ik ondertussen ook al. Maar enigste probleem dat ik nu heb is de inbouw van de transfo, ik ben enorm beperkt in plaats, en ik vind geen geschikte transfo om in de behuizing te bouwen.

Om even terug te komen op die Jb rommel... Ik werk in mijn vrije tijd bij een bedrijf dat professioneel installatie (zowel licht al geluid) verhuurd. En zij hebben ook wat JB prullen (vooral licht eigenlijk) voor klein verhuur, huis tuin en keuken feestjes. Zit allemaal mooi in een flightcase kan niks mee gebeuren en toch hebben we daar altijd klodden mee voor. Wel jammer. Maar die dingen zijn eigenlijk niet echt geschikt om veel vervoert te worden. Ik kan je die dingen aanraden voor thuis of kleine drive-in toestanden maar op professioneel vlak ik JB niks waard.

dj jens
Moderator
Berichten: 229
Gepost op donderdag 19 Februari 2009 22:01:38 QuoteWijzig

was in de war met martin, dat zie je niet bij de elektronica dealer etc

op school komt er nu een rechthoek truss met martin zooi

mooizte is nog dat IK ook in het regie hokje licht programmatjes mag maken... oo wat heb ik een zin in het volgende school jaar

nu lul ik er niet meer over


www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
skillalot
Lid
Berichten: 9
Gepost op vrijdag 20 Februari 2009 10:23:14 QuoteWijzig

En als je nou een 12v transfo neemt, en je draait er een paar wikkelingen vanaf tot je op 10.8 volt zit?

Gr Sascha

CowBeast
Webmaster
Berichten: 257
Gepost op vrijdag 20 Februari 2009 11:33:37 QuoteWijzig

@Jens: Martin is al redelijk professioneel. Daar mag je school al fier op zijn. Maar de koningen van het intelligent licht zijn vari-lite. Op elk groot optreden/festival zie je die hangen.

@skillot: Dat toestel moet terug in verhuur gaan ook. Dus ik moet me wel aan de CE richtlijnen houden of ik krijg de brandweer op mijn dak als er iets mis loopt.

dj jens
Moderator
Berichten: 229
Gepost op zaterdag 21 Februari 2009 13:01:44 QuoteWijzig

http://link.marktplaats.nl/230785675 />
kan 10 v leveren


www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
Stynus
Admin
Berichten: 2830
Gepost op zaterdag 21 Februari 2009 14:09:56 QuoteWijzig

Gaat nooit passen als die originele maar 20VA was.


Met vriendelijke groet, Stynus ||| www.elektronicastynus.be
dj jens
Moderator
Berichten: 229
Gepost op zaterdag 21 Februari 2009 14:10:56 QuoteWijzig

als hij echt niks anders kan vinden... is het een oplossing.


www.christiaan-elektro.nl bouwt een cnc :)
CowBeast
Webmaster
Berichten: 257
Gepost op zaterdag 21 Februari 2009 16:33:03 QuoteWijzig

Ik heb contact opgenomen met beglec, de verantwoordlijke uitgever voor JB-systems in belgi? en zij wisten mij te vertellen dat ze dergelijke transfo's in stock hadden.
Dus mijn probleem is opgelost, ik heb gewoon dezelfde transfo besteld.


Active Topics

» De tuin.
» Compressor Afstandsbed...
» Inrichting laadruimte ...
» Subwoofer JBL
» Show je mini projecten
» TDA7265 (Makita werfra...
» Voeding 24V 3A Stynus
» Audi
» Werkplaatsinrichting
» Subaru Outback 2016

» Meer actieve topics

Advertenties

ElektronicaStynus

© 2004-2021 SchemaTheek
Laadtijd: 0.49284 sec.