SchemaTheek
 
Home Nieuws Forum Schema's Artikelen Magazine Downloads Links Shops Zoeken
 
Controle Paneel
Gebruikersnaam
Wachtwoord
  Onthoud mij
» Wachtwoord?
» Registreren
Site info
» Het Team
» Contact
» FAQ
» Leden
» Upload Archief
Stats
Totaal online: 12
12 gasten
0 leden:
Forum > Café > buggy "The end"
[1] 2 3 4 5 6 »
vdbeke
Lid
Berichten: 928
Gepost op maandag 30 Maart 2015 20:51:33 QuoteWijzig

Buggy GS moon 400 / Xingyue XYDK400
BJ: 2009

4 takt 400cc (Can-am blok halve 800)
CVT
RWD
Boite: L H N R P
20kw (27PK) / 6500rpm
32Nm / 5500rpm

425Kg

Banden
Voor: 25 X 8-12
Achter: 25 X 10-12Buggy is voor mij een leerproject en om rond te toeren als zijnde ontspanning. Ook om offroad te rijden zodoende ik niet telkens met bus vast rijd en mij eruit moet laten trekken.

Buggy is toonzaal model geweest en heeft volgens verkoper 5 jaar stilgestaan. Sprieten staan nog op de banden, dus geloof het wel. De snelheidssensor werkte niet tijdens testrit, maar mijn gok was dat sensor stuk was. Buggy was in vrij nette staat bij verkoop, maar jammer genoeg met achterstallig onderhoud.

Uitgeschreven in Nederland en samen met exportpapieren op weg naar Belgenland . Zo?n buggy op een dubbelasser geeft toch ook wel het nodige bekijks onderweg .

Op een zondag rustig mee gaan rijden. Achteraf olie en filter vernieuwd. Olie zag pikzwart en filter zag ook goed zwart. Aftapdop hing vol ijzerdeeltjes (dop is magnetisch).Bouten van het dakframe zaten los, allemaal aangedraaid. Zou voor goed te zijn drupje loctite kunnen gebruiken. Twee voorste bleken niet vast te kunnen draaien. Uitgedraaid bleek de draad helemaal kapot te zijn. Tapje erin en nieuwe bout en opgelost.

Erger was het kleppendeksel, hieruit lekt olie. Olie drupt op uitlaat die eronder zit en verdampt zo en die lucht wordt dan weer in CVT gezogen . Kleppendeksel losgehaald en vloeibare pakking (loctite 5926) aangebracht.
CVT kap losgehaald om smurrie binnenin op te kuisen, blijken in de poellies kappen te zitten . Verborgen gebreken zeker

Snelheidssensor vervangen, testritje leert dat snelheidservaring toch heel anders is als met bus.


Buggy start heel slecht, ofja eigenlijk gewoon niet willen aanslaan. Batterij die werd sowieso vervangen, maar met andere goed werkende accu nog niet willen aanslaan. Bougie eruit gehaald, getest vonkte volgens mijn vader. Maar geen vertrouwen in dus nieuwe bougie (NGK DCP R8E) gehaald. Carburateur had opening waar niets op aangesloten zit (vacuum???). Vinger op gehouden en starten maar, vrooeeem. Dopje erop en hop, zo kan er ook geen vuil in en Joost mag weten waar het voor dient. Volgens kameraad vacu?m voor twee carbs te linken.


Remvloeistof zag heel bruin van kleur bij aankoop maar remde op zich prima. Dus vloeistof vervangen en ontluchten. Bleek dus makkelijker gezegd als gedaan. Resulteerde in buggy die met alle 4 de wielen van de grond stond.
Alle remklauwen gedemonteerd en gereinigd.
LV: bouten zaten superlosjes, degelijk!
LA: kei smerig spul, zat beestje in gehuisd
RV: niks gek mee buiten vies
RA: bouten zaten muurvast, langleve WD40 en tikskes van hamer. Tenslotte wou cilinder er niet uitkomen. M10 bout ingedraaid, ontluchtnippel erin en slangske erop. Tot 2 bar moeten gaan en toen floepte cilinder eruit. Langleve drukregelaar
Rempomp 24h in azijn laten weken om oxidatie en vuil te laten loskomen. Daarna alles in de olie gezet en terug gemonteerd.
Tstuk voor de achterste remmen zat zo goed als volledig dicht. Alle dichtingen van banjobouten vervangen, 10 bouten geven 20 koper ringen, ?8 euro lichter. Maar uiteindelijk is alles terug hersteld.


Halve liter motorolie bijgevuld en testrit om te kijken of kleppendeksel stand houd. Helaas pindakaas kleppendeksel lekt wederom. Na een zoektocht op Inet blijkt dit een bekend probleem te zijn, extra rondel bij tss bout zodat druk op deksel groter word.
Kleppendeksel er terug vanaf gehaald blijkt dat pakking niet overal even goed zit. Pakking gedeeltelijk verwijderd en opnieuw aangebracht en rondel erbij tussen.


Nog is op een mooie zondag gaan crossen, kleppendeksel houd netjes stand, geen drup olie verloren. Eens volop op de gas gegaan, tikt net de 95 aan in ideale omstandigheden.

Batterij is ondertussen ook vervangen, Yuasa YTX20HL-BS High Performance. Is ook een hele zoektocht geweest, zag op een gegeven moment de bomen door het bos niet meer.
Lader: Tecmate OptiMate 4

Knipperlicht linksachter leek het niet te doen. Wat rommelen aan connector en ik had draadje in mijn hand, oeps. Probleem was dan wel direct gevonden en evenzeer opgelost.


To Do:
Schakelstang, wilt nogal eens ?uit vitesse springen?
Led bar vooraan
Accu & zekeringkastje fatsoeneren
Fancy derde remlicht maken, met tekst STOP

tips, opmerkingen etc zijn welkom
 
[Bericht gewijzigd door vdbeke op Zondag 6 November 2016 12:32:08]
reddevil
Lid
Berichten: 1254
Gepost op maandag 30 Maart 2015 21:05:43 QuoteWijzig

Leuk speelgoed.


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
Flupke
Lid
Berichten: 296
Gepost op maandag 30 Maart 2015 21:17:46 QuoteWijzig

Hm en hier wilt er eentje zelf een buggy lassen!

Vereiste is AWD. anders zit er te weinig uitdaging in :-)

enkel slib differentieels zijn kostelijke dingen dus maar gewone kopen en ESP module wagen ombouwen tot "ASR" module.

Werking, de wielsnelheden worden constant gemeten en met elkaar vergeleken.
Het wiel dat te snel draait, meer als 20% dan de rest moet afgeremd worden dankzij de hulp van een ESP pomp. Klinkt simpel maar zit nog een vrij complexe logica achter.

Printplaatje ga al 5 avr's hebben, om het een beetje snelheid te geven.

Foto CAD drawing.

Foto binnenste ESP blok wat in ombouw zit.


vdbeke
Lid
Berichten: 928
Gepost op zondag 12 April 2015 12:19:09 QuoteWijzig

Vandaag bougie eruit gehaald om te kijken hoe de afstelling is, mag wat meer melk bijzitten.


Om de bougie eruit te halen moet de luchtintake van de CVT eraf, dus heb ik deze eraf gesloopt en een nylon kous over inlaat getrokken. Zodoende kan de "snorkel" eraf blijven, alleen ben ik nog aan het denken of ik er geen luchtfilter zou kunnen opzetten om zand en andere rotzooi tegen te houden. De diameter van de luchtintake is 75mm .
Origineel zit er geen filter op maar om vroegtijdige slijtage aan de CVT (door oa. zand) te voorkomen lijkt me een filter geen overbodige optie. OF is dat geen goed idee?Gaskabel is ook lomp gemaakt, zand kan gewoon in de kabel vallen en zodoende alles laten vastlopen. Het geheel loopt al stroever, bij het gas lossen zakt het toerental langzaam wat niet goed is voor de remmen en het schakelen (L H N R P) moeilijk maakt.
Ik heb niet echt een goed idee hoe dit wel op een deftige manier te hermaken valt.
Bij duimgas is alles dicht en kan vuil er niet zo snel in, maar is dit ook te maken bij voetgas?Vorige week met Flupke gaan crossen, bij deze wat beeldmateriaal

vdbeke
Lid
Berichten: 928
Gepost op dinsdag 14 April 2015 18:01:08 QuoteWijzig

Te zondag een rital kastje op de kop getikt. 30x20x16cm

Hier zou ik de batterij, zekeringen en startrelais in willen plaatsen.Kwa montage en bereikbaarheid zou het beste zijn als ik de batterij plat zou kunnen leggen, ik weet alleen niet of dit kan en mag. Batterij werd geleverd met los zuurpakket dat ik er zelf moest ingieten. Achteraf klop je dit dicht en lijkt me dat er ook nooit iets uit kan komen. Alleen weet ik niet als er genoeg vloeistof inzit om de loodplaten "nat te houden".

Er staat niets op de batterij dat het niet mag of dat deze rechtop moet blijven staan. Dus gok dat het wel kan en mag.

Flupke
Lid
Berichten: 296
Gepost op donderdag 16 April 2015 11:44:54 QuoteWijzig

Gas niet te maken met servo motor?
Pedaal ==> Potmeter ==> NE555 of AVR (PIC)
Carbu ==> high speed servo

en als je bezig bent dan kan je ook direct carbu ombouwen tot injectie. Echter heb je bij naft altijd u gasklep nodig...

vdbeke
Lid
Berichten: 928
Gepost op zondag 19 April 2015 20:42:28 QuoteWijzig

Zou wel kunnen, maar probeer het mechanisch te houden. (minste kans op falen en eenvoudig te herstellen)

Vandaag in de voormiddag de twee bakjes verwijderd. Een was voor de accu en de andere voor de zekeringen en startrelais en allerlei connectoren. Overzicht behouden is en blijft moeilijk. Maar ik ga proberen het startrelais en de zekeringen apart te houden, zodoende deze goed toegankelijk blijven.

De buggy gestart met platliggende accu, accu geeft geen krimp. De spanning bleef boven 10.5V tijdens het starten. Week plat liggen en spanning zakt stilletjes, niet meer als voorheen. Als dichting dicht blijft verwacht ik geen problemen.De scherpe randjes zijn nog glad geslepen en de gaten voor de nieuwe bak zijn gemaakt, achteraf is alles nog in de verf gezet tegen het roesten. En toen was het middag en ben ik "slipcursus" gaan volgen, DSFL.

vdbeke
Lid
Berichten: 928
Gepost op maandag 20 April 2015 21:25:27 QuoteWijzig

Vandaag na het werk verder gedaan, de verf is nu droog. Kastje gemonteerd, kabeldoorvoer gemaakt. De onderkant van de "zwabber" wordt met drie bouten vastgemaakt. Zodoende krijg je twee kabeldoorvoeren. Het geheel krijgt geen schoonheidsprijs, het uitgangspunt was dat het stevig en functioneel moest zijn. Het gebrek aan plaats blijft wel een uitdaging, ook om het geheel toegankelijk te houden.Dit zijn alle kabels die erin zouden komen. Dan zit er nog geen batterij in. Zal nog proppen worden vrees ik. De spanningsregelaar hangt onder het kastje. CDI komt wel in het kastje te zitten.


Er zit een binnenband van fiets tussen kastje en frame om trillingen te dempen.Morgen batterij monteren en elektrisch verder afwerken en dan vroem.
Batterij ga ik op hard schuim monteren zodoende deze op zen plaats wordt gehouden.
 
[Bericht gewijzigd door vdbeke op Maandag 20 April 2015 21:25:58]

vdbeke
Lid
Berichten: 928
Gepost op dinsdag 21 April 2015 20:35:40 QuoteWijzig

Vandaag kabels binnengebracht, batterij gemonteerd en alles aangesloten.

Batterij geplaatst en voedingen aangesloten, uiteindelijk laadkabels nog vergeten:


"kabelingang" en centraal massapunt (werden een beetje veel kabels om allemaal op de batterij aan te sluiten):


Boven de uitlaat moet nog een afdakje gemaakt worden, dat dienst moet doen als hitteschild om de spanningsregelaar van de meest warmte te ontzien:kastje open en er is nog plaats om de boorddocumenten kwijt te kunnen:


Dan bagagerek nog modificeren om kastje open te krijgen.

reddevil
Lid
Berichten: 1254
Gepost op dinsdag 21 April 2015 20:58:30 QuoteWijzig

Zit er nog lucht in dat kastje .


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
vdbeke
Lid
Berichten: 928
Gepost op donderdag 23 April 2015 19:26:15 QuoteWijzig

ja toch wel, hier heb ik veel meer ruimte in kwa kabels dan zijn voorganger . Ander zat alles propvol en kon ik nergens aan.

Gisteren dakje boven uitlaat gemaakt van alu, als hitteschild. En bagagerek gemodificeerd zodoende ik deurtje open kan doen.


Bagagerek gemodificeerd en de geslepen stukken bijgeverfd tegen roest.

 
[Bericht gewijzigd door vdbeke op Donderdag 23 April 2015 19:27:23]

vdbeke
Lid
Berichten: 928
Gepost op donderdag 30 April 2015 18:45:15 QuoteWijzig

De 12V aansluiting heb ik vervangen voor een nieuwe die niet verroest is en die ik nog had liggen.
Gat eerst opgeboord met trappenboor en getracht wat naar onder te brengen. Niet helemaal goed geluk. Maar soit, zit erin.(het ijzeren ringetje dat net komt piepen heb ik express langs de voorkant gemonteerd)

Ik had ook nog een grotere houder besteld voor dash-/ actioncam. Nu kan ik deze om de dikke buis van de "rolkooi" klemmen.


Nu nog wachten totdat plaat binnen is en dan kan ik er legaal mee op de weg rijden

vdbeke
Lid
Berichten: 928
Gepost op zondag 31 Mei 2015 21:28:56 QuoteWijzig

Buggy is ramp aan het worden, ze doen moeilijk bij DIV...
Eerst was het vignet 705 dat ik ni had. Moest ik voor bij de douane langsgaan (import vanuit NL naar BE)

Voor het vignet 705 moet je alle papieren meenemen + papier van de verkoper waarin hij schrijft dat hij het voertuig aan jouw verkocht heeft samen met de vermelding van de prijs en het chassisnummer en van beide partijen de namen en adresgegevens. Zoniet geen vignet, dus kon een tweede keer langsgaan met die zooi.

Oke goed, vignet inorde.
nog een poging, mekkeren ze dat COC niet goed leesbaar is. (ik had een kopie meegegeven) Ik vind persoonlijk dat het kopie beter leesbaar is als het origineel. Ma oke ze willen het origineel dan krijgen ze dat.

Derde poging met origineel COC. Niet goed genoeg leesbaar en zeggen ze dat ze het origineel Nederlands kentekenbewijs nodig hebben. Maar dit hebben ze bij de Douane gehouden... Donderdag naar de douane gebeld, dienst reeds gesloten om half vijf, zijn normaal tot 17h daar . Jammer, vrijdag langsgereden. "UITZONDELIJK GESLOTEN", are you kidding me

Ik moet zeggen superveel respect voor verzekeringsagent, is al aantal keer naar DIV geweest. 4 weken verder van eerste poging, maar het is helaas nog niet inorde. Ik had gehoopt volgende week lekker te gaan cruisen (weekje verlof). ma het zal hem niet worden :cry:

ochja, morgen om 9h sta ik aan hun deur van men kloten te maken. en dan maar hopen da da papier daar nog ergens ligt.

vdbeke
Lid
Berichten: 928
Gepost op donderdag 4 Juni 2015 22:01:51 QuoteWijzig

Gisteren bus & buggy gewassen in afwachting van plaat.


Ondertussen weer verder, vandaag mijn plaat mogen ontvangen.


Dus buggy is ingeschreven, missende kaartje bleek miscommunicatie te zijn. Slecht leesbaar COC is kwestie van de juiste persoon aan het loket te hebben, die net da tikkeltje moeite wil doen, in principe is de code leesbaar mits een kleine inspanning.

Ahja tip voor wie zelf naar div gaat, ga op een dag dat de douane gesloten is. Dan is het meestal een pak minder druk aan het loket. Meeste mensen denken dat die ook open moet zijn, maar dat is niet waar.

oke goed plaat had ik, alleen geen verzekeringspapieren . Belletje naar verzekeringsagent, is onderweg maar stuur het wel effe via mail door. Binnen de 5 minuten krijg je mail. Wel dat zijn 5 lange minuten geweest, eerder 45. Ik had zo het idee dat het nog niet helemaal inorde was. Moest mijn nummerplaat nog doorgeven. Maar mailtje heb ik uiteindelijk gehad.

GPS monteren bleek niet zo handig, maar is wel gelukt


kilometriek heeft een afwijking van 4%, niet slecht voor een chinees. Mijn bus wijkt meer af, het dubbel zelfs.

Vandaag ritje van kleine 100km gedaan, cover van CVT wordt best vrij warm. Kon mijn handen er geen 10s op houden, 6-7s lukte nog wel. Dus wordt best warm. Geen idee wat een normale temperatuur is.
Morgen heb ik nog een rit gepland van een kleine 100Km, alleen wordt het dan 10?c warmer als vandaag.

vdbeke
Lid
Berichten: 928
Gepost op zondag 14 Juni 2015 19:11:55 QuoteWijzig

die rit van 100Km bij 33? heeft ie gehaald zonder problemen.

Alleen vandaag thuisgekomen met 556.1Km en een wiel dat paraplu staat. De laatste 7Km met een snelheid van max 30Km/h.

Naar de blauwe kei geweest, een toereke gaan doen. "toevallig" op prive terrein van Sibelco gekomen. Wordt ik daar al direct achterna gezeten door ne pickup, daar hoef ik het eerste jaar ook al ni mir te komen. Achteraf offroad naar huis gereden langs industrie. Dan brug over en op terreintje wa liggen crossen. in ene keer gekloenk van mijn rechter voorwiel. Ik stop, shot er is tegen niks gek. Halve minuut later terug van da . Ik stop want vond het toch gek, nog is ne shot tegen da wiel, ligt er bena af. KUT
Wiel heeft zijdelings speling. goeiedag seg. 7Km na huis gereden tegen 20-30 per uur. Wetende da ik 10minuten van te voren topsnelheid heb gereden. 85Km/h op GPS (daar blijft ie hangen)

mja verklaard een hoop dingen, trok naar rechts weg, stuur zat soms abnormaal te trillen, heel de buggy zat met momenten op en neer te dansen. Allemaal dingen waar ik niet zeker van was of die van te voren ook al waren.

Uiteindelijk thuisgekomen, na eten wiel eraf gehaald. hmm barage die daar niet hoort te zitten. Alles gedemonteerd mis een stuk 6-8 kogelkes van lager, lager helemaal aan frut.


Remmen gedemonteerd, blijkbaar speciaal soort draad voor gebruikt . Komt een nieuw boutje op met echt M8 draad.


Lager eruit geklopt met ijzere massieve staaf en opgekuist.


Nog aan het twijfelen of ik die andere ook mee zou vervangen.

Maandag is zien voor fatsoenlijke lagers.

goed om te weten dat het nog altijd van toepassing is; Pay peanuts, get monkeys

reddevil
Lid
Berichten: 1254
Gepost op zondag 14 Juni 2015 22:45:48 QuoteWijzig

Dat is toch het plezier, dagje sleutelen, uurtje rijden. Hij kan alleen maar beter worden zo.

------
Automatische edit 2015-06-14 22:45:50, toevoeging:

Dat is toch het plezier, dagje sleutelen, uurtje rijden. Hij kan alleen maar beter worden zo.
 
[Bericht gewijzigd door reddevil op Zondag 14 Juni 2015 22:45:50]


Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel?
Flupke
Lid
Berichten: 296
Gepost op maandag 15 Juni 2015 08:30:33 QuoteWijzig

T'zijn meestal de rechter lagers dat als eerste sterven gezien diene kant van de weg het meeste putten en plassen heeft.

Best beide kanten vervangen en ton lagers in rammen. 85km/h, das goed te doen met ton lagers.

In ieder geval, de kilometers komen er goed bij :-)

vdbeke
Lid
Berichten: 928
Gepost op maandag 15 Juni 2015 20:37:28 QuoteWijzig

bwa toch liever andersom uurtje sleutelen en dagje rijden

Vandaag langs John Blockx gereden (verkoop en onderhoud van aanhangwagens), vraag achter lagers voor menne buggy. Kijkt me zo raar aan, ochja went onderhand wel. Gelukkig zijn het gewone lagers en geen conische. Scheelt weeral geld en beter verkrijgbaar. 14 euro (4 lagers ?8 + ?6) lichter buitengestapt en naar huis gereden.

Eerste lager gemonteerd, wat vet ingesmeerd langs de randen van de naaf:


geleidingsbus gemonteerd en wat vet rond gedaan:


tweede lager (binnenste) gemonteerd:


alles terug gemonteerd en boutje caliper vervangen:


oude verwijderde lagers, of toch hetgeen er van overschiet:


nieuwe lagers:


buitendiameter x binnendiameter x dikte:
47x25x12mm
42x20x12mm

Na alles gemonteerd te hebben, testritje gaan doen. Geen bibberend stuur meer, geen hobbelende buggy, trekt zo goed als niet naar rechts. Spoor misschien nog een heel klein beetje bijstellen.

Links is er niks merkbaar van slijtage aan lagers, geen wrijving, geen raar geluid. Dus denk links even te ontzien totdat ik miserie krijg. Of is dit niet verstandig?

ahja er staat LFD op de lager, is dit het merk of type aanduiding?

Flupke
Lid
Berichten: 296
Gepost op dinsdag 16 Juni 2015 08:27:03 QuoteWijzig

Hey,

Links niks merkbaar, Laten zitten nog dus. Komt wel snel boven water :-)

Wel een slechte lager keuze!

Die hebben altijd een radiale belasting nodig om een axiale belasting op te vangen. In zand, bocht, dan is uw Radiale kracht nihil en Axiaal het gewicht van uw buggy x versnelling!
Dan zit je snel op lagertje zijn grenswaarde.

Betere beesten zijn deze:

http://www.skf.com/group/products/bearings-units-housings/roller-bearings/tapered-roller-bearings/single-row-tapered-roller-bearings/single-row/index.html?prodid=1310002005&imperial=false

http://www.skf.com/group/products/bearings-units-housings/roller-bearings/tapered-roller-bearings/single-row-tapered-roller-bearings/single-row/index.html?prodid=1310002004&imperial=false

Ik weet niet hoe die naaf ontworpen is maar misschien gaan de lagers al door de voorspanning op max. belasting.

Ah ja, Succes met prutsen, dit houdt een mens bezig

 
[Bericht gewijzigd door Flupke op Dinsdag 16 Juni 2015 08:29:01]

vdbeke
Lid
Berichten: 928
Gepost op dinsdag 16 Juni 2015 18:46:43 QuoteWijzig

oke goed om te weten, wist ik niet en had ik niet aan gedacht. Als dees versleten zijn, vervangen we ze door de goede lagers.


Quote
Ik weet niet hoe die naaf ontworpen is maar misschien gaan de lagers al door de voorspanning op max. belasting.Hoe bedoel je dit, foto van de naaf zit er bij.

Flupke
Lid
Berichten: 296
Gepost op dinsdag 16 Juni 2015 22:37:37 QuoteWijzig

Hey,

Euh, lagers, hebben die 2 vaste punten of kan er nog 1 bewegen. (Axiaal bewegen dus).
1 van de 2 kan maar axiale krachten opvangen... Als je met 2 probeert axiaal krachten op te vangen in dezelfde richting dan loopt het gegarandeerd mis.

Beste is naaf opmeten en hopen dewelke dat ik voorstel passen. Anders beetje draaiwerk. Ook de lagers dat ik voorstel moet je monteren met klein beetje speling. Door verschillende uitzettingsco?ffici?nten kunnen ze vroegtijdig sterven.

In de jaren 80 zag je veel tonlagers bij wagens. nu, om het verbruik te minderen gebruiken ze dubbele kogellagers.

[1] 2 3 4 5 6 »

Active Topics

» De tuin.
» Compressor Afstandsbed...
» Inrichting laadruimte ...
» Subwoofer JBL
» Show je mini projecten
» TDA7265 (Makita werfra...
» Voeding 24V 3A Stynus
» Audi
» Werkplaatsinrichting
» Subaru Outback 2016

» Meer actieve topics

Advertenties

PCBway

© 2004-2021 SchemaTheek
Laadtijd: 0.54965 sec.